Kroniek.
Antwerpen. De academiekers, wien een stuk wordt besteld voor het Antwerpsch museum, zijn gehouden om te dier gelegenheid hun geschilderd portret aan de kunstverzameling ten geschenke te geven. De uitstekende Fransche meester A. Cabanel, die eene bestelling voor het museum ontving, maar daarmede nog niet gereed is, heeft in afwachting reeds zijn portret gezonden, door hem zelve geschilderd. Het meesterlijk gewrocht is in het museum bijgezet en wordt hooggewaardeerd door de kunstvrienden, die het in grooten getale komen bezichtigen.
- De beeldhouwer Jos. Ducaju heeft in de zaal der Venusstraat, op 3 December en volgende dagen, het door hem gemaakt welgelijkend marmeren borstbeeld van den heer Victor Lynen, voorzitter van het uitvoerend comiteit der Antwerpsche wereldtentoonstelling van 1885, tentoongesteld. Dit borstbeeld werd den heere Lynen door zijne medeleden van voornoemd comiteit, als hulde voor bewezene diensten, aangeboden.
- Het vaderlandsch drama De kleine Patriot, dat, met klimmendenbijval, te Brussel, 100 maal vertoond werd, wordt sedert ruim eene maand, schier dagelijks opgevoerd in den Antwerpschen Cirkschouwburg, Jezusstraat, en telkens voor eene volle zaal. Zondag, 5 December, beleefde het stuk zijne 25ste vertooning in den Cirkschouwburg. De Jezusstraat was te dezer gelegenheid feestelijk gevlagd en verlicht; den makers van het stuk, heeren Julius Hoste en Karel Miry, die, daartoe aanzocht, de voorstelling waren komen bijwonen, werd door de opgetogen toeschouwers eene warme hulde gebracht.
- Den 22n en 29n November en 17n December heeft de uitstekende Noorsche zangeres Christina Nilsson in de Harmonie gezongen, telkens voor eene eivolle zaal. Zij is de beste van de nu in de oude en nieuwe wereld levende zangeressen. De prachtige stem der groote kunstenares bracht de hoorders letterlijk in verrukking. Afwisselend met mev. Nilsson, zongen en speelden Theodoor Björksten, tenor, Hendrik Fontaine, baszanger, Ernest van Munch, basvioolspeler en Gaston van Try, pianist.
- De heeren A. Goovaerts (Brussel) en H. Stein (Parijs), hebben bij de wed. De Backer, te Antwerpen, een boekdeel laten verschijnen over den oorsprong en de wederwaardigheden van een tafereel van P.P. Rubens, voorstellende: De aanbidding der Wijzen, afkomstig uit het klooster der Annunciaden, te Brussel, en thans berustende in het museum van den Louvre, te Parijs, waar het het nr 427 draagt. Tot hiertoe vermeende men, dat dit stuk in 1621 werd geschilderd voor de aartshertogen Albertus en Isabella. De schilderij werd aan Rubens besteld door Petrus Peckius, kanselier van Brabant, of dezes weduwe, en naar de waarschijnlijkste berekening tusschen 1626 en 1629 gemaakt. Het klooster der Annunciaden, te Brussel, werd gesticht in 1616; de eerste steen der kloosterkerk werd gelegd door de aartshertogin Isabella den 5n Mei 1620; de kerkbouw was voltooid in 1626 en geschiedde volgens de plannen en onder de leiding van W. Cobergher en J. Francquaert. De weduwe P. Peckius beschonk de kerk met een prachtig marmeren hoogaltaar, ter nagedachtenis van den kanselier. De eerste plaatsnede naar Rubens' Aanbidding der wijzen werd vervaardigd in 1630 door G. Panneels. De schilderij werd den 30n Maart 1777 verkocht aan Franciscus De Roy, handelende voor den heer Paillet, te Parijs, mits 14,000 Brabantsche gulden, twee stukken Bourgogne en eene kopie van dezelfde grootte als het oorspronkelijk tafereel. Deze aankoop geschiedde voor rekening van Lodewijk XVI. De verhandeling van de heeren Goovaerts en Stein, die is getiteld: L'adoration des mages de Rubens, vormt eene belangrijke bijdrage voor de kunstgeschiedenis.
Brussel. In het museum van natuurgeschiedenis is het geraamte bijgezet van een muskusos (Ovibos), te Thienen opgegraven, benevens de geraamten van twee haaien, die bijna 9 meters lang en ieder van vijf rijen scherpe tanden voorzien zijn; de muil dezer zeemonsters bereikt 1 meter breedte.
- Ten voordeele van de hulpkas voor kunstenaars, is in de hoofdstad door den Deenschen schilder Tyxen een groot portretstuk tentoongesteld, voorstellende het bijeenzijn der vorstelijke familie van Denemarken in de groote tuinzaal van het kasteel Fredensburg, op Noord-Zeeland, in Denemarken, in den zomer van 1884. In het midden van dit familietafereel staat czaar Alexander III met zijne gemalin, geboren prinses van Denemarken, aan den arm. Naast hem, links van den toeschouwer, zitten de koning en koningin van Denemarken