voor dames ingericht, onder medewerking van een bekwamen geoefenden leeraar den heer Emiel Nelis. De cursus omvat de volgende vakken van onderwijs; teekenen, schilderen op porselein, met olieverf, met waterverf, enz.
- Den 8n Mei zal in de naburige gemeente Duffel een levensgroot standbeeld van Cornelius Van Kiel (Kilianus), die in 1528 te Duffel geboren werd en te Antwerpen overleed op 15 April 1607, opgericht worden. Het beeld is een gewrocht van den gunstig gekenden Joseph De Cuyper. Er zullen groote feesten door het gemeentebestuur worden ingericht, een geschiedkundige stoet zal uitgaan en een feestmaal gehouden worden om 5 ure. (Zie over Kiliaen De Vlaamsche School van 1863, blz. 187; 1873, blz. 165; 1874, blz. 91.)
- De beeldhouwer J. De Braekeleer heeft het gemeentebestuur bericht dat hij niet zal mededingen voor het maken van een beeld van Conscience, op de voorwaarden door de overheid voorgeschreven en door ons vermeld op blz. 33.
- Koninklijke academie van schoone kunsten. Bij koninklijk besluit van 22 Maart zijn benoemd als keurders der werken van den voorloopigen beeldhouwkundigen wedstrijd voor den prijs van Rome (zie blz. 11) de heeren J. Geefs, P.C. Vanderstappen, E. Simonis, T.J. Canneel, L. De Taye, K. Verlat en M.P. Drion; bijgevoegde leden: J. Ducaju en J. De Braekeleer. Vergadering op 4 April.
Mechelen. Mgr. Claessens heeft in eenen prijskamp voor Latijnsche gedichten, uitgeschreven te Rome door mgr. Luigi Tripepi, ter gelegenheid van den verjaardag der kroning van Z.H. Leo XIII, een zilveren eeremetaal bekomen.
Brussel. Zij, die willen deelnemen aan den prijskamp gesticht door dr, J.B. Guinard voor het beste werk of de beste uitvinding ter verbetering van den zedelijken en stoffelijken toestand der werkende klasse, moeten hun werk, in druk of handschrift, of de beschrijving van hunne uitvinding, met of zonder model, vóór 1 Juli 1882 inzenden aan den minister van binnenlandsche zaken. De uitgeloofde prijs bedraagt 10,000 fr.
- In de koninklijke academie van België heeft de heer Leop. Devillers, archivaris van Henegouwen, mededeeling gedaan van het dagboek van Nicolaas de Landas, den advocaat van graaf Egmont, toen deze door Alva gevangen genomen was. Dit dagboek, loopende van 11 December 1567 tot 12 Februari 1568, berustte vroeger in het archief van het burgerlijk gasthuis te Bergen; in 1871 is het naar het burgerlijk archief overgebracht. Het beslaat 300 folio-bladzijden en beschrijft de bezwaren, welke Alva telkens aan den geregelden loop van het proces in den weg legde. De privileges van het Gulden Vlies, de rechten van Brabant, welke Philips II bezworen had, werden in weerwil van al de maatregelen van Landas, met voeten getreden. Alva wilde den graaf buiten rechterlijken bijstand houden, totdat deze zelf zijne verdediging zou opgesteld hebben.
- De te Brussel gevestigde Nederlandsche Maatschappij van Liefdadigheid, onder bescherming van Z.M. den koning der Nederlanden en het voorzitterschap der heeren Gericke van Herwijnen, den Nederlandschen gezant, en dr. J. Huyvenaar heeft ten behoeve van haar liefdadig doel, eene tentoonstelling geopend in het Paleis van Schoone Kunsten, in de Regentiestraat, bestaande uit: 1. oude schilderijen van Hollandsche en Vlaamsche meesters, 2. hedendaagsche schilderijen, waterverfschilderingen enz. De tentoonstelling zal met eene verloting van belangrijke voorwerpen gepaard gaan. HH. MM. de koning en de koningin woonden de opening der tentoonstelling bij; HH. KK. HH. de graaf en de gravin van Vlaanderen brachten haar een bezoek.
- De vrije hoogeschool telt 1239 leerlingen.
- In den wedstrijd van tooneelletterkunde, uitgeschreven door de maatschappij de Wijngaard (zie onzen jaargg. 1881, blz 122), is het tooneelspel in een bedrijf Broederliefde, door A. Schepens, te St.-Joost-ten-Noode, bekroond. Eene eervolle vermelding bekwamen de stukken Misverstand, door Edm. Hendricx, bestuurder van het nationaal tooneel te Brussel, en Familieschande.
- De schilderij van L. Gallait, waarvan wij blz. 34 gewaagden, is eenige dagen tentoongesteld geweest in het Paleis van Schoone Kunsten. Het stuk is in een grijzen droefgeestigen maar indruk wekkenden toon geschilderd en bevat vele figuren: slachtoffers van de ziekte, vrouwen, kinderen en grijsaards; voorts de bisschop van Doornik. Radbod, blootvoets, in een haren kleed gewikkeld, uit de hoofdkerk komende, voorafgegaan van eenen koorknaap die eene bel klingelt; achter den bisschop, priesters en kloosterlingen die een zwart O.-L.-Vrouwebeeld ronddragen, ten einde door de goddelijke barmhartigheid het ophouden der pest te bekomen die in de xiie eeuw de stad Doornik teisterde. Dertig jaren geleden maakte onze beroemde meester de eerste schets dezer merkwaardige schilderij, welke hij voor goed onder handen nam in 1878 en onlangs voltooide. Zij is naar de door ons op bladz. 35 aangekondigde tentoonstelling te Weenen gezonden.
- Nr 8 en 9 der Annales du bibliophile belge, uitgave van Fr. J. Olivier, bevatten de geschiedenis van den Franschen schouwburg in België; door F. F; Erasmiana, zijnde onuitgegeven grafschriften ter nagedachtenis van Desiderius Erasmus door wijlen F.L. Hoffmann, van Hamburg; Almanakken enz. gedrukt te Doornik en eene zeer belangrijke boekenlijst met prijzen.
- Het rijksmuseum heeft eene kleine schilderij van Rubens bijgekocht, 0m67 hoog, 0m48 breed, waarop Onze-Lieve-Vrouw met het kindje, gezeten afgebeeld is in een landschap met rozen beplant dat door J. Breughel zou geschilderd zijn. Maria is gekleed in 't karmozijn met blauwen mantel; de kleine Jezus, die geheel naakt is, houdt een vergeet-mij-nietje in de hand.
Leuven. A. Hennebicq heeft de eerste schilderij voor de versiering der gothieke zaal van het stadhuis voltooid. (Zie 1878, blz. 202.) Zij stelt voor Antoinetta van Rosmal die met de hervormden van Leuven geschil voert over den Bijbel (1542).
Gent. De in 1879 begonnen herstelling van Rafaël Coxie's schilderij in het museum, Het laatste oordeel, is sedert eenige maanden geheel voltooid. In onzen jaargang 1864, blz. 207, gaven wij van deze schilderij eene door C. T'Felt op steen gesneden afbeelding, vergezeld van het opstel waaraan wij op blz. 28 van den loopenden jaargang hebben herinnerd, ter gelegenheid van het overlijden van den schrijver, den heer Ed. De Busschere.
- Verschenen bij F.L. Dullé-Plus: Muziek en tooneel in Vlaanderen door Remo (O. Wattez), een boekdeeltje van 15 bladzijden, waarin de schrijver nagaat hoedanig de toestand ten onzent is op het gebied van de muziek en het tooneel en wat hij zou kunnen en moeten zijn. Hij doet uitschijnen hoe ook in ons land de publieke wansmaak aan de kluchten van Offenbach den voorrang gunt boven de meesterstukken van Wagner, Beethoven, Weber enz.; hij brandmerkt de dusgenaamde cafés-chantants, waar bij 't geronk eener slechte piano romances en chansonnettes à la parisienne worden voorgedragen en toegejuicht en toont aan wat het beklagelijk gevolg is geweest van die geestverstomping in Frankrijk, dat ten onzent zooveel naäpers vindt. Hij wijst verder met kracht van woorden de wegen en middelen aan door welke de smaak van het volk zou kunnen veredeld en het publiek op de hoogte gebracht worden om het schoone te waardeeren en lief te