gouverneur ridder Ed. Pycke wenschte den maker van het beeld in eene goede Vlaamsche toespraak met zijn werk geluk en gaf hem kennis van zijne benoeming tot ridder der Leopoldsorde, waarvan hij den heer De Cuyper het kruis op de borst hechtte. De volgende sprekers, de heeren Van de Walle, notaris te Duffel, en Janssens, van Mechelen, vonden een aandachtig gehoor. Des namiddags ging een zeer fraaie geschiedkundige stoet uit: ruiters der xvie en xixe eeuw, maagdekens en muziekverenigingen, zinnebeeldige wagens van den landbouw, van de drie heerlijkheden van Duffel, van de Plantijnsche drukkerij enz., voorts reuzen en reuzinnen. Ten 5 ure feestmaal in het gemeentehuis, waar het aan hartelijke redevoeringen en opgewekte heildronken niet ontbroken heeft. De zeer sierlijke spijskaart kwam uit de drukkerij van heeren gebroeders Ratinckx, te Antwerpen. De dag werd besloten met de algemeene verlichting der gemeente en het afsteken van een prachtig vuurwerk.
Zondag 14 Mei werden de feesten gesloten met een luisterlijk festival, waaraan maatschappijen uit alle oorden van Vlaamsch België deel waren komen nemen. Des avonds werden de gedenkpenningen op het gemeentehuis plechtig uitgereikt en werd een prachtig vuurwerk afgestoken.
- De dusgenaamde boom van vrijheid, die naar aanleiding der omwenteling op de Grootemarkt voor het stadhuis werd geplant in 1837, ter vervanging van een in 1830 geplanten boom, die gestorven was, is den 24n Mei geveld, omdat hij, op zijne beurt, dood was gegaan. Een paar schijven van het hout zijn overgebracht naar het museum van oudheden, terwijl het overige gedeeltelijk zal worden benuttigd om daaruit een meubel te maken, dat bij het gemeentebestuur zal worden bewaard. De vervaardiging zal bezorgd worden door den heer bouwmeester P. Dens.
- Een oud medewerker van ons tijdschrift, de heer Herman Ledeganck, consul van België te Samarang (Nederlandsch Oost-Indië), is consul-generaal van België te Keulen benoemd.
- Het op blz. 183 van onzen vorigen jaargg. vermelde panorama, door den kunstschilder K. Verlat voor Moscou te schilderen, is reeds voltooid en ingepakt; eerstdaags zal het werk scheep gaan en de kunstschilder met zijne leerlingen en helpers zullen zich langs den ijzeren-weg naar Rusland begeven, om er de laatste hand aan de schilderingen te leggen. Twee maanden tijds zijn den kunstschilder voldoende geweest om dit reusachtig werk uit te voeren, nadat hij ter plaatse de noodige studiën was gaan gereed maken.
- Het instituut van Hollandsche ingenieurs zaj op Donderdag en Vrijdag 29 en 30 Juni hier vergaderen, in plaats van te 's-Gravenhage.
Brussel. In den nacht van 12-13 Mei zijn met een aantal juweelen uit het koninklijk paleis vier kleine schilderijen ontvreemd: een Arabisch koffiehuis in Opper-Egypte, door J. Robie, een Gezicht op Assouan, van denzelfde, De twist in de kroeg, door J.B. Madou, en Een grijsaard en een jong meisje met een papegaai, door J. Van Regemorter; eene dier schilderijen was geplaatst op de zoogenaamde Khedive's trap, twee andere in de Witte Zaal en de vierde in eene der zalen belendende aan de vertrekken van H.M. de koningin. De diefstal (naar het schijnt gepleegd door den zoon van iemand uit de omgeving der koningin) werd 's morgens ontdekt; de lijsten waren achtergelaten en op den grond nedergezet.
- Prijsvragen van de klasse der letteren van de koninklijke academie van België. Toegewezen: het gouden eeremetaal aan de verhandeling over de liefdadige instellingen in België, van den heer P. Alberdingk Thijm, hoogleeraar te Leuven; de verhandeling Omnia enz., over hetzelfde onderwerp, bekwam een zilveren eeremetaal; - het gouden eeremetaal aan de verhandeling over het rijk der Meden, door den eerw. heer A. Delattre, leeraar aan de normaalschool van het gezelschap van Jezus te Drongen; de verhandelingen Les phases enz. en Temporis brevitas, over hetzelfde onderwerp, bekwamen zilveren eeremetalen; - eene eervolle melding aan de verhandeling over de landszeden en gewoonten volgens de Vlaamsche gedichten van de xiiie en xive eeuw (prijs gesticht door den baron J. de Saint-Genois); - het gouden eeremetaal aan de verhandeling over het openbaar geldwezen in België sedert 1830 door den heer L. Richald, te Brussel.
- George Eekhouds levensbeschrijving van Hendrik Conscience is door W. Leen van uit het Fransch in het Vlaamsch overgebracht uitgegeven bij Lebègue en co.
- In 1881, blz. 21, hebben wij gemeld dat het door W. De Groot gemaakt bronzen beeld van de faam, welk het gedenkteeken van Leopold I te Laeken bekroonde, daarvan afgenomen was moeten worden, omdat het dreigde te vallen. Dit beeld zal op een der torentjes van het paleis voor schoone kunsten in de Regentiestraat geplaatst worden.
- Parijsche dagbladen melden (doch het bericht wordt tegengesproken) dat de schilderij van wijlen G. Courbet, de Steenbrekers, door Z.M. koning Leopold II voor 120,000 fr. zou aangekocht zijn. Wij zagen dit stuk in 1851 op de 3-jarige tentoonstelling te Brussel, waar het wellicht voor minder dan 10,000 fr. verkrijgbaar zou geweest zijn.
Hastieres. De aloude in zuiver Romaanschen stijl der xiie eeuw gebouwde dorpskerk wordt hersteld. Bij het uitvoeren der werken is eene zeer oude krocht ontdekt en zijn ook opschriften en schilderingen aan het licht gekomen. (Zie over de voor de bouwkunde belangrijke kerk van Hastières onzen jaargg. 1870, blz. 123.)