Kroniek.
Antwerpen. Bij den drukker-uitgever Buerbaum-Van der Goten is van de pers gekomen, het zesde jaarboek der letterkundige vereeniging Jan-Frans Willems. Het beslaat niet minder dan 200 bladzijden en bevat bijdragen van de heeren J. Minnaert, Em. Schiltz, J. Van Herendael, J. Boucherij, J.F. Buerbaum, J.J. Hellemans, E.J. Ossenblok, P. Van Delen, Ed. Ipers, J.B. Van den Oever en Ed. Schiltz. De prijs van het met zorg gedrukte boek is 2 fr.
- Het voor den Vlaamschen schouwburg bestemde standbeeld van Victor Driessens, door F. Joris gemaakt, zal in brons worden gegoten door Karel Steyaert, te Gent.
- 4 November werd op den Vlaamschen schouwburg, met grooten bijval en voor eene opgepropte zaal, op zeer verdienstelijke wijze Wagners Lohengrin gespeeld, door het Duitsche operagezelschap uit Rotterdam. (Wij herinneren hier, dat het eerste opstel, door de Vlaamsche School aan Wagner gewijd, haar werd medegedeeld door den toonzetter Ed. Gregoir; het is opgenomen in onzen jaargang 1860, blz 69. Zie ook jaargang 1887, blz. 62.)
- Nu wijlen mej. Elisa Bourceret, dochter van een voormaligen gemeentesecretaris van Antwerpen, heeft aan de stad twee portretten van haar vader geschonken. Het eene is door M.I. Van Brée, het andere door Viellevoye geschilderd.
Gent. Zondag, 2 October, was den heere Julius Vuylsteke eene schoone feestviering bereid, ter gelegenheid van de 25ste verjaring zijner benoeming tot lid van het algemeen bestuur van het Willemsfonds. Zij had plaats in de groote zaal der Koormaatschappij en er werd aan deel genomen door meer dan 400 vrienden en vereerders van den jubilaris. Ten 2 ure had een feestmaal plaats; de dischgenooten waren ruim 300 in getal; aan de eeretafel was de held van het feest aangezeten tusschen de heeren Lippens, burgemeester van Gent, Buls, burgemeester van Brussel, Allewaert, schepen van Antwerpen, Quack, hoogleeraar te Amsterdam, J. Van Beers, D. Sleeckx, P. Benoit, J. de Geyter, Banck, advocaat te 's-Gravenhage, J. Van Rijswijck en J. Sabbe, voorzitter der feestcommissie. Er werden redevoeringen gehouden door de heeren J. Sabbe, J. Van Beers, Humme, als hoofdman van het 20-tal studenten der hoogeschool van Leiden, die aan de feestviering waren komen deelnemen, H. Loveling, burgemeester Lippens, hoogleeraar Quack, burgemeester Buls, schepen Allewaert, J. Van Rijswijck en anderen. De heer Vuylsteke heeft niet minder dan driemaal het woord moeten voeren, om de ter zijner eere gehouden toespraken te beantwoorden. Een huldezang op den jubilaris, gedicht door J. Sabbe, getoonzet door P. Benoit, werd door H. Fontaine met veel talent voorgedragen. Den gevierde werden een aantal fraaie geschenken aangeboden, ander andere zijn welgelijkend door F. Van Loo geteekend portret, terwijl buitendien Vuylsteke's verspreide prozaschriften, in 4 deelen, bij C. Annoot-Broeckman, te Gent, worden gedrukt, voor rekening van de feestcommissie, hiertoe in staat gesteld door vrijwillige geldelijke bijdragen van vrienden en waardeerders van den schrijver. Twee deelen, het eene van 348, het andere van 344 blz., hebben bereids het licht gezien. Inderdaad mag de 2de October onder alle opzichten een jubeldag voor den heer
Vuylsteke worden genoemd.
- Verschenen bij F.L. Dullé-Plus, Langemunt, nr 58: Prijskamp en Academie, door Wazenaar (dr. Amand De Vos), een boekdeel van een paar honderd bladzijden, voor ongeveer de helft gewijd aan de omstandigheden, waaronder de laatste vijfjaarlijksche prijskamp voor Nederlandsche letterkunde is gewezen. In de laatste honderd bladzijden behandelt de schrijver de samenstelling van de koninklijke Vlaamsche academie, tot wier lidmaten hij, zooals men weet, behoort. Het boek van den heer Amand De Vos vormt een vinnig strijd- en verweerschrift. (Zie, in verband hiermede, onzen vorigen jaargg., blz. 152.)