Sterfgevallen.
W.J.C. RAMMELMAN ELSEVIER, de bekwame archivaris der stad Leiden, den 28sten Maart overleden, 75 jaren oud, heeft zich niet slechts in zijne ambtsbetrekking hoogst verdienstelijk gemaakt, maar zich buitendien ook doen kennen als een bekwaam geschiedvorscher, door de uitgaaf van zeer vele verhandelingen, die voor Holland in het bijzonder belangrijk mogen worden genoemd. Over de Elseviersche drukkers, tot wier afstammelingen hij behoorde, schreef hij een zeer gewaardeerd boek. Als eene bijzonderheid uit zijn leven vinde hier de vermelding plaats, dat hij in 't jaar '30 als officier onder het bevel van generaal Chassé tot de verdedigers van het kasteel van Antwerpen behoorde.
Johannes Henricus SCHOLTEN, den 17n Augustus 1817 te Vleuten geboren, is den 10n April te Leiden overleden. Gedurende eene reeks van jaren was hij in laatstgenoemde stad hoogleeraar in de godgeleerdheid. Hij mag, met het volste recht, tusschen de grootste verstanden worden gerangschikt, die gedurende deze eeuw in Europa hebben geleefd. Tot zijne belangrijkste werken behooren: De leer der hervormde kerk; De vrije wil; Geschiedenis der christelijke godgeleerdheid; Geschiedenis der godsdienst en wijsbegeerte. Als mensch onderscheidde hij zich door eene zeldzaam geëvenaarde deugdlievendheid en eene beminnelijkheid die hem aller harten won, terwijl hij tevens was een man van karakter en onkreukbare goede trouw.
Ernst Joachim FÖRSTER, als kunstschilder, geleerde en schrijver over de schoone kunsten met roem bekend, is den 29n April te Munchen overleden, 75 jaren oud. Hij was lid der academie van Antwerpen.
W.C.D. OLIVIER, rechter te 's-Gravenhage en aldaar den 21n Mei plotselings overleden, 62 jaren oud, was een uitnemend staatkundig schrijver, die daarbij over een zeldzaam keurigen stijl beschikte. Aan zijne medewerking heeft de Arnhemsche Courant voor een goed deel de faam te danken, welke dit blad in Holland geniet.
GARUCCI, de geleerde pater Jezuïet, den 10n Mei te Rome overleden, wordt geteld tusschen de bekwaamste penning-en letterkundigen van Europa.
Wilhelm CAMPHAUSEN, kunstschilder, leeraar aan de academie, te Dusseldorp, geboren den 8n Februari 1818, is aldaar op 18 Juni overleden. Hij muntte uit in het geschiedkundig vak en koos de meeste zijner onderwerpen in de geschiedenis van Engeland en die van Frederik II.
Alexander MARCHEGAY, oud departementsarchivaris van Maine-en-Loire, is den 3n Juli gestorven te Les Roches Daritaud, 73 jaren oud. Hij was in zijn vak een groot geleerde. De uitgaaf van vele belangrijke oude archieven werd door hem bezorgd. Daarbij vermelden wij in het bijzonder de brieven van de prinses Louiza de Colligny.
Charles LABBÉ, genre- en landschapschilder, is op 6 Juli gestorven te Algiers, waar hij sedert 1881 de nationale school voor schoone kunsten bestuurde.
Hendrik WAELPUT, de bekwame Vlaamsche toonzetter, den 26n October 1845 te Gent geboren, is aldaar den 8n Juli overleden. Hij begon zijne studiën aan het conservatorium van Gent, was leerling van K. Miry en, later, te Brussel, van E. Fetis en C.L. Hanssens; hij behaalde aan het conservatorium der hoofdstad in 1867 den prijs van Rome met de cantate Het woud (gedicht van Karel Versnayen). Onder andere door hem op muziek gezette stukken noemen wij de Pacificatie van Gent; de cantate H. Memlinc; Stela, lyrisch drama; Jeugd en liefde; In de duinen, een zestal liederen, echte parelen; een paar puike Symphoniën en een wonderschoon Concerto voor fluit, alsook een zangspel in twee bedrijven, De Duivelshoeve, hetwelk den 24n Maart 1865 te Gent werd gespeeld, Waelputs lijkdienst had den 10n Juli, ten 10 ure, plaats. Op het kerkhof, werden redevoeringen uitgesproken door de heeren Peter Benoit, die den jong gestorven meester in zijne loopbaan schetste en hem hulde bracht voor zijn kloekmoedig strijden ten bate der Vlaamsch vaderlandsche toonkunst en hem de onsterfelijkheid voorspelde; Bruyneel, namens de Gentsche Melomanen, die de kunstzegepralen van Waelput opsomde; Vandersyppen, namens het orkest van den Gentschen Franschen schouwburg; François, namens den heer Fl. Van Duyse, die in de onmogelijkheid was de begrafenis bij te wonen, en namens de Gentsche Association des artistes musiciens; Van Gheluwe, bestuurder van de Vlaamsche muziekschool te Brugge, die Waelput ook als Vlaamsch kunstenaar schetste; P. Fredericq, namens de Vlaamsche vrienden van Waelput, die te Gent en elders niet rechtstreeks tot de muziekwereld behooren.
Ernest HELLO, de befaamde Fransche katholieke schrijver, stierf omtrent half Juli in Bretagne.
Charles-VICTOR BROUTY, de bekwame bouwkundige, geboren te Chevreuse, is half Juli te Parijs overleden.
Adolf GUGEL, kunstschilder, is half Juli te Munchen overleden.
Aug. VERA, hoogleeraar in de wijsbegeerte te Napels, is volgens een bericht van 18 Juli aldaar overleden. Hij was geboren te Amelia den 4den Mei 1813. Hij maakte naam als schrijver van verscheidene wijsgeerige werken en was gedurende een aantal jaren als leeraar werkzaam in Frankrijk en Engeland.
Leopold VAN DE WATER, die te Antwerpen het Nationaal Tooneel hielp stichten en in 1853 deel uitmaakte van het tooneelgezelschap, waarin hij zeer verdienstelijk de minnaarsrollen speelde, is den 20n Juli te Brugge overleden, 58 jaren oud. Hij werd den 23n Juli begraven. Aan zijn graf werden vier redevoeringen uitgesproken. Al sedert vele jaren had Van de Water afscheid genomen van het tooneel.
Hubertus BRIALMONT, een van België's bekwaamste werktuigkundigen en die, als ingenieur, gedurende ruim eene halve eeuw aan de maatschappij Cockerill verbonden, groote verbeteringen in het maaksel der stoomwerktuigen heeft gebracht, is den 20n Juli te Seraing overleden, 78 jaren oud.
Rosalia CASTRO, de uitstekende schrijfster, die de nieuwere Spaansche letterkunde heeft verrijkt met de meesterlijke Canteres Gallegos en de onovertroffen Follas novas, is volgens een bericht van 22 Juli te Padron, nabij La Coruna, overleden.
Xaverius graaf van den STEEN van JEHAY is den 24n Juli te Brussel overleden. Hij schreef, in de Fransche taal, verscheidene belangrijke oudheidkundige werken, hoofdzakelijk betrekking hebbende op het oude prinsdom Luik. Als dusdanig bezit zijne Beschrijving van de oude hoofdkerk van St.-Lambertus, onder alle opzichten, eene blijvende waarde. Nauwelijks eenige maanden voor zijn dood gaf hij een zeer aantrekkelijk boek in het licht, onder den titel: Souvenirs d'un jardinier centenaire.
John SYER, waterverfschilder, is volgens een bericht van 25 Juli op 70-jarigen ouderdom overleden te Exeter.
MILNE-EDWARDS, de beroemde wetenschappelijke onderzoeker van de menschelijk-dierlijke natuur, is volgens een bericht van 29 Juli, te Parijs overleden. Hij was te Brugge in het jaar 1800 geboren, uit Engelsche ouders
Pietro TOMGIANI, een uitstekend toonkunstenaar, is einde Juli te Napels gestorven, 75 jaren oud.
Adolf ROCHER, de bekwame Fransche letterkundige, is te Parijs overleden, 79 jaren oud.