Kroniek.
Antwerpen. Het comiteit voor Vondels feestviering (zie blz. 98) is samengesteld uit de volgende heeren: P. Génard en F. Gittens, voorzitters; J. Boucherij en G. Segers, secretarissen; A. Cornette, F. de Laet, V.A. Dela Montagne, P. de Mont, C.J. Hansen, M. Rooses, H. Sermon, Aug. Snieders, J.F. Van Cuyck, J. Van den Bemden, Jul. Van Herendael en Lamb. Van Rijswijck, leden; F. Van Doeselaer, bestuurder van den Vlaamschen schouwburg, en Edw. Colinet, bestuurder van het Paleis voor Nijverheid, toegevoegde leden.
- Rob. Fabri is door het stadsbestuur gelast met de vervaardiging van Vondels marmerborstbeeld, hetwelk zal worden geplaatst in den Vlaamschen schouwburg.
- 3 Juli, ten 10 ure 's morgens, werd in de nog niet voor hare bestemming gebezigde nieuwgebouwde kostschool van het atheneum de merkwaardige nijverheidstentoonstelling van den Rubenskring geopend, in het bijwezen van een aantal leden van het gemeentebestuur en van een talrijk belangstellend publiek. De heer voorzitter Wynen sprak eene redevoering uit, die zeer passend werd beantwoord door den eersten stadsschepen, den heer Joseph Lefebvre. Beide toespraken verwierven groote goedkeuring. De tentoonstelling is, in haren aard, eene van de belangrijkste die tot nog toe in België werden gehouden. Het nijvere Antwerpen vertoont er zich in zijne gunstigste gedaante en grootste kracht. Alle takken van volksvlijt, de nederigste zooals de hoogste, zijn er uitmuntend vertegenwoordigd en veroorloven den bezoekers zich een nauwkeurig gedacht te vormen, met de werkstukken onder de oogen, van de Antwerpsche bazen, fabrikanten en ambachtslieden. De indruk, dien men ontvangt - het mag over het geheel zonder voorbehoud worden gezegd - is onvoorwaardelijk gunstig. De Rubenskring verdient geluk te worden gewenscht en bedankt, voor het tot stand brengen van deze schoone tentoonstelling.
- 23 Juli is met de stoomboot Goya uit Antwerpen naar Barcelona verzonden, het panoramadoek (2 groote rollen van 14 meters lengte), geschilderd door Karel Verlat en den Slag van Waterloo voorstellende. De mede verscheepte bijhoorigheden, zooals soldaten- en paardenbeelden, kanons enz., vulden een 100-tal kisten. De beeldhouwer Frans Joris, die het panorama te Barcelona zal ineenzetten, maakt zich voor de afreis klaar. (Zie onze jaargg. 1886, blz. 42, en 1887, blz. 11.)
- 16 Augustus is op de begraafplaats te Deurne eene grafzuil ingehuldigd, ter nagedachtenis van den eerw. Adrianus Beynen, die, na gedurende meer dan 50 jaren als een waarlijk goede herder het ambt van pastoor van het Antwerpsche vondelingenhuis te hebben bekleed, den 23n Mei 1875 te Antwerpen overleed. Hij was in 1793 te Oosterhout (Holland) geboren. De zuil, een werk van Modest Verlinden, is versierd met het door L. Dupuis vervaardigd welgelijkend afbeeldsel van den waardigen Beynen. Bij de onthulling werd door den heer J. Van Menten-Kockx eene redevoering van den dichter L. De Koninck, die verhinderd was, voorgelezen. Nadat ook de heer Arnou eene toespraak had gehouden, werd onder de leiding van Em. Wambach,