Kroniek
Brussel. De merkwaardige schilderij van Frans van Leemputten, voorstellende Boeren die zich naar hun werk begeven op het torfland van Postel, die men in de laatste driejaarlijksche tentoonstelling van Brussel bewonderde, en aangekocht is door den Staat voor het Rijksmuseum, werd door den plaatsnijder Lauwers gegraveerd; met den meesten lof wordt van dit werk gesproken.
's Gravenhage. Met welgevallen vernemen wij de benoeming van den beeldhouwer Ferdinand Leenhoff, van 's-Gravenhage, tot briefwisselend lid der Academie van Schoone Kunsten te Parijs.
Kiel. De stad Kiel (Duitschland), maakt zich gereed om op 24 April a.s., op luisterrijke wijze, den gemoedelijken platduitschen dichter Klaus Groth zijn 70e geboortedag te vieren, waartoe ook Vlaamsch België het zijne zal bijdragen. Zoo heeft de Koninklijke Vlaamsche Academie, waarvan Klaus Groth sedert hare stichting eerelid is, in hare zitting van 20 Februari ll. besloten, den grijzen Nederduitschen dichter op zijn feest een adres van gelukwenschen te overhandigen, waartoe een afgevaardigde zal aangewezen worden. Met dit doel ook is er te Antwerpen eene voorloopige commissie beroepen, waarvan de Heeren C.J. Hansen, Frans Gittens, Pol de Mont, De la Montagne, Frans Athoff, J. Blockhuys, Kroth, Mulder, Gerling, Wagner, enz., zullen deel maken.
Weenen. Een tooneel-en toonkundig gewrocht van gansch nieuwen aard, verschijnt te Weenen op den schouwburg. Het bestaat uit twaalf deelen, elk voorafgegaan van een voorspel voor orkest; op het tooneel bemerkt men noch zang noch spel; het stuk wordt door eenen redenaar voorgedragen in verzen, en ieder tooneel wordt besloten door een stom tooneel. Het draagt voor titel: de Geschiedenis van een Kasteel, en is het werk van graaf Geza Zichy.
Italië. Het is telkens een aangenaam nieuws, te vernemen dat een landgenoot in den vreemde vereerd en gehuldigd wordt; zoo mochten wij onlangs nog met genoegen en fierheid wijzen op de toejuichingen die onze gevierde kunstenaars Blauwaert, De Greef, Thomson, enz,, in het kunstwaardeerende Duitschland, Zweden en Noorwegen verwierven. Thans is het de wakkeren musicus M. Edm. van der Straeten, die tot Ridder der orde van de Kroon van Italië benoemd werd.
Engeland. Dezer dagen werd, in de veiling der bibliotheek van Graaf Hopetoun, de Latijnsche Bijbel met 42 regels, voor de som van 50.000 francs toegewezen. Deze Bijbel is beroemd in de geschiedenis der boekdrukkunst, omdat hij, ofschoon ten onrechte, den naam heeft van het oudste aller gedrukte boeken te zijn. In een der twee exemplaren, welke de Nationale Bibliotheek van Parijs bezit, leest men op het einde, dat Hendrik Cremer, in Augustus 1456, de kleuring der hoofdletters en het binden van dit exemplaar voltooide. In het begin dezer eeuw betaalde men van twee tot twaalf duizend francs voor het werk; in de tweede helft dezer eeuw gold het 15 en 20 duizend trancs. Een exemplaar op papier werd 67.250 frs., een op perkament 84.000 francs, betaald. Het boek draagt ook den naam van Mazarijnsche Bijbel, omdat de beroemde kardinaal er een exemplaar van bezat. De oudste Bijbel, en dus ook het oudste boek, is de Bijbel met 36 regels, ook wel, maar verkeerdelijk, Bijbel van Bamberg of van Pfister genaamd, omdat men geloofde dat laatstgenoemde drukker hem in Bamberg gedrukt had rond, 1460. Het blijkt echter uit de jongste opsporingen, dat de Bijbel van 36 regels de oudste is en door Guttenberg zelve te Mainz, in 1450, werd gedrukt. De exemplaren van dezen Bijbel zijn veel zeldzamer dan die van den Bijbel met 42 regesl.
Londen. Uit deze stad wordt geschreven, dat op 5 Februari, de kerk van Hammer (Flint), door het vuur vernield werd; het was een der merkwaardigste gebouwen in gothischen stijl, uit gansch Engeland.
In geen ander land verkreeg het postwezen zulke uitbreiding, in betrekkelijk korten tijd, als in de Vereenigde-Staten. Er bestaan inderdaad, in de groote Amerikaansche republiek 57.376 postbureelen. Als vergelijking zij gezegd dat Duitschland er slechts 18.683 bezit, Engeland 17.587 en Frankrijk 7.296. De postwegen bedragen, in de Vereenigde-Staten 400.000 kilometers, in Duitschland 85.000, in Frankrijk 65.000 en in Engeland 41.000. Gedurende het afgeloopen jaar verzond de Amerikaansche post meer dan 3.576.000.000 brieven en gedrukte stukken van allen aard; in Engeland beliepen die verzendingen tot 2.279.000.000, in Duitschland tot 1.816.000.000 en in Frankrijk tot 1.400.000.000. De verhouding dier verzending is voor elk dier landen, in betrekking tot de bevolking als volgt: Vereenigde-Staten, 71 per inwoner; Engeland, 61; Duitschland, 41; Frankrijk, 37. Terwijl Amerika voor zijne postverzendingen meer dan 278 miljoen franks uitgaf, betaald Engeland bijna 221 miljoen, Duitschland 145 miljoen en Frankrijk ongeveer 142 miljoen.