Eene bijdrage tot de geschiedenis der uithangborden.
Als eene bijdrage tot de geschiedenis der uithangborden in Antwerpen, geven wij de hier voorkomende kopersnede, uitgevoerd door eenen plaatsnijder die weinig of bijna niet gekend is. Hij bezat evenveel talent.
Kopersnede van Ludovicus Franciscus Joannes Ricquier 1760 + 1838.
In mijne jeugd bestond er te Antwerpen aan de Slijkpoortvest eene zeelbaan of koordendraaierij, welke plaats thans ingenomen is door gedeelten der oost- en westkaai van het verbindingsdok en door dit dok zelve, en voorts door huizen en magazijnen en een gedeelte der Bordeauxstraat; de zeelbaan was afgebeeld op een overgroot uithangbord, dat, aan den gevel van het Oostersch Huis vastgehecht, uitgevoerd was door den nog levenden en sedert vele jaren te Parijs gevestigden kunstschilder Louis Ricquier, geboren te Antwerpen den 16n Augustus 1792 en die getrouwd is geweest met de zuster van M.I. Van Brée. Voor het schilderen van dit uithangbord dienden vrienden als modellen. De man van groote gestalte, die aan de linkerzijde voorkomt, was niemand anders dan des schilders kunstmakker en vriend Hendrik Rafaël Schaefels 1785 + 1857, dien wij vele jaren als een der verdienstelijkste leeraren van de Antwerpsche academie kenden, de vader onzer twee uitstekende schilders Hendrik en Lucas. Ouderen van jaren verzekeren ons, dat de twee in het midden voorkomende personen de portretbeelden zijn van den schilder zelf en dezes meester Pb. Van Brée 1786 + 1871, terwijl de twee mannen rechts de bazen Van Deurme en Rabot zouden wezen.
L. Ricquiers vader, maakte naar het uithangbord eene kopersnede welke wij hieronder mededeelen, en die door de meesters touwslagers J.B. Van Deurme en Rabot als adreskaart werd benuttigd.
Vader F. Ricquier moet nog meer platen gegraveerd hebben; zij kwamen ons echter niet onder het oog. Hij was in zijn leven aan het arsenaal te Antwerpen verbonden en overleed den 11n October 1838 in het zinneloozenhuis zijner geboortestad. Hij was driemaal getrouwd, namelijk met Brigitta Joanna Josepha Larosse, Anna Maria Wolschot en Anna Catharina Godart, die hem overleefde.
De touwslagers Van Deurme en Rabot hadden de gewoonte, hunne beeldrijke adreskaart in de door hen gemaakte kabels en min of meer dikke touwen goed omwonden op te sluiten, en zij waren meermalen in de gelegenheid, als de kabels of touwen, na op meer dan eene zeereis dienst te hebben gedaan, hun door omstandigheden weder in handen kwamen, er de adreskaarten onbeschadigd uit te voorschijn te halen, iets waarop zij roem droegen als een bewijs van de degelijkheid van hun werk.
De vermaarde touwslagerij der heeren Van Deurme en Rabot bestaat nog te Antwerpen; zij is thans onder het bestier van den heer A. Beernaert; hare magazijnen zijn steeds in het Oostersch Huis gevestigd.
Het kunstrijke uithangbord is evenwel al sinds ettelijke jaren van het Oostersch Huis verdwenen, zonder dat wij weten wat er van geworden is.
Karel Ricquier, sieraadschilder en broeder van den bovenvermelden Lodewijk, werd te Antwerpen geboren den 12n Mei 1801 en stierf aldaar den 30n Juni 1881. Beide zijn zonen van L.F.J. Ricquier en A.M. Wolschot.
D.V.S.