groot tafereel, voorstellende: De beschieting van het kasteel door de Fransche artillerie; na de overgaaf van het kasteel maakte hij aldaar nog een aantal studiën en schetsen die alle in zijne nalatenschap berusten. In 1833 ging hij zich metterwoon te Brussel vestigen, in de Botaniekstraat, waar zijn broeder Alexander zijn leerling werd. Hij was de boezemvriend van W. Geefs, met wien hij in 1834 naar Italië trok en ondernam later kunstreizen in Frankrijk, Tyrol, Italië en Duitschland. Tusschen zijne voornaamste werken noemt men eene 17 voet hooge schilderij, de H. Servatius in eene hemelsche glorie voorgesteld, in de hoofdkerkte Maastricht, en op het stadhuis, aldaar, twee groote voorstellingen, de Nijverheid en de Stedemaagd, in camaien geschilderd, ieder 21 voet lang; in de kapel van het H. Hart in O.-L.-Vrouwekerk te Antwerpen prijkte vroeger eene H. Philomena, die thans in de sacristij derzelfde kerk hangt; De geboorte van Karel V; het paleis van den Senaat te Brussel bezit van Schaepkens eene Episode van den moord der Spanjaarden te Maastricht in 1579, benevens de Dood van Evrard T'Serclaes, schepen te Brussel in de xive eeuw in het huis van T'Serclaes te Brugge; Jan de Weerdt op zijn strijdros te midden van het gevecht; T'Serclaes-Tilly voor Maagdenburg enz., op het kasteel Sinnig, bij Aubel; Willem II, koning der Nederlanden te paard; Het vertrek naar de jacht; Vlucht eener hertogin van Henegouwen uit de gevangenis; Christophorus Columbus, gastvrijheid in een klooster ontvangende; Aftocht der Kozakken; Don Juan, na zijne schipbreuk door twee Grieksche vrouwen gevonden; St.-Joris te paard met de liefdadigheid; Dood van kolonel Coenegracht, der Nederlandsche
karabiniers, te Waterloo, die in steendruk verscheen; O.-L.-Vrouws hemelvaart, 12 voet hoog, in de St-Quintenskerk te Hasselt; Begrafenis van Jan zonder vrees, hertog van Burgondië; De Vlaamsche kurassiers in den slag te Witteberg bij Praag (1600); de Kruisweg (14 tafereelen) in de kerk te Gingelom; idem in de kerk te Nieuwerken (Limburg); Bethlehem (de eerste martelaren); H. Lambertus in gebed aan den voet van het kruis, in de O.-L.-Vrouwekerk te Maastricht; als de bijzonderste tusschen zijne menigvuldige portretten vermeldt men die van den burgemeester Nierstrasz, en generaal Dibbetz en Polis, voorzitter der maatschappij Momus, alle te Maastricht. Th. Schaepkens heeft ook geëtst; er zijn van hem 36 plaatjes gekend, benevens eene verzameling kleederdrachten uit den tijd van Karel V, op steen geteekend. Hij teekende ook veel op hout voor houtsneden en maakte een goed getal waterverfschilderingen. Hij was een man van vromen zin, iets wat zijne godsdienstige tafereelen gunstig en eigenaardig stempelt. Er bestaat een portret van Theodoor Schaepkens, bewerkt door zijnen vriend Willem Geefs. Schaepkens' afbeelding in houtsnede komt ook voor in het werk van J. Immerseel: De levens en werken der Hollandscheen Vlaamsche kunstschilders enz., waarin hij, evenals in het werk van C. Kramm, eervol is aangeschreven.
De lijkdienst van den geachten kunstenaar had plaats in de Ste-Mariakerk te Schaarbeek, den 19n December, ten 10 3/4 ure, onder een zeer grooten toeloop van vrienden en vereerders.