Kroniek
Antwerpen. In de tentoonstelling van de Médaillés Français, die te Londen plaats had, behaalde Theodoor Verstraete de gouden medalie.
Brugge. Het Athenaeum van 2 Februari geeft de volgende bijzonderheden betreffende Hans Memlinc: Het is thans acht en twintig jaren geleden dat de heer James Weale in het archief te Brugge aanteekeningen ontdekte, welke voor de geschiedenis van dien beroemden schilder van groot belang zijn, en nu verneemt men de getuigenis van een tijdgenoot, die ons bekend maakt met den juisten datum van zijn dood en met de plaats waar hij geboren werd. Tegen het einde der vijftiende eeuw leefde te Brugge een priester, Rombold de Doppere geheeten, die tevens het notarisambt waarnam en, naar het schijnt, een minnaar der schoone kunsten was. Hij heeft een dagboek gehouden, dat in handen gekomen is van den kroniek-schrijver Philip Meyer, die er veel uit putte. De volgende plaats, betreffende Memlinc, komt in zijn Annales onder het jaar 1494 voor: ‘Die XI Augusti Brugis obiit magister Joannes Memmelinc, quem praedicabant peritissimum fuisse et excellentissimum pictorem totius tunc orbis Christiani. Oriundus erat Mogunciaco sepultus Brugis ad Aegidii.’ Dit bericht bevestigt vooreerst het beweren van Weale, dat de laatste letter van 's mans naam een c niet een g is geweest, dat hij zijn eerste jeugd aan den Rijn heeft doorgebracht en dat hij waarschijnlijk in de St-Aegidiuskerk begraven werd. Misschien zou een onderzoek in het archief te Mainz nadere bijzonderheden aan het licht brengen betreffende zijn ouders en zijn geboortedag. Sommige kunstgeschiedschrijvers hebben vermoed, dat het geslacht zijn naam ontleend heeft aan het dorp Mümling, tusschen Aschaffenburg en Erbach; de heer Weale heeft echter aangetoond dat Medemblik, toenmaals Memmelinck geheeten, meer aanspraak heeft op die eer. Toen in 1426 Medemblik door de Kennemers werd ingenomen, zijn tal van inwoners uitgeweken en hebben naar den kant van Gelderland een toevlucht gezocht. Daar de voogd van den jongen Memlinc te Deuticom heeft
gewoond, maakte Weale daaruit de gevolgtrekking, dat de schilder in laatstgenoemde plaats zou geboren wezen. Het schijnt nu dat de familie verder is voortgetrokken. Het was voor een ander Geldersman, Willem Vrelant, die weinige deuren van hem af woonde, dat Memlinc het schoone schilderstuk ontwierp, de Passie voorstellende, dat langen tijd in de St-Bartholomeuskerk te Brugge bewaard werd, maar nu het museum van Turijn tot sieraad strekt. Reeds wijst Dr. Friedr. Schneider in de Darmstädter Zeitung van 1 Febr. op deze ontdekking, maar schijnt niet alle bijzonderheden er van te kennen; vooral de bron van het geheel, de Annales van Philip Meyer, bleef hem verborgen. Met Dr. A. Bredius, die ons laatstgemeld bericht mededeelde, blijven wij verlangend uitzien naar meer licht aangaande Philip Meyer en zijn werk, waarvan alleen bekend is, dat het, in handschrift, te Atrecht bewaard werd.
Weenen. De openbare veiling van de verzameling J.C. Klinkosch te Weenen, zal plaats hebben in den loop der maand Maart. Deze verzameling bestaat uit schilderijen, teekeningen, platen en andere kunstvoorwerpen. Verscheidene gewrochten van Vlaamsche meesters maken er deel van; onder andere eene zeer fijne schilderij van Jacob Grimmer, een Antwerpsche meester waarvan weinige werken gekend zijn.
- Het panorama van onzen landgenoot Leon Philippet, voorstellende de verdediging van Rome door Garibaldi wordt van Londen naar Weenen verplaatst, alwaar het in den loop der maand Maart zal te zien zijn.