Photographie
De tweede tentoonstelling, door de Antwerpsche Afdeeling van den Belgischen Bond van photographie, in de Zaal Verlat gehouden, van den 3n tot den 6n Februari, was zeer belangwekkend.
Het lichtteekenen heeft, sedert eenigen tijd, eene grondige verandering ondergaan. Vroeger jaren moest de photograaf, om eene proef voort te brengen, veel ondervinding, veel behendigheid en eenige scheikundige kennissen bezitten.
Tegenwoordig koopt men al de materialen voorbereid, in daartoe bijzonderlijk ingerichte winkels, en na eenige uren oefening, kan eenieder, zonder bijzondere kennissen te bezitten, tamelijk goede afdrukken leveren.
Daardoor groeit het getal personen die zich met photographeeren bezighouden, uit liefhebberij of anderszins, van dag tot dag aan; maar een ander gevolg van den toestand, is dat gebrekkige platen door het publiek niet meer geduld worden, en dat, zoo de stoffelijke moeilijkheden van uitvoering verminderd zijn, men van den photograaf meer smaak en meer kunstzin vergt. Proeven die pas eenige jaren geleden de bewondering opwekten, gaat men nu overschillig voorbij, en alvorens men een photographisch portret zijner aandacht waardig oordeelt, moet het heel wat anders zijn dan ten naaste bij de afbeelding van den persoon. En zulke treft men ook nooit aan in de tentoonstellingen van den Belgischen Bond.
De heer Lunden, ondervoorzitter der Vereeniging, leverde drie lijsten, bevattende elk zes gezichten, waartusschen zes instantanés, voorstellende eene kudde schapen en gezichten op de markt van St.-Nicolaas; de overige zijn landschappen; zij zijn allen buitengewoon fijn en scherp tot in de minste bijzonderheden.
Raymond Storms zond eene schoone verzameling in, waartusschen de afbeelding eener schilderij van Lamorinière, en eene van Vander Ouderaa, bijzonderlijk de aandacht trokken, en ook eene bijzondere melding verdienen. Zelden zagen kunstenaars hunne werken op zulke wijze door de lichtteekening vertolkt.
De platen door Jos. Maes tentoongesteld, maken deel van zijn groot werk: De kunst in de Nederlanden, bestaande reeds uit 650 afbeeldingen van gebouwen, en beeldhouwwerken in België en in Holland; of van eene andere uitgave: De oude Belgische Kanten, verzameling van wijlen de baronnes Liedts. Deze uitgave bestaat uit 150 platen, allen met de meeste zorg vervaardigd, en verbazend van fijnheid en nauwkeurigheid, groote hoedanigheden in werken van dezen aard.
De microphotographische, zoowel als de sterrekundige platen van Leon Stappers, hebben eene hooge wetenschappelijke waarde; ook zijne gezichten en landschappen zijn merkwaardig. Sanders leverde het bewijs dat hij beter kan dan hetgeen hij, eenige dagen geleden, in het Kunst-Verbond, tentoonstelde.
De verzameling, door van Renterghem ingezonden, meer dan honderd vijftig stuks, munt uit, zoowel door de vergrootingen op Eastmanpapier, die zij bevat, als door de schoone platen, dienende om met den lantaarn gezien te worden.
Van Colon bewonderde men een aantal platen op aristotype-papier, op doof glas overgebracht, en eenige proeven, bij middel der detective-camera voortgebracht, en waarin men aanstonds de hand van een welgeoefenden lichtteekenaar ontwaart.
Melden wij ten slotte nog zeer merkwaardige stukken van MM. Renard, Vincent Bavais, Aug. Agthe, Gust. van Meerbeeck, L. Keusters, Schleusner, Victor Selb, Goethals, Bouvart, G. van Bellinghen, De Ro, Kinard, Tournai, H. Schueren, Brahm en Van Neck, welke laatste nog eene bijzondere melding verdient, zoowel voor de groote afwisseling zijner inzending als voor hare hoedanigheid.