Sterfgevallen.
Jan Maria SCHUVER, de moedige en geleerde Nederlandsche Afrikareiziger, is, volgens een bericht van den Oostenrijkschen consul te Khartoem, rond 22 Augustus 1883, nabij Mischra-en-Rek, in het dorp Tek, waar hij vertoefde bij het hoofd Kudj, met zijn bediende Karel Nagy en zijne vijf dragers, vermoord geworden door in opstand gekomen Djankeh-negers. (Van sommige zijden wordt de echtheid van het bericht in twijfel getrokken.)
August BONHEUR, de dierenschilder, broeder van Rosa Bonheur, is volgens een bericht van 21 Februari overleden, 60 jaren oud.
J.M.E. DERCKSEN, een gunstig gekend Nederlandsch letterkundige, notaris en raadslid te Leiden, is aldaar, volgens een bericht van 29 Februari, overleden, 58 jaren oud.
August MICHIELS, lid van den gemeenteraad en voorzitter van het Willemsfonds te Antwerpen, in deze zijne geboortestad overleden den 6den Maart, 62 jaren oud, was een volieverig en steeds nuttig werkzaam voorstander van de Vlaamsche zaak en een verlicht en onbekrompen bevorderaar van Vlaamsche letteren en kunst. In zijne hoedanigheid als lid van den gemeenteraad en daartoe behoorende commissiën was hij steeds, vóór alles, op het dienen van de Vlaamsche zaak bedacht. Voor de Vlaamsche beweging is het sterven van dezen wakkeren en bekwamen strijder een zeer gevoelig verlies. De overledene, die zich ook door zijne persoonlijke hoedanigheden, groote achting en genegenheid had verworven, werd den 10n. Maart op het Kiel begraven; eenige duizende waardeerders en vrienden maakten deel uit van den lijkstoet en aan het graf werden niet minder dan 16 redevoeringen uitgesproken, de eerste door den heer burgemeester Leopold de Wael. De heer Michiels heeft bij laatste wilsbeschikking aan het Antwerpsch museum eene Vlaamsche kermis van den Helschen Breughel vermaakt.
Jozef Van DEURME, de zoo bekwame en ook als geschiedschrijver veelbelovende Vlaamsche letterkundige, te Antwerpen geboren, is den 10den Maart overleden te St.-Amandsberg, bij Gent, nauwelijks 25 jaren oud. De ontijdige dood van den zoo ontwikkelden als wakkeren jongen man is een groot verlies voor onze letterkunde, waarin hij zich reeds van zeer gunstige zijde deed kennen, onder andere door zijne in onzen vorigen jaargg., blz. 84, loffelijk vermelde en op blz. 40 van de tegenwoordige aflevering breedvoeriger beschouwde Schets eener geschiedenis der abdijen van St.-Baafs en St.-Pieters te Gent, bijdragen in het letterkundig blad De Vlaamsche Wacht enz. Hij was tweede schrijver van den taal- en letterlievenden Snellaertskring te Gent. Zij, die met den gullen en dienstvaardigen jongeling omgang hebben gehouden, waardeerden hem hoog en zullen ongetwijfeld de nagedachtenis in eere houden van hem, gelijk ons een zijner Gentsche vrienden schrijft, ‘dien wij allen zoo lief hadden.’
Richard BURNIER is volgens een bericht van 18 Maart overleden te Dusseldorp, in welke stad deze bekwame Hollandsche landschapschilder, vroeger te 's-Gravenhage woonachtig, sedert eenige jaren was gevestigd.
Renand de VILBAC, de welbekende vruchtbare Fransche toonzetter, is den 20n Maart te Brussel overleden. Hij werd in Juni 1829 te Montpellier geboren. Hij was primus van Rome te Parijs op 15-jarigen leeftijd. De doode is overgebracht naar Parijs, om daar bijgezet te worden in zijn familiegraf.
Pieter PUYENBROECK, beeldhouwer ridder der Leopoldsorde is volgens een bericht van 20 Maart te Brussel overleden.
Adolf AZE, de Fransche historieschilder, die onder het keizerrijk eene groote beroemdheid had, is volgens een bericht van 20 Maart overleden.
Hippolyte MAINDRON, de uitstekende Fransche beeldhouwer, is volgens een bericht uit Parijs van 23 Maart overleden, 82 jaren oud.
Paul BALZE, een schilder die vooral uitmuntte door monumentale werken en onder andere gedeeltelijk de muurschilderingen van Rafaël in het Vaticaan herstelde, is volgens een bericht van 24 Maart te Parijs overleden. Hij was in Rome geboren in 1815.
Frans MIGNET is volgens een bericht uit Parijs den 24n Maart overleden. De schrijver van de Histoire de la révolution française de 1789 à 1814 en andere geschiedkundige werken bereikte den ouderdom van omtrent 88 jaren.
Mgr. Joannes Theodorus BEELEN, huisprelaat van Z.H. den paus, raadgever van de congregatie van den Index, doctor in de godgeleerdheid, eere-kanunnik der hoofdkerk van Luik, ridder der Leopoldsorde en rustend hoogleeraar in de H. Schriftuur en de Oostersche talen aan de hoogeschool van Leuven, is den 31n Maart in laatstgenoemde stad overleden. Hij was den 12n Januari 1807 te Amsterdam geboren. Hij werd kort na de wederinrichting van de hoogeschool te Leuven tot leeraar daarbij aangesteld. Als schrijver deed hij zich onder andere kennen door verscheidene belangrijke en omvangrijke werken betrekkelijk de H. Schriftuur, waartusschen Het Nieuwe Testament onzes Heeren Jezus Christus volgens den tekst der Vulgaat in het Nederduitsch vertaald en in doorloopende aantekeningen uitgelegd (in 3 deelen) eene vertaling met aanteekeningen en uitleggingen van Het Boek der Psalmen, naar den Latijnschen tekst der Vulgaat, in 2 deelen, De Spreuken van Salomo, naar den Latijnschen tekst der Vulgaat, met aanteekeningen en uitleggingen, enz., enz. Hij liet, op hetzelfde gebied, 7 of 8 Latijnsche werken verschijnen.
N.C. BALSEM, een zeer bekwaam Nederlandsch letterkundige, hoofdopsteller van het tijdschrift Mannen van beteekenis in onze dagen, is den 1n April overleden te Langerzwaag, waar hij predikant was. Hij bereikte slechts den ouderdom van 48 jaren.
G. RANDON, de bekende Parijsche teekenaar, in zijnen tijd een der bijzonderste medewerkers van het Journal amusant, is volgens een bericht van 1 April overleden. Hij was sedert 6 jaren lam.
Emanuel GEIBEL, de befaamde Duitsche volksdichter, is op 6 April te Lubeck overleden.
Lodewijk VERBOECKHOVEN, landschap-, bloemen- en stillevenschilder, is op 7 April te Gent overleden.
Julius Josephus Gaspard STARCK is te Brussel overleden in het begin van April, oud 70 jaren. Van dezen schilder zijn vooral bekend De eedaflegging van Leopold II en de Blijde intrede van Leopold II.
Gustaaf RICHTER, de beroemde schilder, geboren te Berlijn, is aldaar overleden, 60 jaren oud. Zijne plechtige begrafenis had plaats op 6 April. Een zijner bijzonderste stukken, Jezus de dochter van Jarius opwekkende, prijkt in 't museum te Berlijn.
Adolf de LEUVEN, de vruchtbare Fransche tooneelschrijver (hij schreef meer dan 150 stukken), is volgens een bericht uit Parijs van 14 April overleden, 82 jaren oud. Hij was een zoon van den graaf van Ribbing, die in 1792 uit Zweden werd verbannen, naar aanleiding van de moordpooging op vorst Gustaaf III.
Ch. VERVOITTE, de bekwame toonzetter, is volgens een bericht van 17 April te Passy overleden, 65 jaren oud.