hebben in hunne vergadering van 12 November, den heer Juliaan De Vriendt als 1n candidaat voorzitter van den leeraarsraad verkozen, en de heeren F. Baeckelmans en J.B. Michiels, als 2n en 3n candidaat.
- Willem Van der Veken, primus van Rome voor de kopersnede, is den 14n November plechtig ontvangen geworden op het stadhuis, en met zijne overwinning geluk gewenscht van overheidswege, door den heer schepen Jan Nauts. De heeren Frans Van Kuyck en Max. Rooses brachten mede eene warm gesprokene hulde aan den jongen plaatsnijder, verscheidenlijk namens het Verbond voor Kunsten, Letteren en Wetenschappen en den Kring der Antwerpsche Etsers. Beide sprekers herdachten Frans Lauwers, die in 1874 den prijs van Rome voor de kopersnede behaalde en nu reeds een meester plaatsnijder mag worden genoemd. De bestuurder en leeraars der academie waren tegenwoordig. De primus was door een stoet van een aantal Antwerpsche maatschappijen, voorafgegaan door de muziek van het 2e legioen der burgerwacht, afgehaald aan de Ooststatie, waar hij, te zamen met zijnen leeraar J.B. Michiels, in een vierspan plaats nam. Eene belangstellende volksmenigte verdrong zich op den weg van den stoet (De-Keysers- en Wapperslei, Leysstraat, Meir, Schoenmarkt, Groenkerkhof en Oude-Koornmarkt), zoowel als bij de ontvangst ten stadhuize. Er is een gedenkpenning van deze plechtigheid geslagen.
- In den letterkundigen prijskamp van het J.-F.-Willemsgenootschap (zie blz. 51) is het verhaal Hun Gustaaf, van Jos. Minnaert, uit Gent, bekroond.
- 15 November, ter gelegenheid van 's konings naamdag, heeft in de hoofdkerk de tweede uitvoering plaats gehad van het door Emiel Wambach gemaakt Te Deum De eerste uitvoering had in dezelfde kerk plaats, den 6n October 1886, ter gelegenheid van de 50ste verjaring der stichting van de provincieraden. Het werk van den bekwamen jongen toonzetter wordt meer en meer als een meesterlijk gewrocht gewaardeerd.
- De Koninklijke Maatschappij van Hof- en Landbouw looft 5 eeremetalen en eene belooning van 100 fr. uit voor inzenders van plant-, bloem- of fruitschilderingen op hare tentoonstelling van 3 en 4 April 1887. Inzenders moeten vóór 28 Maart opgaaf doen van de stukken die zij willen inzenden aan den heer secretaris K. Van der Linden, Mechelschensteenweg 701. De stukken vóór 1 April, 5 ure nanoen, te bestellen in het lokaal der tentoonstelling, Harmonie, Oude-Vaartplaats.
- De 1e aflevering van het 3e deel van het Rubens-bulletijn bevat lezenswaardige bijdragen van de heeren A. Goovaerts, H. Stein, P. Génard en K. Ruelens. Wijlen L.P. Gachard (zie onzen jaargang 1885, blz. 205), is als voorzitter van de commissie vervangen door ridder Leo de Burbure en als lid door ridder G. van Havre.
Brussel. Eene grijsschildering van A. Van Dyck, de schets der Kruisiging, uit de St.-Michielskerk, te Gent, is door het rijksmuseum aangekocht. Het stuk zou afkomstig zijn uit Engeland, waar het aan sir Abraham Hume en graaf Brownlinlow moet hebben toebehoord. De schilderij te Gent schijnt zeer veel geleden te hebben; derhalve is deze schets eene kostbare aanwinst, om te dienen tot leiddraad voor eene goede herstelling, indien die nog mogelijk is.
- In de troonrede, door den koning den 9n November uitgesproken, werd door Z.M. onder andere het volgende gezegd:
‘Het onderwijzend personeel is geschikt, om de grondbeginselen der teekenkunde, der gymnastiek, des landbouws en van het handwerk te verspreiden.
Mijne regeering zal u een wetsontwerp voordragen op het hooger onderwijs. Zij zal gunstige maatregelen voorstellen, ter ontwikkeling van het beroepsonderwijs.
Het onderwijs der schoone kunsten verdient niet min belangstelling; het is noodig den verheven rang te behouden, waarop onze kunstenaars België geplaatst hebben, en ik hoop, dat de inrichting der academie en van het hooggesticht te Antwerpen, tot dien uitslag zal bijdragen.
De beoefening der letteren zal eene nieuwe aanmoediging vinden in de Vlaamsche academie, welke onlangs werd gesticht.’
Na de zitting der kamers, heeft de koning den tijdelijken voorzitter der kamer, tevens haar oudste lid, kanunnik de Haerne, verscheidene volksvertegenwoordigers en voorname personen aan zijne tafel vereenigd. De vermoedelijke troonopvolger, prins Boudewijn, die ook tegenwoordig was geweest bij het openen van den wetgevenden zittijd, bevond zich mede aan den vorstelijken disch. Z.M. heeft den jongen prins voorgesteld aan mgr. de Haerne, ‘om Vlaamsch met hem te spreken.’ Volgens wordt gemeld, drukt prins Boudewijn zich met groot gemak en vlugheid in onze taal uit, waarover mgr. de Haerne den koning en den prins beiden geluk heeft gewenscht, onder het uitspreken van de verwachting, dat Z.K.H. zich eenmaal de waardige naamgenoot moge betoonen van de Vlaamsche prinsen die in het verledene ons vaderland tot roem hebben gestrekt.
- De heer J. Portaels heeft een groot tafereel geschilderd, de H. Magdalena aan den voet van 't kruis voorstellende; het is tentoongesteld in de IJzerenkruisstraat, met een liefdadig doel.
- De kunstschilder G. Guffens is met zijne dochter, die ook de schilderkunst beoefent, naar Italië afgereisd. Hun inzicht is, er 8 maanden te blijven.
- Voor het nieuw gemeentehuis van Schaarbeek is aan A. Markelbach eene schilderij besteld, waarop de burgemeester, de schepenen, de secretaris en de bouwmeester zullen afgebeeld zijn; E. Van den Bussche heeft voor de trouwzaal van het gemeentehuis eene schilderij te maken, voorstellende de Fontein van Josaphat; A. Verwee en J. Verhas zullen ieder ook eene schilderij leveren. J.B. Capronnier en Contini zullen het gemeentehuis van geschilderde ruiten voorzien.
- Den 10n November is op de begraafplaats van Elsene een door vrienden en vereerders bekostigd gedenkteeken voor L. Hymans ingehuldigd. (Zie onzen jaargang 1884, blz. 63.) De weduwe en kinderen van den vereerden schrijver, zijne andere verwanten en een aantal vrienden, woonden de plechtigheid bij. Nadat de heer Doucet had verklaard, namens de inschrijvers, den eigendom van het gedenkteeken over te dragen aan de familie van den vereeuwigde, betuigde dezes zoon, de heer Paul Hymans, daarvoor diepgevoelden dank. Het gedenkteeken is uitgevoerd door den beeldhouwer Houtstont, volgens het ontwerp van den bouwmeester Acker (be-