Kroniek.
Antwerpen. Maatschappij der Antwerpsche bouwmeesters. Voor den prijskamp door deze vereeniging uitgeschreven (zie blz. 28) zijn 14 ontwerpen ingekomen die zich tentoongesteld bevinden in de academiezaal Venusstraat tot 31 Augustus. Kunstrechters waren de heeren E. Leclef, J. Janlet (Brussel), J.B. Naert (Brugge), F. Van Dyck, H. Redig, J. Bilmeyer en F. Hompus. De 1e prijs werd toegewezen aan F. Sel (Boom), leerling van de bouwmeesters gebroeders Blomme; de 2e en 3e prijs aan W. Van Oenen (uit den Helder) en L. Hamaide (Antwerpen), wederzijds leerlingen van de bouwmeesters E. Dieltiens en L. Van Opstal. Buiten prijskamp werd een bronzen eeremetaal toegekend aan P. Saintenoy (Schaarbeek). Twee ontwerpen bleven buiten aanmerking.
- De plechtige inhuldiging van het beeld van Conscience heeft den 15n dezer plaats gehad in het bijwezen der booge burgerlijke overheden van de stad en de provincie Antwerpen. Uit naam van het Antwerpsch gemeentebestuur werd eene redevoering uitgesproken door den heer Jan Van Beers, lid van den gemeenteraad. Hendrik Conscience was niet tegenwoordig. Zijn schoonzoon, de heer G. Antheunis, en zijn zwager, de heer J. Leroy, met vrouw en kinderen, woonden daarentegen de plechtigheid bij, waaraan groote luister werd bijgezet door de ruim 160 maatschappijen die uit de Vlaamsche provinciën des lands voor deze gelegenheid naar Antwerpen overgekomen waren en welke met hare standaarden en kartels een schilderachtigen aanblik opleverden, terwijl zij onder het spelen van opwekkende muziek het gedenkteeken voorbijtrokken. Het muzikaal gelegenheidsstuk van Jan Blockx werd goed uitgevoerd. De redevoering van den heer Van Beers en een gelegenheidsdicht van den heer C.J. Hansen zijn in druk verschenen. Op het gedicht van den heer Hansen is door den heer Peter Benoit muziek gezet. Na de onthulling van het beeld van Conscience werd de stadsbibliotheek in haar nieuw lokaal de Sodaliteit geopend verklaard met eene redevoering van den heer bibliothecaris C.J. Hansen.
- Den 16n Augustus, ten 3 ure namiddag, is het gemeentebestuur overgegaan tot de plechtige inhuldiging van het gedenkteeken van den afkoop van den Scheldetol; de afbeelding van dit werk van den heer J.J. Winders staat in onzen jaargang 1880, op blz. 71. De heer schepen F. Van der Taelen sprak eene redevoering uit, die beantwoord werd door den heer baron Lambermont, die als buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister van België de onderhandelingen over voornoemden afkoop heeft gevoerd en wiens portret in het gedenkteeken prijkt. De plechtigheid werd bijgewoond door de vertegenwoordigers van onderscheidene vreemde mogendheden.
- Aan de volgende schilderijen in het museum van oude meesters gaan herstellingen uitgevoerd worden: nr 4, Antonello van Messina, De Kalvarieberg; nr 250, Q. Matsijs, Christushoofd; nr 389, G. Van der Meire, De begiftigster; nr 569, onbekende meester, De kruisdraging.
- De burgemeesterskamer op het inwendig verbouwd wordend stadhuis zal behangen worden met 4 Mechelsche muurtapijten, waarin evenveel gebeurtenissen uit de geschiedenis van Antwerpen zullen afgebeeld worden.
- Volledigheidshalve zij vermeld dat wijlen de heer Aug. Nottebohm, buiten 100,000 fr. voor de verfraaiing der stad (blz. 113), ook 100,000 fr. heeft vermaakt aan den arme.
Brussel. In den 3-jaarlijkschen prijskamp van beeldhouwkunst is de 1ste prijs toegewezen aan M. Heusers, te Brussel, leerling van C.A. Fraikin.
Leuven. Ter gelegenheid van de kermis, die den 1n September begint om den 23n van dezelfde maand af te loopen, zal er eene tentoonstelling van schilderijen van P.J. Verhaghen, hofschilder van Maria-Theresia (zie 1880, blz. 49), worden gehouden.
IJper. In de Halle is eene hoogst merkwaardige tentoonstelling van oude nijverheid en kunst geopend, eene tentoonstelling die ruimschoots verdient dat men er zich voor naar IJper begeve, van uit alle provinciën des lands. De inzendingen werden gedaan door ingezetenen, door kerkfabrieken, door de bestiering der godshuizen enz. Oud prachtig porselein is er in menigte voorhanden: Chineesch, Japansch, Saksisch, Fransch; zoo ook uitgelezen oud Delftsch en Rouaansch aardewerk, benevens Venetiaansch en ander kristal en glas; ivoren en koperen voorwerpen; gouden en zilveren werken; goud- en zilverborduurwerk; gebeeldhouwde kerkmeubelen en huisraad; oude handschriften, sommige opgeluisterd met teekeningen en schilderingen; een aantal schilderijen van Karel Van IJper enz. Wij sporen onze lezers met warmte aan, om het bezoek van deze belangrijke tentoonstelling niet te verwaarloozen.