De Russische kroonjuweelen.
Den 27n Mei had te Moscou, met ongeëvenaarde pracht, de kroning plaats van den keizer en de keizerin van Rusland. Nopens de kroonjuweelen, die bij deze plechtigheid dienst deden, wordt onder andere het volgende vermeld:
1o. De groote keizerskroon. Zij onderscheidt zich door een buitengemeen groot aantal edelsteenen en de kunstige samenstelling er van. Behalve de groote robijn uit welke het uit vijf groote diamanten samengestelde kruis bestaat, is de kroon met diamanten en paarlen versierd. In 1865 werd de waarde der kroon geraamd op 823,976 roebels, hetgeen thans eene waarde uitmaakt van 1,100,000 roebels. Keizerin Catharina II deed deze kroon vervaardigen door den juwelier Posier te Genève. Zij moet alle Europeesche kronen overtreffen en daarbij niet meer dan 5 pond wegen.
2o. De kleine kroon voor de keizerin, naar het model van de groote gemaakt, in het midden een kruis van diamanten waarvan het benedenste gedeelte met 22 grooten steenen is bezet.
3o. De schepter van goud. Aan de spits bevindt zich de beroemde Orloffsche diamant. De schepter werd op last van keizer Paul vervaardigd en is 81 duim lang. Aan den diamant is onder andere de volgende legende verbonden. Door een Franschen soldaat gestolen, zou deze den steen aan een scheepskapitein voor 2000 guinjes verkocht hebben en van dezen zou een Armeniër, Lazarew genaamd, uit Perzië, hem overgenomen hebben. Toen de schah van Perzië de afgifte van den diamant eischte, zou Lazarew dien in eene wond hebben verborgen, die hij zich aan de knie toebracht; later naar St.-Petersburg gevlucht, zou hij den diamant aan keizerin Catharina ten verkoop aangeboden hebben. De keizerin vond den prijs te hoog en Lazarew ging naar Amsterdam, waar graaf Alexey Orloff den steen voor 450,000 roebels kocht en aan de keizerin ten geschenke gaf. De steen weegt 194 ¾ karaat. De waarde van den schepter wordt op 2,399,400 roebels geraamd.
4o. De troon van den keizer is dezelfde, dien de eerste czaar uit het huis Romanoff, Michaël Feodoroff, innam. Hij moet een geschenk van den schah van Perzië, Abbas, aan Iwan den Verschrikkelijke geweest zijn en wordt daarom de Perzische genoemd. Het aantal der aan den troon aangebrachte edelsteenen moet fabelachtig zijn; men spreekt van 60 robijnen, 600 saffieren, 600 smaragden, 600 turkooisen, eenige daarvan niet kleiner dan een duivenei.
5o. De troon der keizerin is de zoogenaamde diamanten zetel van czaar Alexej Michailowitsch (vader van czaar Peter den Groote). Hij ontleent zijnen naam aan de ontelbare edelgesteenten, waarmede hij bezaaid is.