Kroniek.
Antwerpen. 29 Maart werden door mgr. Sacré de drie nieuwe klokken der St.-Amanduskerk plechtig ingewijd. Zij werden geleverd en gegoten door den bekwamen klokgieter Alfons Beullens. De grootste klok (Amandus geheeten) weegt 1490 kil.; de klokken Dymphna en Norbertus wegen 1055 en 660 kil. Alle drie worden als hel en zuiver klinkend geroemd.
- Karel Verlat heeft de volgende nieuwe schilderijen gemaakt: 1. De plaatdrukkers (apen, die Verlats portret drukken); 2. De regenvlaag (meisjes onder een regenscherm); 3. een fruit- en bloemenstuk; 4. de afbeelding van eenen hond; 5. Tusschen twee vuren (een meisje tusschen twee honden, die elkander aanblaffen); 6. Het verloren spoor; 7. Wilde-zwijnenjacht. De twee eerstgenoemde schilderijen zijn aangekocht door den heer D. Ratinckx en de twee laatste door den heer Arnold de Pret.
- Van 13 tot 21 Februari hielden de kunstschilders E. Claus en K. Nijs in de zaal Verlat eene tentoonstelling van eigengemaakte studiën en schilderijen; van den eerstgenoemde zagen wij, onder andere, de volgende zeer verdienstelijke stukken: eene Boerin, Op den buiten, Terugkomst van het veld, Aan den overzet, Haagdoorn, Als de wind blaast, Lilas, Seringen, Oever van de Leie, Wilgen, Nazomer, Na den regen, De poel, Tabakpluizers, De maaier, Octoberzon, Herfst, Regenachtig weder, Opkomende maan, Kom der Leie enz. Karel Nijs, die vorderingen heeft gemaakt sedert de laatste tentoonstelling van Brussel, waar wij zijne, ook hier aanwezige, Verloofde zagen, mist eigenaardigheid en Vlaamsche kleur. Zijn Avond, Een weg, Op den buiten, Op het staketsel, Het madeliefje, Over den scheidsmuur, Scheldekade, zijn goede studiën, die verdienstelijk aangelegd en samengesteld zijn en als dusdanig een gunstigen indruk maken. Het portret van des schilders zuster, in zijne werkplaats, is breed behandeld, maar het model werd niet naar waarde getroffen en overtreft verre het portret. De kinderportretten zijn beter gelukt. Fraai is de kopie naar Velasquez' portret der infante Margaretha. Het groot geschiedkundig tafereel Salammbo is niet geslaagd.
- Theodoor Verstraete heeft van 1 tot 7 Maart in de zaal Verlat een 40-tal zijner schilderijen tentoongesteld, waartusschen de in onzen vorigen jaargang, blz. 134, vermelde Beukenlaan en Berechting. Deze tentoonstelling heeft ons versterkt in ons oordeel, dat Verstraete een onzer goede en meest dichterlijke landschapschilders is, die, wanneer hij zijne stukken wat meer zal afwerken, een in het vak uitstekend meester zal worden. Als voortreffelijke stukken noemen wij het Gezicht op Brasschaat, De avond, Na regen, In September, Het hooien, Maanlicht, Zomeravond, De hoeve, In den groenen hond, In het Park (deze zeer fraaie schilderij werd gekocht door den heer A. De Groof).
- De kring Als ick kan hield tusschen 21 en 28 Maart zijne 8ste tentoonstelling, die een aantal verdienstelijke stukken rijk was. F. Adriaenssens had twee gezichten (op de Aisne en Rochebourg) ingezonden; K. Boland, 8 dierenstukken en stillevens; van L. Brunins 5 schilderijen, mag de Werkplaats met den meesten lof, als een hem waarlijk tot eere verstrekkend gewrocht, vermeld worden. Van E. Chappel vermelden wij een goed wildstuk en twee zeer fraaie bloemenstukken; van L. Delehaye, eene welgeslaagde voorstelling, getiteld: Na het spel; van K. Mertens, een goed portret van P. Van Havermaet in zijne werkplaats; van J. Rosier, een krachtig geschilderd Bohemer; van A. Silis, een eigenaardig tafereeltje, getiteld: Opgepast; van J. Snick, een Wever uit het land van Waas. Castel Ebert stelde 8 stukken ten toon, die ons meestal minder zorgvuldig afgewerkt voorkwamen. Behalve drie andere stukken, vestigde van F. Hanno eene zeer welgelukte studie naar eenen leeuw de aandacht der kenners. Mej. R. Leigh betoonde veel talent in hare twee landschapschilderingen en namelijk in haar gezicht uit Brasschaat. Denzelfden lof verdienden H. Ruls inzendingen, inzonderheid zijn Februarilandschap. A. Delgoffe gaf twee goede portretten te zien. Tusschen de overige schilderijen, halen wij aan die van E. Gorge, A. Halberstadt, H. Luyten, H. Van de Velde. F. Brandt stelde eene proef van zijne ets naar Rubens' Communie van Franciscus ten toon, A. Van Beurden, een portret in gebakken aarde van H. Rul en een groepje (vrouw en kind), getiteld: De operatie.
(Tot onze spijt, verkeerden wij in de onmogelijkheid een overzicht te geven van de 6de en 7de tentoonstelling van Als ick kan; zij vielen in het laatste kwartaal van 1885, toen de wereldtentoonstelling het grootste gedeelte van onze plaatsruimte in beslag nam.)