vende schilderes had ruim een 40-tal schilderijen en schetsen van hare hand tentoongesteld in de Verlat-zaal; ieder bezoeker, van wien een klein intree-geld werd ontvangen, bekwam daarvoor een nummer tot deelneming aan eene verloting, waarvan de prijs bestond in een fraai zeestuk van Mary de Duve. De prijs is aan nr 2883 ten deele gevallen. De tentoonstelling heeft een paar duizend franken opgebracht, die aan eene hulpbehoevende weduwe met 7 kinderen, werden afgestaan. Wat ons te zien werd gegeven van Mary de Duve's arbeid (zeestukjes, landschapjes, ook eenige stillevens, figuren enz.), laat groote verwachting van haar koesteren. Zij teekent met vaste hand, heeft een goed besef van kleurschakeering en legt er zich blijkbaar op toe, om natuurgetrouw te schilderen. Over haar geheel heeft de tentoonstelling dan ook een zeer gunstigen indruk gemaakt.
- 12 Mei werden in het sterfhuis van den heer M.J. Meeus-Bosschaert, Zirkstraat 36, twee bloemstukken van 1m32 × 1m65, geteekend J. Morel 1709-1710, voor 250 en 230 fr. verkocht aan den heer J. Cools (Brussel). Vier Vlaamsche muurtapijten werden ingehouden op den inzetprijs van 25,000 fr. Zij stellen voor: 1. Alexanders intocht in Babylon (5m80 × 3m63); 2. Alexander bij een offerdienst in den tempel van Mars (6m10 × 3m63); 3. Porus gekwetst voor Alexander gebracht (3m45 × 3m63); 4. Alexander bij Diogenes (3m60 × 3m63); aan laatstgenoemd tapijt is een stuk gehecht, hetwelk De familie Darius bij Alexander voorstelt
- Den 17n Mei, 's avonds, hield de heer P. Génard, op het stadhuis, eene lezing over den Antwerpschen handel in de xiiie eeuw.
- Eene vernieuwde poging, om paradijsvogels in Europa te doen leven, is weder mislukt. Den 23n Mei namelijk stierf in den Antwerpschen dierentuin een dergelijke vogel, die, eenige weken vroeger, voor 2000 fr. was aangekocht. (Zie over paradijsvogels, de fraaie afbeeldingen in onzen jaargang 1874, blz. 11).
- Bij Vanos-Dewolf is verschenen eene Histoire du culte de la très sainte Eucharistie en Belgique, van den minderbroeder S. Schoutens. Van dit werk van 500 bladzijden, bestaat ook eene uitgaaf in de Nederlandsche taal.
- In den prijskamp, uitgeschreven voor een ontwerp van plakkaat-omlijsting door de Maatschappij van het Paleis voor Nijverheid, Kunst en Handel, werd de prijs (200 fr.) toegewezen aan het werk van den bekwamen teekenaar en graveur C. T'Felt. Er waren 17 mededingers.
- Ter gelegenheid der overbrenging van de muziekschool, van uit de Blindestraat naar het oud lokaal van het atheneum op de St.-Jacobsmarkt, hebben de gezamenlijke leeraars den heer Peter Benoit zijn wit marmeren borstbeeld aangeboden, door Frans Joris gemaakt, die de trekken van den uitstekenden toonzetter goed heeft getroffen. De aanbieding van het borstbeeld heeft in het nieuwe lokaal plaats gehad, den 14n Juni, op den middag. Tusschen de uitgenoodigden, die tegenwoordig waren, bevonden zich de heeren burgemeester en andere leden van het gemeentebestuur, vader Benoit, Oscar Commettant, uit Parijs, verscheidene letterkundigen en dichters van Antwerpen, Brussel, enz. Nadat een quartet, door Benoit in 1859 te Munchen gemaakt, was uitgevoerd, door de heeren A. Bacot, J. Van den Broeck, J. Ceurveld en J. Bessems, hield de leeraar van Vlaamsche voordracht bij de muziekschool, de heer F. Jos. Van den Branden, eene redevoering, waarin hij de strekking en beteekenis van de aan Benoit gebrachte hulde welsprekend deed uitschijnen, terwijl hij tevens eenen terugblik wierp op des meesters schoone en welvervulde loopbaan en eenmaal te meer deed zien hoeveel de Vlaamsche kunst, die een is met de Vlaamsche zaak, aan Peter Benoit is verschuldigd. Sprekers warme taal bracht een diepen indruk te weeg en vond blijkbaar weerklank in de harten der hoorders, die het niet aan toejuichingen lieten ontbreken. 't Was onder den indruk van eene zichtbaar groote aandoening, dat de heer Benoit zijnen dank uitsprak voorde hem gebrachte hulde; uit zijn vurig gesproken antwoord, vernamen wij, dat hij eene verhandeling schrijft over de muziekschool en de Vlaamsche muziek. De heer burgemeester L. de Wael stuurde den vereerde, een hartigen gelukwensch toe, vanwege het gemeentebestuur. De schoone plechtigheid werd besloten met de uitvoering der volgende stukken van Peter Benoit, op de piano begeleid door de heeren J. Bosiers en J. Block: Artevelde's geest, uit
het oratorio De Schelde, gezongen door H. Fontaine, Heeft het roosje milde geuren, gedicht van E. Hiel, en Er zijn op aarde menschen, lied van J. de Geyter, gezongen door mev. De Give-Ledelier.
- In een der panden van het voormalig predikheerenklooster, nu deel vormende van de St.-Pauluskerk, wordt een kruisweg (14 hooggewerkte statiën) gemaakt door de bekwame beeldhouwers De Boeck en Van Wint. Voor het eikenhouten beschot leverde de bouwmeester F. Baeckelmans de teekening. Het werk, in zijn geheel, zal rond 40,000 fr. kosten.
- Verschenen: Le palais de l'industrie, wals, door A. Wiegand, wiens kunde als organist tijdens de wereldtentoonstelling dagelijks bewonderd werd en die in 1877 den eersten prijs van toonzetting te Brussel behaalde.
- Door den heer Georges Gits is aan het museum van oudheden een te Lier gevonden mammouthstand geschonken.
Brussel. In het museum van oudheden is een zerk bijgezet, dagteekenend uit de xiiie eeuw, met Hebreeuwsche opschriften, geschonken door de bestiering der godshuizen van Thienen.
- België heeft eene belangrijke kunstverzameling verloren, door de verkooping, den 21n Mei te Parijs afgeloopen, van het kabinet, hetwelk de heer Defoer had bijeengebracht, op zijn kasteel, nabij de Brabantsche gemeente Geldenaken. De heer Defoer, een geboren Geldenaker, was voor jaren naar Egypte getogen, had zich daar een aanzienlijk vermogen en den titel van bey verworven, was vervolgens naar zijne geboorteplaats teruggekeerd en had zich in de nabijheid van Geldenaken een kasteel laten bouwen, door den bekwamen Brusselschen bouwmeester J. Janlet. Daar bracht Defoer-Bey eene puike verzameling schilderijen, meest van Fransche meesters, tot stand, welke hij gaarne liet bezichtigen, door al wie zich daartoe aanmeldde. Onder andere bezat hij schilderijen van Corot, Delacroix, Troyon, Rousseau, Daubigny, Fromentin, Decamps, Diaz, Isabey, Gericault, Dupré, Proud'hon, Meissonier, Millet. De gezamenlijke schilderijen hebben op de verkooping te Parijs, ruim 1 millioen opge-