Sint-Hubertus in de Ardennen.
Teekening van A. Schaepkens. houtsnede van Ed. Vermorcken.
Tusschen de merkwaardigste gebouwen onzes vaderlands bekleedt de kerk en de oude abdij van Sint-Hubertus, in de Luxemburgsche gemeente van dezen naam, eene eerste plaats, zoo door ouderdom als om hare geschiedkundige waarde. Zij is gesticht op het einde der viie eeuw. Daar waar zich hare onderaardsche krocht bevindt, was het graf van haren beroemden bisschop. De hand des tijds heeft het eerwaardige kerkgebouw fel geteisterd.
De nieuwere St.-Hubertuskerk, een prachtig en ruim gebouw uit de xvie eeuw, staat op een heuvelvlak en heeft den vorm van een Latijnsch kruis; het choor is zeer groot; er zijn vijf goed verlichte beuken, zijkapellen, eene galerij met statige zuilen, tuinen en vensterramen met kruisen in vlammenden stijl, volgens ojivale bouworde; de beuken zijn zeer hoog; kantzuilige bogen rusten op fraaie pilaren. De beschadiging, die de Hugenoten aan het gebouw veroorzaakten, is verborgen achter marmer, dat hier voorzeker niet op zijne plaats is. Allen de krocht bleef gaaf, in haren ouden staat; op Sint-Hubertus' grafstede rusten de gesneden gewelven op 6 afzonderlijke kolommen.
Een grafteeken, door wijlen koning Leopold I geschonken en uitgevoerd door Willem Geefs, versiert eene bijzondere kapel, links van den grooten beuk. De gevel, met zijne twee torens van 1700, past hoegenaamd niet bij de kerk, gelijk zij voor het overige is ontworpen en gebouwd.
Behalve de krocht, bestaan er nog van den heiligen Hubertus ettelijke reliquieën; allereerst zijn hieronder afgebeelde ivoren bisschopsstaf, waarvan den krol versierd is met een dierenkop.
hubertusstaf.
Belangrijker en kostbaarder voor de studie der christene kunst, is de hier bijgaande bronzen sleutel, die aan Hubertusschijnt te hebben toebehoord en zich thans bevindt in de Kruiskerk, te Luik, na vroeger deel uitgemaakt te hebben van de schatkamer der oude Sint-Pieterskerk, in dezelfde stad. De opene greep bevat vier zittende beeldjes, die boeken vasthouden; tusschen de figuurtjes door gaat een platte band, met dieren en bladeren versierd. Het voorste deel en het handvatsel
hubertussleutel.
zijn kruis
vormig uitgesneden. De
geheel bro
nzen Clavis sancti Huberti is van binnen holen bevat een deel der
ketting van den
heiligen Petrus, bij wijze van klepel.
Het is een zuiver Romaansch werkstuk.
De O.-L.-Vrouwekerk, te Maastricht, bewaart den verder afgebeelden in reliquiekas veranderden jachthoren van Hubertus. Evenals de sleutel van Romaanschen stijl, is hij omringd van vergulde bronzen banden, waarop ingebeelde