geheeten, wanneer men haar slechts van enkele kanten beschouwde. Maar zij beweerden, dat niet alles, ja dat slechts betrekkelijk weinig te prijzen en luttel te roemen viel, wanneer men haar overzag en samenvatte in haar geheel.
Nu, evenwel, wordt niets dergelijks meer vernomen. Van vitterijen is schier geen spoor meer te vinden. Nergens hoort men nog met klein- of minachting van de Antwerpsche tentoonstelling gewagen. Veeleer is het tegenovergestelde het geval: niet slechts in Antwerpen, niet slechts in België, maar heinde en ver, in alle landen van Europa, in de nieuwe en oude wereld, overal wordt met den hoogsten lof over haar gesproken. De meest bevoegde mannen erkennen zonder voorbehoud, dat zij tot de voortreffelijkste en rijkste wereldtentoonstellingen behoort, die er tot nog toe werden ingericht en dan ook de vergelijking met geene enkele van hare oudere zusters hoeft te vreezen.
Wij gelooven, dat het inderdaad zeer moeielijk zou zijn, zich eene veelzijdiger uitstalling van gewrochten der menschelijke nijverheid te denken, dan men op deze tentoonstelling te zien krijgt. Er is, in den volstrekt onbeperkten zin des woords, van alles en, wat nóg meer zegt, van alles is er het beste.
Vereerend voor België - wij willen met het afleggen van die getuigenis niet vertoeven - is de uitnemende plaats die de voortbrengselen van de nijverheidsinrichtingen en de ambachten van ons klein land op de wereldtentoonstelling bekleeden. Onze nijverheidsmannen en ambachtslieden hebben zich metterdaad onderscheiden. Zij staan bij niemand achter, hoe veelvoudig en uiteenloopend ook de vakken mogen zijn, waarin zij optreden. 's Lands aloude faam wordt in ieder vak voortreffelijk door hen gehandhaafd. Blijkbaar hebben zij er zich toe gezet, om, te dezer gelegenheid, aan landzaat en vreemde eens te toonen wat zij kunnen en - hunne werken spreken het uit - zij kunnen veel.
De vooruitgang heeft onze werkers niet slapende gevonden. Moedig en vastberaden, zijn zij de nieuwe paden opgegaan en hebben zich beïeverd om met de vlugsten ten minste gelijken tred te houden. Dit is hun heil geweest, want inzonderheid op het gebied van de nijverheid, is stilstand achteruitgang.
Wat al verbeteringen, hoeveel volmaaktheid krijgen wij niet te zien, als wij de duizenderlei nijverheidsvoortbrengselen aanschouwen, die eene omwandeling door de zalen der tentoonstelling ons in bonte rijen, te kust en te keur, voor de oogen toovert!
Lieten de Belgen zich niet onbetuigd, de Franschen, de Engelschen, de Oostenrijkers, de Italianen, de Duitschers en de Hollanders hebben niet minder hun best gedaan. De Fransche afdeeling is bij uitstek merkwaardig. Hare uitstallingen geven een eerbiedwekkend, tot bewondering overhellend denkbeeld van de groote en edele werkkrachten waarover Frankrijk kan beschikken. Verder te gaan, schijnt wel niet mogelijk te zijn.
Het lokaal van de tentoonstelling is op zulke wijze ingedeeld, dat de inzendingen, over het geheel genomen, goed en voordeelig zijn kunnen uitgestald worden.
De meesters van den reusachtigen bouw, G. Bordiau, Dierickx, Galatin, Semal en Van Reeth, verdienen als waarlijk kundige mannen te worden genoemd. Zij hebben daarbij in de volvoering van hunne overstelpend zware taak eene werkzaamheid en een iever betoond, waarmede alleen de onvermoeidheid der aannemers van het werk kan worden vergeleken. Om zich een gedacht te vormen van de gezwindheid, waarmede er gearbeid is, behoeft men zich slechts de omstandigheid voor den geest te brengen, dat er den 1sten Mei 1884 nog geen schup in den grond was gestoken, terwijl de tentoonstelling den 1sten Mei 1885 werd geopend! (Zie blz. 77.)
Wij nemen hier de plaat van den smaakvollen voorgevel der tentoonstelling op, die als een werk van fraaie bouwkunst verdient te worden gewaardeerd en vereeuwigd. Hij is 65 meters hoog en 60 meters breed en strekt zijnen bouwmeester G. Bordiau waarlijk tot eer. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd door de heeren L. Dupuis, H. Le Roy, A. Van Beurden en J. Weyns; de sieraadschilderingen door A. Lynen, van den koninklijken schouwburg van Brussel, en H. Baes.
Langs den hoofdingang komt men in de zoogenoemde galerij van Leopold II, waar men allereerst, de met ongemeene kunstvaardigheid in uitgelezen hout bewerkte ingelegde vloeren van de maatschappij La construction industrielle (oude firmas Tasson en Washer en Damman en Cassard), te Brussel, aantreft, benevens ander zeer schoon schrijnwerk, namelijk schoolmeubelen; verder ongemeen fraai en smaakvol behandelde werkstukken van eikenhout, waartusschen echt beelderige schoorsteenmantels, van den befaamden H. Zech, te Mechelen, die ook prachtmeubelen in de rechts aanpalende galerij heeft, waar zich mede zeer schoone vloeren van ingelegd hout van J. Obozinski en c° (Brussel) bevinden. De firma Snyers-Rang en c° stelt eene volledig bemeubelde zaal ten toon in den trant van den tijd der kunstherbloeiing. Zeer aardig zijn de lichtende voorwerpen (sloten, kandelaars, huisnummers, belknoppen, die, in het donker geplaatst, licht verspreiden), tentoongesteld door de firma Nemitz, van Parijs; zeer keurig toegeruste wanden zijn, onder andere, versierd met schoone muurtapijten van de firma Brackenié & c°, te Mechelen, die hare prachtige muurtapijten inzond welke voor de zaal van den Belgischen senaat zijn bestemd; deze tapijten bevatten de volgende voorstellingen: de Aartshertogen Albertus en Isabella bij Rubens, Philips de Goede Oostersche gezanten ontvangende en de Doop van Philips van Artevelde, naar de geschilderde modellen van W. Geets. De muurtapijten uit de fabriek van Ingelmunster zijn niet minder keurig. Als de kostbaarste vermelden wij die waarop met zeldzame volmaaktheid is afgebeeld Philips de schepenen van Brugge ontvangende, benevens de zeven tapijten van verschillende afmetingen naar tafereelen van D. Teniers en een groot landschap. Zeldzaam schoon is het vaatwerk, en zijn de keurige
voorwerpen van smaak en de vloer- en muurtegels, uit de beroemde fabrieken van Boch, te La Louvière, in Henegouwen. Eene bijzondere vermelding mogen wij wel niet onthouden aan het sierlijk houten gebouwtje, behagelijk opgesmukt met verglaasde tegeltjes en