Kroniek.
Erratum. Blz. 27, 1e kolom, 30e regel, is eene drukfeil ingeslopen; leest, in plaats van paneel, penseel.
Antwerpen. In de academiezaal Venusstraat, waren van 22 Februari tot 1 Maart de volgende studiewerken tentoongesteld: 1. van R. Cogghe, primus van Rome in 1880; Goede-Vrijdag in de St.-Caroluskerk te Rome; drie kopieën van portretten van Rubens uit het paleis Pitti, te Florence, 2. van G. Charlier, primus in 1882, een pleisteren beeld van Daphnis.
- Den 22n Januari, ten 10 ure 's morgens, kwam er gansch onvoorzien een groote barst in de beroemde schilderij van P.P. Rubens, Christus aan het kruis, in het museum van oude meesters; de spleet is sedert dien grootendeels weder dichtgetrokken, wat laat veronderstellen, dat in Januari wellicht wat te fel zal zijn gestookt.
- De Antwerpsche afdeeling van het Willemsfonds heeft den Sn Maart, op het stadhuis, aan het gemeentebestuur het door R. Fabri vervaardigde borstbeeld van August Michiels overgedragen, om te worden geplaatst in het lokaal der stedelijke volksbibliotheek. De heeren J. Van Beers en A. Cornette hebben beurtelings het woord gevoerd. De heer burgemeester L. de Wael heeft het welgelijkend fraai bewerkt borstbeelt, met eene dankrede, namens de stad, in ontvang genomen.
Mechelen. Bij beslissing van den gemeenteraad, zal de buiten waartsche-Egmondtstraat voortaan Hendrik Conciencestraat heeten.
Brussel. Voor het rijksmuseum is een tafereel van Nicolaas Maas aangekocht voor de zware som van 60,000 fr.
Leuven. Het studentengenootschap Met tijd en vlijt heeft mej. Mathilda Ramboux (de dichteres Hilda Ram) tot eerelid benoemd.
St.-Nicolaas. De kunstschilder Jos. Janssens heeft een goed gelijkend portret uitgevoerd van den heer J. Malou, minister van staat.
- Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubilé als volksvertegenwoordiger, is den heer S. Verwilghen zijn zeer welgelijkend portret aangeboden, geschilderd door A. De Wilde.
- Den 8n Maart werd in de academie een muziekstuk ten gehoore gebracht, door de koormaatschappij Vooruit met zelfopoffering; het onderwerp van dit stuk, waarvoor A. Decastro de woorden en G. Van Vlemmeren de muziek schreef, is ontleend aan de geschiedenis van den Franschen tijd in het land van Waas.
Gent. In het huis op den noordhoek van de Onderbergen-en Zwarte-Zusterstraat, is onder twee andere vloeren, een vloer, vermoedelijk uit de xive eeuw, aangetroffen, gevormd uit gekleurde gebakken tegeltjes, waarin afbeeldingen van leliën, leeuwen, wapenschilden, enz. zijn gewerkt. De heer Schellinck zal de tegels op nieuw samenzetten, waarna de vloer eene plaats zal bekomen in het stedelijk museum van oudheden.
Brugge. Het merkwaardig 16e-eeuwsch torentje van St.-Sebastianus-gildehof gaat worden hersteld, met een gemeentehulpgeld.
Kortrijk. In deze stad, in den zoogenoemden Speitoren, is den 1n Maart een museum van oudheden geopend, hetwelk tot bestuurders heeft de heeren J. Van Ruymbeke, H. Brink, P. Croquison en L. De Geyne; de toren werd in 1873 onder de leiding van laatstgenoemden bouwmeester hersteld.