kerk een nieuw geschilderd glasraam ingezet, door de uitstekende Antwerpsche glasschilders de heeren Stalins en Janssens vervaardigd volgens de teekening van den heer J. Anthony. Het raam strekt hun alle drie metterdaad tot eer als uitmuntend door de zuiverheid, de kracht en de goede overeenstemming der kleuren, door de fraaie teekening der figuren en den zwier en de ongezochtheid van de samenstelling die is behandeld in den trant der xve eeuw. De voorstelling, waaraan het raam is gewijd, is achtledig, als gevende zij te aanschouwen de vlucht in Egypte, Jezus' opvoeding, Jezus aangetroffen tusschen de schriftgeleerden, de bruiloft van Kana. Maria bij het kruis, Maria tusschen de apostelen, hare hemelvaart en kroning.
Brussel. De kring van waterverfschilders en etsers Als ick kan wil in 1885 te Brussel eene geschiedkundige tentoonstelling van gravuren openen, met de ondersteuning van het staatsbestuur. Belangstellenden kunnen zich om inlichtingen wenden tot een der volgende heeren bestuurleden: J. Baes, J.B. Meunier, K. Van Mossevelde, P. de Coster, E. Mertens, D. Cox, E. Baes, A. Numans, L. Titz, Ed. Tourteau en E. Wettrens.
- Binnen kort zal van Jan Tr. Slachmuylders een verzenbundel van 140 blz. verschijnen, onder den titel: Uit 's levens volle bron. Prijs: fr. 1.50.
Dendermonde. In het stedelijk museum is de schilderij geplaatst van F. Courtens, welke in 1882 op de Antwerpsche tentoonstelling prijkte, getiteld: Dooiweder te Dendermonde.
Rousselare. In 1883, blz. 106, hebben wij breedvoerig de uitgave der Volledige werken van mev. Courtmans aangekondigd; sinds dien zijn daarvan drie deelen verschenen welke de volgende verhalen bevatten: Verscheurde bladen. - Eens is genoeg. - 't Was te ver gekomen. - Tijding uit Amerika. - Livina. - Tante Sidonie. - Vader Joos. - In den winter. - De zwarte hoeve. - Moeder en zoon. - Vijftien duizend franken. Met het volgende deel begint de tweede reeks waarin onder andere opgenomen worden: De Zaakwaarnemer; - De Koewachter; - Het plan van Heintje Barbier; - Tegen wil en dank; - Griselda; - De Bloem van Kleit; - Christina van Oosterwei. De uitgever geeft in eenen omzendbrief de verwachting te kennen dat de inschrijvers der uitgave niet slechts zullen getrouw blijven maar dat zij de werken der voortreffelijke schrijfster die zooveel waarde hebben voor ons volk bij vrienden en kennissen zullen aanbevelen. De uitgever heeft inderdaad, zooals hij het in gemoede mag verklaren, ruimschoots zijne beloften gehouden; het publiek behoort nu de voortzetting der uitgave door zijne voortdurende ondersteuning mogelijk te maken.
- Het door ons op blz. 115 aangekondigde Gedenkboek der Conscience-feesten in 1881 te Brussel is verschenen; de heer uitgever De Seyn-Verhougstraete liet het te Arnhem drukken bij Minkman en co. Het is een wezenlijk prachtboek; de letterkundige bezorging ervan werd waargenomen door den heer professor E. Van Driessche, op last der uitgaaf-commissie. Wij zeggen den heer Van Driessche dank voor de waardeerende wijze waarop hij zich uitlaat over onze ‘knappe en volledige beschrijving,’ zooals hij het in de Vlaamsche School verschenen overzicht van de Consciencefeesten noemt. Ter aambeveling van het prachtwerk dat wij hiermede aankondigen gelooven wij niets beter te kunnen doen dan de voorrede van den heer E. Van Driessche over te nemen, welke als volgt luidt:
‘Zij, die de Conscience-feesten in 1881 beleefden, hebben geen Gedenkboek noodig om zich te herinneren, wat er te dier gelegenheid bij het Dietsche volk gebeurde.
Nimmer zal dit grootsche huldebetoon uit hun geheugen gewischt worden; immer zal hun het hart van warme opgetogenheid kloppen bij het aandenken dier, in alle Dietsche gouwen, algemeene, plotselijke, hartberoerende en zielverrukkende openbaring van hulde voor den man, die onze taal en onze zeden bij alle beschaafde volkeren verheerlijkt had; voor alle tijdgenooten zal het een troostend, zielversterkend feit blijven de overtuiging te hebben gekregen dat het Vlaamsche volk uit België zijne haspelerij en verdeeldheid, wegens staatkundige aangelegenheden, kan ter zijde schuiven, ja hand aan hand, hart in hart, zijne krachten weet te vereenigen, wanneer het de eer, de roem, de rechten van zijnen stam, de verdediging zijner zeden, zijner taal geldt!...
Doch, de mannen die de Consciencefeesten inrichtten, leidden en tot een goed einde brachten, hebben gewild dat ook onze naneven trouw weten zouden hoe alles toeging: hoe groot, hoe machtig de Dietsche stam zich toonde, wanneer hij, op zóó schitterende wijze, dankbaarheid en hulde bracht aan den meester, die te recht, de vader onzer herborene letterkunde genoemd wordt. Zij besloten een Gedenkboek uit te geven.
De heeren Coremans, De Potter, Gondry, Stroobant, Van Driessche werden met die uitgave gelast.
Dit Gedenkboek is hier.
Het zij voor onze nakomelingen de heerlijkste bladzijde in de geschiedenis van het Vlaamsche geestesleven!’
Het werk beslaat 230 bladzijden en is voor slechts 2 ½ fr. verkrijgbaar. De druk is metterdaad schoon te noemen en strekt de persen van de heeren Minkman en co tot eer. De wakkere uitgever de heer De Seyn-Verhougstraete heeft alle aanspraak op dankbaarheid voor de onbekrompene wijze waarop hij dit Gedenkboek in het licht gaf. Zeer zeker zal het werk spoedig uitverkocht zijn.
Leuven. In den laatsten tijd kreeg het stedelijk museum de volgende schilderstukken bij: 1. Het model, door Paul Haesaert, 2.3. de portretten van Karel de Luesemans en Theodoor Smolders, oud-burgemeesters van Leuven, door Lodewijk Daels.
- Voor de gothieke zaal van het stadhuis zijn door A. Hennebicq de afbeeldingen ten voeten uit geschilderd van Mattheus de Layens, Quinten Massys, Jan Molanus en P. Divoeus.
Tongeren. Van den dichter D. Claes, sedert meer dan 20 jaren gunstig gekend door zijne verzenbundels Rozen en doornen, Herschepping en IJzeren-spoorbaan, is hetprospectus verschenen, van een nieuw werk, aangekondigd om, bij genoegzame inschrijving, in 250 blz. te worden uitgegeven onder den titel: In mijne ballingschap verzameld, gedichten door D. Claes. De prijs is slechts 2 1/2 frank. Inschrijvingen worden aangenomen bij N. Theelen-Michiels, Maastrichterstraat, te Tongeren, M. Ceysens, Demerstraat, te Hasselt, J. Boucherij, Hopland 30, te Antwerpen. Wij sporen het Vlaamschlezend publiek tot inschrijving aan De naam van den wakkeren en bekwamen schrijver belooft en waarborgt als het ware een werk hetwelk ook hooggespannen verwachtingen niet zal teleurstellen. Daar de verschijning van den dichtbundel afhankelijk wordt gesteld van het getal inschrijvers, zoo noodigen wij de vrienden der Vlaamsche dichtkunst dringend uit, ten spoedigste voor hunne inschrijving te zorgen.
Bergen. In deze stad, tegen het huis nr3 in de Ursulin-nenstraat, is een gedenksteen geplaatst met dit opschrift: ‘In dit huis werd Frans Fetis 24 Maart 1784 geboren.’