Driejaarlijksche tentoonstelling van schoone kunsten te Antwerpen.
(Vervolg van blz. 176.)
Van A. Holmberg (Munchen) hebben wij eene zeer goede schilderij te vermelden, getiteld: De patroon, voorgesteld in de gedaante van eenen rijken ingezetene, wiens milddadigheid ingeroepen wordt door drie kloosterlingen voor den aanbouw eener kerk, waarvan een der paters het kleinmodel vertoont. De vier personen zijn meesterlijk geteekend en getypeerd. Het puikstuk hoort toe aan den heer Stier, te Stuttgart.
G.W. Kinlosch (Schotland). Eene gevoelvolle schilderij, De ledige wieg, die zeer de aandacht heeft geboeid; het stuk was over het geheel echter al te zwart.
A.A. Lesrel (Parijs) schilderde een Vlaamsche standaarddrager, die, ofschoon eenigszins schril gekleurd, niet onverdienstelijk te noemen is.
L. Herbo's anders bevallige Psyche, scheen ons eenigszins decoratief geschilderd; zijne Zandstrandbloemen waren niet genoeg afgewerkt. Verkocht aan den heer B. De Vleeshouwer.
J. Berlin (Brussel). Eene keurig bewerkte Jonge Spaansche vrouw, verkocht aan mev. de douairière Chs. van de Werve.
Graaf J. de Lalaing (Brussel) stelde onder den titel Onderschepte koerier, eene groote schilderij ten toon, zich kenmerkende door tal van uitmuntende hoedanigheden, die veel van dezen schilder laten verwachten; de paarden- en personengroep is zoo goed samengesteld als keurig geteekend; daarentegen laat de achtergrond van het stuk wat te wenschen over. De schilderij is gekocht door den heer J. De Burlet, burgemeester van Nijvel. De heer de Lalaing had buitendien twee verdienstelijke portretten ingezonden.
L. De Paepe (Brussel) roerde vele harten met zijn weemoedig aantrekkelijk stuk, getiteld Alleen in de wereld. Hoe treffend en veelzeggend is niet dat paar arme menschen, hetwelk de kunstenaar voor onze oogen doet leven: eene schamele vrouw, die baar kind draagt en buitendien beladen is met eene ledige rugmand. De uitvoering is de ernstige keuze van het onderwerp waardig.
Ed. Portielje's Stradivarius verdient loffelijk vermeld en voor de verloting aangekocht te worden als eene zeer goede proef.
C. Meunier (Brussel) kenmerkt zich door eene eigenaardige keus van voorstellingen, die wellicht niet zeer aangenaam zijn, maar welke op groote verdiensten van uitvoering mogen bogen en met veel waarheid geschilderd zijn. Wij bedoelen zijne Staalgieterij te Seraing, die verleden jaar te Brussel was tentoongesteld en de Afdaling der mijnwerkers in den put.
J.A. Neuhuys' Muziekles mogen wij niet vergeten te vermelden als eene opmerkelijk zorgvuldig bewerkte schilderij.
A. Plumot heeft uitgemunt: zijn Overtocht der brug, een keurig geschilderd stuk, waarin de dieren al zoo goed bewerkt zijn als het landschap, werd aangekocht door den voornoemden heer J. De Burlet; des schilders voortreffelijke Hoefsmid, na voor de verloting aangekocht te zijn geweest, werd overgelaten aan den heer L. Keusters, bankier te Antwerpen.
F. Van Kuycks aardig en net bewerkt Gesprek werd gekocht door den heer P.J. De Bruyn; zijne Vlaamsche boerin (uit Hoboken) is echt beelderig getroffen.
A. Nikutowski (Dusseldorp) ontleende aan de beroeringen die in de laatste jaren in Duitschland op kerkelijk gebied werden veroorzaakt door de zoogenaamde Meiwetten, het onderwerp voor eene inderdaad meesterlijke schilderij, getiteld: De geslotene kerk, voorgesteld in een besneeuwd landschap, met voor den weg der kerkdeur eenen doode, die naar het graf zal worden gedragen, zonder dat het hem gegeven zal geweest zijn nog eene poos, voor het laatst, in de kerk te vertoeven. Het tafereel maakte een zeer diepen indruk, ondanks de zeer slechte plaats, die het in de tentoonstelling had bekomen.
Van de volgende Dusseldorpsche schilders bevatte de tentoonstelling ook fraaie stukken: F. Beinke, Een leurder in het dorp, F. Brütt, De blinde vioolspeler. J. Deiker, Reinaard de Vos op loer, H. Herrmann, Gezicht te Rotterdam, gekocht voor de verloting, en Hollandsch landschap, H. Leinweber, De wieg, In 't net en Onteerd, J. Leisten, Concert bij Richelien, Voorspel van het bruiloftsbal en Maria Stuart en Rucio, H. Oehmichen, Binnenkerkgezicht, Goede nacht en Vaderlijke vermaning, H. Platner, Aangename verrassing en De politiekers, C. Porttmann, De verlatene, A. Siegert, Goede vriendschap (gekocht door den heer L. Van der Voordt te Antwerpen en reeds door de gravuur beroemd), Goed onthaal en Slechte betaling, St. Lerche, Uitdeeling van spijzen in een klooster en Slecht spel, E. von Bernuth, een prachtig Woudgezicht.
Tusschen de dierenschilders is Jan Stobbaerts de sterkste. Het verlaten van den stal overtreft alles, wat hij tot hiertoe voortbracht. Wij vernamen dan ook met genoegen dat deze puike schilderij zal aangekocht worden voor het hedendaagsch museum, waaruit de schilder het zich reeds daar van hem bevindende stuk terugnemen zal. Buiten zijn voormeld opmerkelijk gewrocht, had de heer Stobbaerts zijne aan den heer Leo Deleval toebehoorende en ons reeds van vroeger bekende Koeboerderij tentoongesteld.
J. Stocquart (Brussel). Kudde aan de drenkplaats en een al te kleurig stuk Rustend vee.
K. Van den Eyckens Kat (op een dak gezeten en aangeblaft door honden) en zijne Vroegere vrienden, voor de verloting aangekocht, strekken de kunst van dezen schilder tot eer.
L. Robbe, eene beroemdheid in het vak (zie 1868, blz. 105), zal zijne Weide in het Antwerpsch museum zien plaats nemen. Zijne Koeien op het strand (eene voor deze dieren ongewone plaats) zijn meesterlijk geschilderd.
Mej. J. D'Espiennes' Trekpaarden van Condroz vormen een malsch geschilderd stuk; de Hooitijd, een ander verdienstelijk tafereel van deze schilderes, werd gekocht door den heer H. Partridge, te Burton-on Trent (Engeland).
H. Houbens Vlaamsch voorspan (een met honden bespannen melkkarretje, begeleid door eene boerin), het verleden jaar te Brussel tentoongesteld, zagen wij met genoegen, als een met zorg bewerkt stuk, in de Antwerpsche pronkzaal terug.
E.R. Maes (Contich). Een fraai Hoenderhof; verkocht voor de tombola.