Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging van Schoone Kunsten te Antwerpen.
In ons overzicht van de laatste driejarige tentoonstelling (vorigen jaargang)
Teekening en steensnede van C. T'Felt.
hebben wij vergeten de
opmerking te maken, dat, tegen de steeds gevolgde gewoonte in, de catalogus geene opgaaf heeft gedaan van de sedert de vorige 3-jarige tentoonstelling
voor openbare inrichtingen enz. uitgevoerde beeldhouwwerken. Tot deze laatste behoorde
nochtans het fraaie beeld van Quinten Matsijs, van J. De Braekeleer, hetwelk opgericht is aan de Quinten-Matsijslei, te Antwerpen, op een ons eenigszins te hoog voorkomend voetstuk, dat vervaardigd werd naar de teekening van den
bouwmeester L. Blomme. Wij nemen hier eene gravuur naar het verdienstelijk beeld op. Naar
onze meening draagt De Braekeleers Quinten Matsijs niet genoeg den stempel van den tijd, waarin de beroemde schilder leefde. (Zie over de inhuldiging enz. onzen jaargang 1881, blz. 53 en 130.)
Voornoemde catalogus vermeldt als in openbare gebouwen uitgevoerd, de muurschilderingen van J. Anthony in de basiliek van het H. Hart te Berchem (zie 1878, blz. 173), voorstellende; een stoet van heiligen die hunne kroon naar het altaar dragen en aan den overkant eene processie van heiligen die zich bereiden om hunne kroon aan de voeten van het Goddelijk Lam te leggen; in het choor, engelen der aanbidding, der dankzeggingen, der lofzangen en der eerherstelling; - van de alom gekende glasschilders Stalins en Janssens, de uitmuntende glasramen in O.-L.-Vrouwekerk te Antwerpen, door ons reeds vroeger loffelijk vermeld, en twee ramen, in het choor der kerk van Sichem, geplaatst over het in ons land oudst gekende glasraam.
In de laatste vereeniging van de bestuurleden der Maatschappij ter Aanmoediging der Schoone Kunsten is besloten den plaatsnijder J.B. Michiels, leeraar aan de koninklijke academie voor schoone kunsten, te belasten, mits 12,000 franks, met het graveeren van de plaat, bestemd om in 1888 afgeleverd te worden aan de inschrijvers; als onderwerp is opgegeven Karel Verlats schilderij uit het Antwerpsch museum van hedendaagsche meesters: O.-L.-Vrouw met het kind en de vier evangelisten.