Kroniek.
Brussel. In de senaatszitting van 26 Maart heeft de heer minister A. Beernaart, op eene aanbeveling van baron De Coninck, om de Belgische bankbriefjes in de twee talen te drukken, geantwoord: ‘Ik ben, wat mij aangaat, zeer gunstig aan het denkbeeld om de twee talen op gelijken voet te zetten; niets verhindert, dunkt mij, om hier te doen zooals in Oostenrijk, waar men niet alleen de bankbiljetten, maar de titels der openbare schuld in de verschillende talen van het keizerrijk opstelt. De zaak zou tusschen de bank en het staatsbestuur te regelen zijn.’ Wij hopen dat het al spoedig moge geschieden.
- Nr 22 van de Illustration Européenne bevat een welgelijkend portret van kapitein Hanssens, een onzer landgenooten, onlangs overleden in den Congo. In hetzelfde nummer komen een paar gezichten uit Congo voor, benevens eene studie over deze streek.
Villers. Volgens wordt gemeld, zou het laatste overblijfsel van het kerkgewelf der oude abdij van Villers, bezweken en geheel uiteengevallen zijn. (Zie over deze abdij de Vlaemsche School, 1857, blz. 153.)
Gent. De Landbouwmaatschappij van Oost-Vlaanderen schrijft eene prijsvraag uit voor het bekomen van verhandelingen (in het Vlaamsch of Fransch) over: 1. de teelt van de rijkste suikerbeet, 2. over de vlasteelt in Oost-Vlaanderen. De schrijvers der bekroonde stukken bekomen ieder 500 fr. en 50 exemplaren van hun werk, hetwelk het eigendom der maatschappij wordt. De stukken, met een verzegeld naambriefje, vóór 1 Maart 1886, in te zenden aan den voorzitter der maatschappij, Brabantdam 5, te Gent, waar het programma verkrijgbaar is.
- De heer F. Van Melle, wiens voorouders deel uitmaakten van de nering der Gentsche vleeschhouwers, heeft de volgende inschrijvingsboeken afgestaan aan het stadsarchief: 1. Oorkondenboek van de vleeschhouwersnering, begonnen in 1534, en bevattende het afschrift van akten van de xive tot de xvie eeuw; 2. Register bevattende de namen van dekenen en gezwoornen, akten rakende de vleeschkramen, beschikkingen enz., over de jaren 1496-1515; 3. Register, aan de vleeschhouwersnering gegeven door Adriaan Borluut, om er jaarlijks in te schrijven den naam van den overste, met zijn wapen, alsook de namen van gezwoornen, ouderlingen, over de jaren 1718-1792.
Brugge. Sedert onze laatste vermelding in 1884, blz. 92, deed het museum der Maatschappij van Oudheidkunde de volgende aanwinsten: 2 schoone sleutels der xviiie eeuw, afkomstig van de oude St.-Jorisgilde; Spaansch geweer der xviie eeuw; albasten plaat, versierd met het hoofd van St.-Jan Baptist, xve eeuw; een slot in den stijl van Lodewijk XV; een eikenhouten gebeeldhouwde beddebak, met eene fries waarop draken en sieraden zijn afgebeeld, anno 1678; een gebeeldhouwd koffer uit de xive eeuw; 2 groote schoorsteenmantels met wapenschilden van 1506 en 1558 en 11 geprente steenen der xvie eeuw; een schip, De Maegt van Ghendt, wijgeschenk van de Vrije Schippersgilde der stad Gent, anno 1674; 3 koperen kandelaren uit de xvie en 2 dito uit de xviie eeuw; een balkslof met de wapenschilden der familie Van der Buerse, van Brugge, xve eeuw; eene verglaasde aarden schotel van Thourout, 1759; eene ijzeren haardplaat uit de xviiie eeuw en 7 oude gewichten; een gouden muntstuk van keizer Lodewijk IV (1314-42), dat tot model diende voor de goudstukken van Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen, gevonden in de vliet aan de Augustijnenkade; oude muurtegels enz. De heer Vt. Steyaers, bewaarder van het museum, schonk een fraai traliewerk in geslagen ijzer uit de xviie eeuw; de heer Ad. Merlin, 3 hardsteenen zetels, stijl Lodewijk XIII, van het jaar 1619, waarschijnlijk afkomstig uit de kerk van Damme.
Namen. Verschenen bij de we F.J. Douxfils: Une fleur cacheé. La bienheureuse Christine du Christ, religieuse du monastère de Rethirs, de l'ordre de Prémontré, par I.V.S., O.P. Dit boekje is bewerkt naar den Vlaamschen tekst, gedrukt in de xviie eeuw; de schrijver verklaart in de voorrede, dat hij liever den oorspronkelijk Latijnschen tekst tot leiddraad zou hebben genomen, maar hierin belet te zijn geworden, doordien hij hem vruchteloos in het land en in den vreemde heeft gezocht.