ongeveer 9 millioen zou kosten. Daarentegen begroot hij de waarde van de ruim 25,000 vierkante meters bouwgrond, die de verwezenlijking van zijn ontwerp zou verschaffen, op 6 millioen (240 fr. den meter), terwijl het stadsbestuur buitendien niet noodig hebben zou de goederenloodsen te bouwen, tot wier oprichting op de Scheldekaaien besloten is. Dit zou eene besparing geven van 3 millioen franken. Op dezen voet, zoo schrijft de heer De Legh in zijne memorie van toelichting, ‘zou de uitvoering van het ontwerp inderdaad geen geld kosten.’ De heer De Legh heeft zijn werk aan het gemeentebestuur opgedragen, maar er is hem vanwege burgemeester en schepenen bericht gedaan dat het niet in hunne bedoeling ligt daaraan een gunstig gevolg te geven. Volgens wordt gemeld, zou het gemeentebestuur voornemens zijn, de goederenloodsen die nog moeten gebouwd worden op de Scheldekaaien, van een plat dak met leuningen te voorzien, waarop het publiek toegang hebben zou.
- Verschenen: De Wees, drama in twee bedrijven, zonder vrouwenrollen, door Jaak Geertsen.
Brussel. Een koninklijk besluit van 8 Februari benoemt Jeno Hubay tot leeraar van vioolspel bij het conservatorium.
- Baron Nothomb heeft in handschrift een werk achtergelaten, getiteld: Études historiques et politiques sur les provinces belges dans leurs rapports avec l'Europe. (Zie 1881, blz. 186.)
- Er is eene Vlaamsche uitgaaf verschenen van den ambtelijken Reisgids op 's lands spoorwegen. De abonnementsprijs bedraagt slechts 2 fr. voor 12 afleveringen zonder kaart. Wij vestigen de aandacht onzer lezers op deze uitgaaf, ten einde zij er eene inschrijving zouden op nemen.
- Koninklijke academie van België. Vóór 1 Februari 1883 moeten aan den algemeenen secretaris der academie de antwoorden toegekomen zijn op de prijsvraag: Verhandeling over den invloed der Nederlandsche (Vlaamsche en Hollandsche) letterkunde op de Duitsche dichtkunde en wederkeerig over den invloed van de Duitsche dichtkunde op de Nederlandsche dichtkunde in de middeleeuwen. Prijs: 600 fr.
Nr 7 der Annales du bibliophile belge, uitgave van Fr. J. Olivier, bevat onder andere lezenswaardige bijdragen, een overzicht van den afloop der veiling van het eerste gedeelte der beroemde bibliotheek van Sunderland, te Londen, van welker op handen zijnde verkooping wij in onzen jaargang 1880 gewaagden, terwijl wij tevens eenige bijzonderheden aanhaalden nopens hare samenstelling. Volgens berekening had de bibliotheek 750,000 fr. gekost. Amerikaansche liefhebbers hadden er vruchteloos 625,000 fr. voor aangeboden, nadat een bod van 600,000 fr., gedaan door een Londenschen boekhandelaar, afgeslagen was. Het eerste gedeelte van de bibliotheek, dat gedurende de 12 eerste dagen van December 1881 stuksgewijs verkocht werd, bracht 484,425 fr. op.
- Bij den drukker F. Hayez is van den heer ridder Leo de Burbure eene zeer belangrijke verhandeling van de pers gekomen, onder den titel: Etude sur un manuscrit du xvie siècle contenant des chants à 4 et à 3 voix suivie d'un post-scriptum sur le Bellum musicale de Claude Sebastiani. De verhandeling, waarop wij de aandacht inroepen van allen die zich onledig houden met de geschiedenis der oude vaderlandsche muzikanten, beslaat 44 blz. en is versierd met zes afzonderlijk gedrukte platen, in lichtbeelden (phototypie door J. Maes), voorstellende: wapens, fijne schilderingen en beeldletteren uit het handschrift.
- Den 13o Februari heeft de openbare verkooping plaats gehad van de verzameling schilderijen der heeren gebroeders Van Roye. Onder andere werden toegewezen: E. Agneessens, Vóór het bal, 850 fr.; L. Artan, Een maanlicht, Een wintergezicht en Veerhoofd te Terneuzen, 925, 340 en 650 fr.; J.T. Coosemans, Gezicht op Fontainebleau, 800 fr.; Maria Collart, Een winteravond te Calevoet, 1500 fr.; L. Dubois, Doode vogelen en Visschen, 950 en 660 fr.; T. Fourmois, Windmolen, 700 fr.; Victor Lagye, De schildwacht, 800 fr.; J.B. Madou, De veldwachter (ook bekend door afbeeldingen in kleurdruk), 3900 fr.; J. Portaels, Het meisje met den bloementuil, 1500 fr.; H. Robbe, een Molen (landschap), 750 fr.; E. Smits, Oorlog, 260 fr.; J. Stobbaerts. Het onthaal, 330 fr.; H. Verheyden, Maasgezicht bij Dinant, 300 fr.; Alfred Verwee, Paarden, 1200 fr.; Lodewijk Verwee, De Napolitaansche en Twee en dertig paarlen, 410 en 480 fr.; Emiel Wauters (geschilderd in zijne jeugd), De heilige Hieronimus en eene Italiaansche, 400 en 450 fr.; C. Meunier, De schildwacht, 540 fr.; G. Courbet, Bloemen en drie landschappen, 1300, 2900, 3700 en 2100 fr.; een stukje van N. Diaz, 2300 fr.; een van C. Daubigny, 1500 fr.
- De kunstschilder Jan Van Beers heeft zich door de Brusselsche rechtbank zijnen eisch tegen den heer L. Solvay zien ontzeggen, in zake de beschuldiging van zich te bedienen van lichtteekening als hulpmiddel bij het schilderen. De rechtbank heeft aangenomen, dat het den heer Solvay vrij stond te gelooven dat de heer Van Beers dit doet en deze zijne meening uit te spreken en bekend te maken door geschrifte en druk. Dat de heer Van Beers hierdoor gekrenkt zou wezen in zijne eer of zijne belangen, nam de rechtbank niet aan. (Zie over deze zaak onzen vorigen jaargang, blz. 177.)
- Van Emiel Greyson zijn bij Gilon twee verhalen verschenen onder den titel: Bons ou mauvais au choix. Zij zullen in het Vlaamsch vertaald en uitgegeven worden door den heer Moruaux.
Gent. Bij J. Vuylsteke is van dr. Amand De Vos (Wazenaar) een voor de studie en de kennis der werken van dezen schrijver belangrijk boek verschenen, onder den titel Nog over critiek. Het beslaat 140 bladzijden en bevat onder de volgende titels antwoorden van den heer De Vos aan schrijvers die in tijdschriften zijn Vlaamsche jongen en Langs ruwe paden hebben beoordeeld: 1. Inleiding; 2. Wazenaar aan Olympia, over een Vlaamsche jongen; 3. Aan De Portefeuille; 4. Aan den heer de Mont; 5. Nabericht. De druk van het werk strekt de persen van den heer Van der Haghen tot eer.
- H. Van der Schelden heeft aan de stadsbibliotheek 522 boekdeelen geschonken, tusschen 1821 en 1881 op zijne persen gedrukt.
- De Bond der genootschappen voor werkmeisjes en werkjongens opent eenen prijskamp voor Nederlandsche tooneelstukjes (liefst in een bedrijf, zonder groote verwikkeling, met weinige personen en in gemakkelijken stijl), die de werkende klasse kunnen verzedelijken en opbeuren, bestemd om gespeeld te worden door werkjongens en werkmeisjes van 16 tot 25 jaar. De 1ste prijs bedraagt 250 fr. Ook buitenlandsche schrijvers kunnen mededingen. De handschriften, voorzien van eene spreuk en vergezeld van een verzegeld briefje, dat den naam en het adres des schrijvers bevat, in te zenden voor 15 Juli 1882 aan den heer K. Weyler, hoofdonderwijzer in de Leguitstraat, te Antwerpen. De jury zal samengesteld zijn uit de heeren Wagener, L. De Smet, dames V. Loveling en C. Van Hauwaert, allen te Gent en de heeren F. De Veen, te Brussel, en K. Weyler. Een zelfde prijskamp is uitgeschreven voor Fransche tooneelstukjes, welke in te zenden aan den heer Deses, hoofdonderwijzer, in de Vaartstraat nr 45, te Brussel. Programmas zijn verkrijgbaar bij de heeren Weyler en Deses verscheidenlijk.
Brugge. In onzen vorigen jaargang, blz. 184, hebben wij melding gemaakt van uitnemend fraaie godsdienstige beeldekens, in kleurendruk en verguld, uitgegeven bij K. Van de Vyver-Petyt. Van 100 verschillende beeldekens zijn exemplaren