Karel de Goede's feesten te Brugge.
Luisterrijker en met inniger deelneming bijgewoonde feesten dan die welke de stad Brugge heeft aangericht ter gelegenheid van de zaligverklaring van Karel-den-Goede hebben wellicht nog nooit in België plaats gehad. Zij namen den 24n Augustus aanvang, op welken dag, ten 3 ure 's achternoens, de geschiedkundige en geestelijke stoet ter eere van graaf Karel zijn eersten uitgang heeft gedaan, begunstigd door een recht hemelsch weder en in tegenwoordigheid van zooveel duizende menschen, dat het schier niet is te begrijpen hoe Brugge ze allen heeft kunnen bevatten.
Het belangrijk werk van den eerw. heer A. Duclos is op den gepasten tijd verschenen om de merkwaardige figuur van den oud-Vlaamschen vorst in het ware licht te stellen. De geleerde en gemoedelijke schrijver, de onvermoeide en geduldige geschiedvorscher verdient hartelijk te worden geluk gewenscht met zijn zwaren, veel omvattenden arbeid. De geschiedrol die hij uit Vlaanderens oud verleden heeft ontvouwd bevat zoovele wetenswaardige dingen en merkwaardige eigenaardigheden, dat geen Vlaamsch lezer verwaarloozen mag zich het werk van den eerw. heer Ad. Duclos aan te schaffen. Ook door zijne letterkundige waarde beveelt het boek zich aan.
Wat de heer Duclos heeft geleverd is niet eene zoogenoemde levensschets, maar inderdaad een volledig levensverhaal van Karel-den-Goede.
Hij, die bestemd was om zich den eerenaam van den Goede te verwerven, werd omtrent het jaar 1084 geboren uit den echt van den Deenschen koning Cauwaart en prinses Adela, dochter van Robrecht den Fries. In 1119 werd hij graaf van Vlaanderen.
Zijn geschiedschrijver verhaalt hoe de prins, voordat de grafelijke kroon hem op het hoofd werd geplaatst, zich heldhaftig onderscheidde in de eerste kruisvaart; hoe hij later bedankte voor de hem aangebodene kroon van het Heilig Land en den keizerlijken schepter weigerde omdat hij zich in Vlaanderen geroepen achtte; hoe hij in deze landstreek ieverde voor de invoering, de vestiging en ontwikkeling der christelijke zeden; hoe hij aanhield op de toepassing van het leenroerig stelsel, wijze wetten gaf en gedurende den hongersnood van de jaren 1124 en 1125 zich vorstelijk en vaderlijk mild betoonde voor zijne lijdende onderdanen. Voorts beschrijft de heer Duclos de omstandigheden die den goeden Vlaamschen landsvader een geweldigen dood berokkenden; het wrokken van Bertulf, den proost van Sint-Donaas, de Erembouten; de samenspanning van wraakgierige grooten en eindelijk het vermoorden van Karel-den-Goede die door Busschaart de hersenen werd ingeslagen terwijl hij zich in de bovenkapel van Sint-Donaas bevond en aan eene arme vrouw eene aalmoes uitreikte.
Het werk van den eerw. heer Ad. Duclos, dat 240 bladzijden dichten druk beslaat, hangt een aanschouwelijk en treffend tafereel op van den woeligen tijd, waarin de held van het verhaal heeft geleefd en gestreefd. 't Is een waarlijk leerzaam, nuttig boek, onder vele opzichten. Wij meldden reeds (blz. 60) dat het gedrukt werd bij De Zuttere-Van Kersschaver, te Brugge, en bij inschrijving niet meer dan 80 centiemen kostte. Men vindt het thans te koop bij alle Vlaamsche boekhandelaren voor 1 frank.
Wij zegden hooger, dat graaf Karels feesten den 24n Augustus waren begonnen. Eigenlijk zou het begin op den 23ste moeten worden gesteld, vermits dien dag ten 5 ure namiddag de stoffelijke overblijfselen van den gelukzaligen graaf, die worden bewaard in de St.-Salvatorskerk te Brugge, van uit de oude rijve of reliquiekas overgeplaatst zijn in de nieuwe rijve, vervaardigd naar de teekening van baron van Bethune in de werkhuizen van wijlen Jan Van Damme (zie onzen jaargang 1883, blz. 106). Deze overplaatsing werd met groote plechtigheid verricht door den eerw. heer Ad. Duclos, bewaarder van de reliquieën des bisdoms, in het bijwezen van mgr. Faict, bisschop van Brugge, en van het kapittel der kanunniken. Door den zeer eerw. heer E.H. Monstrul, leeraar aan het koninklijk atheneum te Brugge, werd te dier gelegenheid een sermoen gedaan over Karel-den-Goede, dien hij aan de geloovigen voorstelde als de tweede patroon van Vlaanderen.
De nieuwe rijve of reliquiekas, een prachtig gewrocht, heeft 45,000 frank gekost, onbegrepen de menigvuldige juweelen en edelgesteenten waarmede de vrome iever van vorstelijke en andere geloovigen, ook van buiten België, haar heeft versierd.
Zondag, 24 Augustus, ten 9 ure, werd in de hoofdkerk, na een sermoen van pater Matignon, de pontificale hoogmis opgedragen door mgr. Goossens, aartsbisschop van Mechelen, bijgestaan door den aartspriester mgr. B. Van Hove en den vicaris-generaal mgr. P. De Brabandere. Met de leden van het kapittel hadden in het gestoelte plaats genomen mgr. J.J. Faict, bisschop van Brugge, mgr. V.J. Doutreloux, bisschop