ging J. Van den Oever, Steenhouwersvest 20, te Antwerpen, bij wien het programma ter inzage is.
- Uit oorzaak van verhuizing is op 27 December ten overstaan van den deurwaarder J. Dirickx ten huize van den heer Jos. de Pret-Thuret, Rubensstraat nr 1, eene levensgroote marmeren groep verkocht, voorstellende Perseus en Andromedes, gebeiteld in 1716 door den Antwerpschen beeldhouwer Michiel Van der Voort. De toewijzing had plaats voor 2400 fr. aan den heer P.E. Nicolié voor den heer E. Osterrieth.
- 29 December is op eene verkooping van schilderijen door den deurwaarder J. Dirickx, een stuk afkomstig van de familie Lunden en L.J.H. Le Candele (zie blz. 80), De rust van Diana, door J. Jordaens en F. Snyders, gedeeltelijk overschilderd door W.J. Herreyns, toegewezen aan den heer Ed. Kums voor fr. 12,000. Het stuk is 2m02 hoog en 2m52 breed.
- Het panorama in de Rembrandtstraat, nabij het Park, Antwerpen in de xvie eeuw, de schildering zoowel als het houten gebouw met al zijn toebehooren, is den 30n December ten overstaan van den deurwaarder Jan Dirickx openbaar verkocht voor fr. 13,000. (Zie blz. 129.)
- Wij mogen onzen jaargang niet sluiten, zonder gewag te maken van den merkwaardigen predikstoel, voor de Sint-Josephskerk uitgevoerd door de beeldhouwers De Boeck en Van Wint. Hij staat op zwarte marmeren voetzuilen, waarop leeuwen rusten welke donkerroods marmeren kolommen dragen, waarvan de met palmetten gevormde kapiteelen de kuip onderschragen. De kuip en de trap zijn met half verheven beeldwerken en mozaïek versierd; eene bijzondere vermelding verdient in het middelstuk de voorstelling: Begin en Einde, in alles God; op de vier hoeken zijn de evangelisten, in de zijvakken de profeten Daniël, Esaias, Ezechiel en Jeremias afgebeeld; aan den onderkant der twee achterste halve stijlen, eene voorstelling van het verloren paradijs in wit marmer. De mozaïekplaten zijn geleverd door den marmerbewerker V. Mutsaarts. Het geheele werk doet overtuigend zien, dat de heeren De Boeck en Van Wint zich bijzonder verstaan op de uitvoering van beeldhouwwerken en kerkmeubelen.
Brussel. In nr 5 en 6 der Annales du bibliophile belge, uitgave van Fr. J. Olivier, zijn de volgende belangrijke bijdragen opgenomen: Devises d'hommes de lettres, religieux, artistes, diplomates et guerriers, onbekend aan de heeren F. Vanderhaeghen en Th.-J.-J. Arnold (België en Holland), afgeschreven van Nederlandsche portretten door J.-F. Van Someren, gehecht aan de bibliotheek der hoogeschool van Amsterdam; Analecta biblion, door F.F.; Supplément aux almanachs belges; Histoire du théâtre français en Belgique; Analecta biblion of Bibliographie musicale, door graaf Marinus Nahuys; de schrijver zegt dat hij in bezit is van een liederenboek met 147 liedjes, zonder jaartal, doch welk de heer Fr. Olivier schat gedrukt te zijn in 1550; de aandacht van deskundigen wordt gevestigd op dat boek en inlichtingen desaangaande ingevraagd. De heer Nahuys zegt buitendien een muzikaal werk te bezitten dat 8 jaren ouder is dan het boek van Symbock, anno 1539, door den heer A. Goovaerts in zijne Histoire et bibliographie de la typographie musicale dans les Pays-Bas, als het oudste bekende opgegeven. Het door den heer Nahuys vermelde werk dagteekent van 1531 en heeft het volgende onderschrift: Impressum Antwerpie per Chistophorum Ruremundanum.
- 't Is aan den heer E. Broermann, dat de bestendige deputatie van den provincieraad van Brabant de door N. Godecharle gestichte driejarige studiebeurs van 4000 fr. heeft toegewezen (zie blz. 184). De beurzen voor beeldhouw- en bouwkunst zijn niet toegekend.
- Alexander Geefs heeft een gedenkpenning vervaardigd ter gelegenheid der onthulling van het gedenkteeken van A. Wiertz; op de voorzijde de beeltenis van den schilder, op de keerzijde de jaartallen van zijne geboorte en zijn sterven, benevens eene lauwerkroon. (Zie blz. 177.)
- 12 December werden in het Lucashuis drie door Wiertz geschilderde portretten verkocht, te weten: twee portretten van leden der familie Disière, van Namen, het eene voor 350, het andere voor 300 fr., en het portret van eenen hoefsmid voor 600 fr. Een portret van den aartsbisschop van Tyr, graaf Mercy-Argentau, dat in dezelfde verkooping ter tafel kwam en ook opgegeven werd als geschilderd te zijn door Wiertz (de echtheid dezer opgaaf vond tegenspraak), is ingehonden omdat er niet meer dan 150 fr. voor aangeboden werd.
- Z.M. de koning heeft den 12n December op de veiling der verzameling Tencé, van Rijssel, te Parijs, laten koopen voor 170,000 fr., de Mirakelen van den heiligen Benedictus, door P.P. Rubens, welke schilderij in 1840 verkocht was geworden op de veiling der verzameling Schamp van Aveschoot, van Gent, voor 25,700 fr. De koning bezat reeds de schets dezer schilderij.
- Den 19n December heeft met grooten bijval op den Muntschouwburg de eerste opvoering plaats gehad van een groot zangspel in 3 bedrijven en 5 tafereelen, getiteld Herodiade, woorden van Miellet en H. Grémont, muziek van J. Massenet. De toonzetter had vooreerst zijn stuk te Parijs niet kunnen gespeeld krijgen; zulks noopte hem er naar Brussel mede te komen. De heeren Stoumon en Calabresi, bestuurders van den Muntschouwburg, hebben voor de opvoering groote kosten gedaan. De heer Massenet is tot ridder van de Leopoldsorde benoemd en werd door Z.M. den koning in het paleis ter tafel genoodigd.
Gent. Bij Ad. Hoste, Veldstraat 49, is een fraaie bundel liederen en gedichten van Pol De Mont verschenen, onder den titel Lentesotternijen. Het werk van ruim 150 blz. is versierd met des dichters portret, naar eene teekening van E. Claus. De gelijkenis is evenwel niet gelukkig getroffen. De Lentesotternijen zijn afgedeeld in vier kransen, onder de volgende titels: Dag in de lente, Nacht in de lente, Intermezzo en Koewachter-idylle. Het boek, waarvan de prijs 2 franken is en dat wij bij het lezend publiek zeer aanbevelen, is opgedragen aan den bekenden platduitschen dichter Klaus Groth, die den schrijver te dezer gelegenheid een vers toezond, waaraan de heer De Mont eene plaats in zijn werk heeft ingeruimd. Wij komen eerlang op de Lentesotternijen terug.
- In den boekhandel van J. Vuylsteke is eene tweede omgewerkte, zeer merkelijk vermeerderde uitgaaf verschenen van het bekende werk Een Vlaamsche jongen, door Wazenaar (dr. Amand De Vos). Het boek is gedrukt bij L.F. Dullé-Plus en beslaat 376 blz. Onze lezers zullen zich wellicht herinneren, dat de heer Jos. Staes in zijn overzicht van den dichtbundel Langs ruwe paden, van den heer Amand De Vos (blz. 43), ter loops gewag heeft gemaakt van Een Vlaamsche jongen.