Kroniek.
Antwerpen. 18 October, op St.-Lucasfeestdag, ten 5 ure, boden de leeraren met het besturend personeel der koninklijke academie den kunstschilder Lucas Schaefels een vriendenmaal aan in het Hotel de la Paix, ter gelegenheid van zijn 25-jarig leeraarschap (zie blz. 67). Des leeraars broeder Hendrik zat mede aan, als genoodigde. Aan hartelijkheid, die zich lucht gaf in de gulste woorden, heeft het aan dezen kunstenaarsdisch niet ontbroken.
- P. Van der Ouderaa heeft eene nieuwe schilderij voltooid, getiteld: Bruidsgeschenk; het fraaie stuk is aangekocht door den heer graaf E. Le Grelle.
- In zitting van 21 October heeft de gemeenteraad beslist voor het hedendaagsch museum, eene schilderij van Hendrik Leys aan te koopen, voorstellende eene Bruiloft in de xviie eeuw. Er wordt 20,000 fr. voor betaald; de helft van die som wordt door het staatsbestuur gegeven. 't Zijn de heeren L. en J. Robbe, Joseph-II-straat nr 22, te Brussel die de schilderij aan de stad verkochten. De korte beschrijving van de schilderij is deze: Op de opene plaats eener dorpsherberg staat eene groote tafel, waaraan de bruiloftsgasten zijn gezeten; zij houden de blikken op de deur gericht, waar het jonge paar en de bruidsvader verschijnen. De waard verwelkomt hen; boven de deur prijkt het volgende jaarschrift: WILLekoM hIer nIeUW GetroUWDen. In 't oog vallend liefderijk beschouwt eene goedaardige oude vrouw de bevallige bruid. Op den voorgrond: twee kleine kinderen, ieder van eenen grooten bloemtuil voorzien, herhalen ten aanhoore hunner moeder den gelukwensch dien zij het bruidspaar zullen toesturen bij het aanbieden der bloemen. Op den zonnigen achtergrond, onder een latwerk, vedelende speelmans; voorts een aantal belangstellende nieuwsgierigen. Voor de bruid diende des schilders zuster Catharina tot model. Op de Brusselsche tentoonstelling van 1839, waar de schilderij een verguld zilveren eeremetaal wegdroeg, werd deze Bruiloft aangekocht door den heer Désiré Van der Schrieck, te Leuven; zij werd, in laatstgenoemde stad, den 7n April 1861, openbaar verkocht voor 6,800 fr. aan den heer kolonel Grietens, te Brussel; eenige jaren later kwam het stuk in bezit van den heer Alfred Delbruyère die het overdeed aan den kunstschilder L. Robbe. Er bestaat eene zeer fraaie steendrukplaat van door J. Kreins. Het stuk, op paneel geschilderd, is 1m25 hoog en 1m60 breed.
- O.-L.-Vrouwekerk. Boven den ingang van de groote sacristij is een nieuw geschilderd glasraam geplaatst, geteekend door P. Van der Ouderaa en uitgevoerd door Stalins en Janssens. In het middelvak zijn afgebeeld de patronen van wijlen kanunnik Christianus-Ludovicus Geelhand, apostolieke protonotaris in onze vroegere cathedraal, die, naar de heer P. Génard vermeent te hebben ontdekt, ook in zijn leven de kerk met een dergelijk raam begiftigd had. De heilige Christianus is voorgesteld als patroon van Douai en de heilige Ludovicus als koning; van weerszijde een serafijn. Onder en rond die vier beelden komen de wapenschilden voor der verschillende leden van de familie Geelhand, met vermelding van de eigennamen in plaats van de leuzen. In het bovengedeelte het wapenschild van den kanunnik, het wapen van het markgraafschap Antwerpen en het zegel der kerk, enz. Het O.-L.-Vrouwebeeld, dat toegeschreven wordt aan Frans Duquesnoy en vroeger in eene beeldstede boven den ingang der sacristij stond (zie onzen jaargg. 1867, blz. 203), is thans geplaatst tegen eene der freiten van den grooten toren, binnen de kerk.
Brussel. Er is spraak een standbeeld van Frans Anneessens op te richten. (Zie 1880, blz. 200.)