Kroniek.
Antwerpen. Er is aangevraagd en het gemeentebestuur heeft toegestemd, om het stoffelijk overschot en het gedenkteeken van Jos. Lies weg te nemen van de niet meer gebruikt wordende begraafplaats Stuivenberg en ze over te brengen naar de begraafplaats van het Kiel.
- De heer Ed. Kums heeft eene grijsschildering van P.P. Rubens aangekocht, voorstellende graaf Olivarez, hertog van Sint-Lucas, in ovaalvorm, omringd van palmtakken, terwijl twee engelen het onderdeel steunen op een zinnebeeldig voetstuk. Het stuk is 0m60 hoog en 40 c. breed. Het werd gegraveerd door P. Pontius en Galle den jonge. Deze schildering werd in 1881 in de veiling der verzameling van den hertog van Hamilton verkocht voor fr. 12,812.50 aan den heer Winckworth.
- Aan de wed. De Backer, drukster te Antwerpen, is door het college van burgemeester en schepenen eene som van 2000 fr. toegestaan, voor de uitgave van een Armorial des institutions communales d'Anvers door P. Génard, uitmakende 6 afleveringen van 5 platen; elke aflevering kost 5 fr.
- Onze lezers zullen zeker met veel belangstelling vernemen dat onze talentvolle medewerker de heer J. Staes zijne levensschetsen van Antwerpsche reizigers van de vroegste tijden tot op heden, waarvan er eenige in ons tijdschrift werden opgenomen, in een lijvig boekdeel verzameld het licht gaat doen zien bij den uitgever L. Janssens, Kerkstraat, St.-Willebrords. Het werk, dat ruim 500 bladzijden zal bevatten, zal in afleveringen van 48 blz. verschijnen. Om de 14 dagen verschijnt telkens eene aflevering die 50 centiemen kost. De inschrijving voor het werk in zijn geheel is bepaald op 5 fr. Wij sporen met de meeste warmte tot inschrijving aan. Het geldt hier niet slechts een aangenaam, maar tevens een nuttig en veelzijdig leerend boek.
Brussel. Het rijksmuseum is verrijkt met drie schetsen van Rubens: 1. Mercurius Argus doodende om Io te verlossen, 2. De schaking van Hippodamie en 3. De val der Titanen; deze schilderingen komen zoo het schijnt uit Spanje, waar zich de tafereelen bevinden (de twee eerste zijn in het museum te Madrid, het derde in het Escuriaal) welke naar de voormelde schetsen vervaardigd zijn. Hetzelfde museum ontving van een ongenoemde een portret van admiraal De Wit.
- Het museum van hedendaagsche meesters is vermeerderd met een tafereel, De weduwe met hare kinderen, van Alfred Stevens, door het staatsbestuur besteld voor 40,000 fr. Er wordt plaats gemaakt, in hetzelfde museum, voor Gallaits groote schilderij, de Pest van Doornik, die sedert 5 Mei tentoongesteld is in het Paleis van Schoone Kunsten ten voordeele der kas van bijstand voor Belgische kunstenaars.
- Sir Savile Lumley, sedert zeer vele jaren gezant van Engeland te Brussel, bekend als liefhebber-schilder en niet minder als een mild en verlicht kunstvriend, aan wien niet weinig Belgische schilders voor goede prijzen stukken hebben verkocht, gaat Brussel en België verlaten, om zijn land te vertegenwoordigen als gezant te Rome. Zijn vertrek wordt algemeen betreurd. De heer Lumley heeft zijne fraaie verzameling van oude penningen aan het Belgische rijksmuseum geschonken.
- Voor den tweejaarlijkschen cantatenprijskamp (zie blz. 66) zijn 33 Fransche en 23 Vlaamsche dichtstukken ingezonden. Buitendien zijn 4 Vlaamsche stukken uitgesloten, omdat zij door de inzenders onderteekend waren.
Gent. De driejarige tentoonstelling voor schoone kunsten zal 26 Augustus geopend en 4 November gesloten worden. De kunstwerken in te zenden vóór 28 Juli. De kosten van heen en weer zenden zijn voor rekening der besturende commissie. Voor inlichtingen enz. zich te wenden tot den heer F. Van der Haeghen, secretaris der tentoonstelling. Er zijn 15 gouden eeremetalen door het staatsbestuur beloofd voor de beste werken en men beschikt reeds over 50,000 fr. voor aankoopen voor het museum, ongerekend die voor de verloting.
- Emiel Callant (bij wien men inschrijven kan, Kluiskensstraat nr 1, te Gent) gaat een dichtbundel uitgeven, getiteld: Lentebloemken, ten voordeele der nagelatene betrekkingen van onlangs op zee verongelukte schippers van Heyst en Blankenberghe. Prijs: fr. 0.75.
- Den 16n April is in het bijwezen van de hooge overheden, studenten en een groot getal belangstellenden, door den minister van openbaar onderwijs den heer P. Van Humbeeck de eerste steen gelegd van het nieuw lokaal, dat voor de hoogeschool gaat opgericht worden, volgens de plannen van den bouwmeester A. Pauli. De gebouwen zullen eene ruimte van 8000 vierkante meters innemen. De voorgevel, in de Kalkstraat, is 138m50 breed; de gevel in de Rogierstraat heeft eene ontwikkeling van 157m50. De leeraar A. Callier en de student Herman hielden toespraken.
- De beeldhouwer-schilder Karel De Kesel ontvangt van het staatsbestuur 7000 fr. om in de koninklijke galerij te Turijn eene kopie te gaan schilderen naar een zich aldaar bevindend portret van A. Van Dyck.
- Bij A. De Vestel, Stoppelstraat 48, is verschenen: De Visschers van Blankenberge, rouwlied, woorden van Ad. Droesbeke, muziek van Richard Bogaert, opgedragen aan den heer Van Mullem, burgemeester van Blankenberghe, naar aanleiding van zijn liefdadigen oproep ten voordeele der ongelukkige visschersgezinnen zijner stad.
- Bij H.L. Stepman, Oudburg nr 30, is verschenen: Schets eener geschiedenis der abdijen van St.-Baafs en St.-Pieters door Jozef Van Deurme, een Antwerpenaar. Dit zeer belangrijk boek van 115 blz. beschrijft den oorsprong en de ontwikkeling, den bloei en de afschaffing van voormelde gestichten, naar de beste oorkonden en volgens de betrouwbaarste geschiedschrijvers. Met de overtuiging dat geen belangstellend lezer het werk van den heer Van Deurme onvoldaan wegleggen zal, vestigen wij, onder aanbeveling, er hier de aandacht op. Het duidelijk geschreven en gedrukt boek is versierd met het zegel van St.-Pieters en het wapenschild der heerlijkheid van St.-Baafs, terwijl de dichter K. Delmotte er nog een verzenstuk aan toevoegde. Prijs: 1 fr. Verkrijgbaar bij alle boekhandelaren.