rookende man en als randschrift: Toeback. Seer. Schoon. Die spant. de. kroon. bij. wijn. of. bier. daerom. ick. oock. een. pipie. roock. op. mijn. plasier. Anno. 1661. Aerien. Heyndricksen.
Parijs. Een oud bronzen beeldje van Karel den Groote, dat als een portret van den beroemden keizer wordt beschouwd, en gezegd wordt tijdens zijn leven of zeer kort na zijn dood vervaardigd te zijn, is te vinden in het museum Carnavalet, te Parijs. Het werd vroeger in de groote kerk te Metz bewaard en daar, alle jaren, op den sterfdag van Karel den Groote (28 Januari), van kaarsen omgeven, tentoongesteld. De stadhouder van Elzas-Lotharingen heeft thans, in overleg met het bestuur van 't museum, te Parijs twee afgietsels van het beeldje laten maken, waarvan het eene in den Dom te Metz bewaard wordt, en het andere aan den keizer van Duitschland ten geschenke is aangeboden.
- Den 20n Februari zijn gekozen tot leden der Fransche academie de heeren F. Coppée en F. de Lesseps, ter vervanging van de Laprade en H. Martin (zie 1883, blz. 200).
- Op de plaats te Parijs, waar de nieuwe geneeskundige school wordt gebouwd, worden vele oudheden gevonden, als vazen, aschkruiken, ijzeren werken en penningen; ook menschenbeenderen.
- M. Munkaezy heeft te Parijs eene groote schilderij voltooid: Christus tusschen de twee misdadigers. De hoofdgroep teld niet minder dan 50 figuren.
Hyères. Volgens door Fransche bladen wordt gemeld, zou de oorspronkelijke schilderij van Rafaël, de Madona van Loretto, zich in het museum van Burlière te Hyères bevinden. Volgens Larousse is de oorspronkelijke schilderij uit het Italiaansche stadje Loretto, nabij Ancona, verdwenen in het begin dezer eeuw, terwijl het Fransche leger zich in Italië bevond (zeer waarschijnlijk werd het stuk door Franschen gestolen). Het museum van den Louvre, te Parijs, bezit van deze schilderij eene kopie.
Berlijn De raad van beheer van het Berlijnsch museum heeft besloten een 400-tal schilderijen uit de kunstgalerij af te zonderen en onder de provinciale museums te verdeelen. Men is daartoe in de gelegenheid omdat sommige meesters ook dan nog ruimschoots vertegenwoordigd blijven. Het Berlijnsch museum bezit bij voorbeeld 12 Ruysdaels. Men behoudt 8 werken en is nu in staat, in 4 andere steden den beroemden Nederlandschen landschapschilder insgelijks te vertegenwoordigen. Het museum te Kassel is reeds zoo overvloedig van kunst, vooral van oud-Hollandsche en Vlaamsche kunst, voorzien, dat daarheen slechts eenige Italianen zullen worden afgezonden. Voor Keulen, welks museum vooral belangrijk is voor de oud-Duitsche schilderschool en voor de Nederlandsche kunst, zijn belangrijke doeken uit die scholen bestemd. Munster zal meer in het bijzonder met Westfaalsche kunst bedacht worden. Breslau, dat nog niets anders dan hedendaagsche kunst bezit, zal met de Berlijnsche gift zijn eersten grondslag ook voor eene verzameling oude schilderijen kunnen leggen.
Karlsruhe. De opsteller van het nieuwsblad Badische Landesbote had dezer dagen eene beoordeeling gegeven over de tooneelspelers Kraussneck en Jelenko. 's Anderdaags werd hij op straat door de twee ‘grossherzogliche Hofschauspieler’ aangesproken en hem medegedeeld, dat als hij nog eens iets ongunstigs over hen zou durven schrijven, zij hem ‘die Rippen kaput schlagen’ zouden.
Hamburg. De heer G.C. Schwabe, vroeger te Liverpool en te Henley a/d. Theems woonachtig, heeft aan de stad Hamburg zijne kostbare schilderijenverzameling vermaakt, benevens 10,000 pond sterl. om er eene geschikte zaal voor te bouwen. De verzameling bevat eenige der schoonste meesterstukken van de Engelsche school uit de laatste 20 jaren.
Londen. In de laatste dagen der maand Maart heeft het Engelsche hoogerhuis weer te beslissen gehad over het schier jaarlijks vernieuwd wordend voorstel om de museums te Londen ook des Zondags open te stellen voor het publiek. Ditmaal werd het voorstel, gedaan door lord Thurlow, met 46 tegen 38 stemmen verworpen. Ten gunste van de openstelling der museums waren verzoekschriften ingekomen, die de onderteekening dragen van 400 geestelijken, van 70% der bankiers en 4/5 van de groote fabrikanten en nijveraars. Lord Thurlow beweerde, dat sedert te Manchester de kunstgalerijen en bibliotheken des Zondags voor het publiek geopend zijn, de misdaden in die stad met 33% zijn verminderd. Graaf van Shaftesbury meende, dat de grootste hoop der menschen er zich volstrekt niet om bekommert of de museums Zondags al dan niet open zijn en dat, als men daartoe overgaat, men zal moeten eindigen met voor die klasse des Zondags ook de muziek- en danszalen open te stellen. Hertog van Somerset, lord Carlingford en graaf van Hardwicke spraken voor, de aartsbisschop van Canterbury en de bisschop van Oxford tegen het voorstel. (Zie, in verband hiermede, de Vlaamsche School van 1883, blz. 95.)
- Bij de kunstkoopers Christie, Manson en Woods, te Londen, is het kabinet hedendaagsche schilderijen van wijlen den heer Potter, te Manchester, geveild, 84 schilderijen, die te zamen 32,501 pond sterl. opbrachten. Voor Daniel in den kuil der leeuwen, van Briton Reviere, werd 2500 pond, voor eene schilderij van David Cox evenveel betaald.
- Op de veiling van de verzameling zeldzame gravuren van Dent, kocht de Parijsche kunsthandelaar Thibaudeau onder andere de drie volgende prenten: de kopergravure naar Sandro Botticelli's Hemelvaart der H. Maagd, van Noleman, voor 21,500 fr.; Het oordeel van Salomo, van Fr. Von Bochelt, voor 8750 fr.; Maria Boodschap, van denzelfde, voor 5250 fr.
Rome. Op de via Cesarini is een wit marmeren en zeer kostbaar standbeeld in natuurlijke grootte opgedolven, doch het hoofd en de linkerarm ontbreken; de toga hangt over de schouders en laat de geheele borst bloot; aan de voeten staat een adelaar en de rechterhand steunt op een sierlijk bewerkten knods. Daar het beeld opgegraven is op de plaats waar vroeger de Termen van Agrippa zich bevonden, zoo gelooft men dat het Neptunes voorstelt.
Pompeji. Voor de slachtoffers der aardbeving van Ischia (zie onzen jaargg. 1883, blz. 132) gaat een driedaagsch feest in de bedolvene stad Pompeji worden gegeven. Op den 1sten dag, ludi circenses (wedrennen) in tegenwoordigheid van Cesar; de winkels zullen geopend zijn evenals in den tijd toen Pompeji nog boven den grond stond; spijzen en dranken zullen in antiek vaatwerk worden verkocht. Op den 2den dag, een bruiloftstoet, gaande van het huis van Cornelius Rufus tot aan de via Mercuria, waar de bruidegom woont; op denzelfden dag een begrafenisstoet; deze begeeft zich van het huis van den Veldgod naar de porta Ercolamensis, waar de bloedverwanten van den overledene het gebruikelijk lijkmaal zullen houden. (Zie Vlaamsche school van 1879, blz. 162.)
Rusland. Aan de hoogeschool van Charkoff is zekere Dreetschakoffsky, een student van 60 jaar, ingeschreven bij de geneeskundige faculteit. Hij is pas in zijn eerste studiejaar. Reeds in 1863 was hij student te Warschau, maar werd toen wegens deelneming aan den opstand naar Siberië verbannen. Onlangs kreeg hij genade, bij gelegenheid van de kroning des keizers (zie onzen vorigen jaargang, blz. 113) en heeft nu zijne studiën hervat.