de Vlaamsche School zeer geschikt om als prijzen of nieuwjaarsgeschenken te worden gegeven.
- In den prijskamp N. Godecharle zijn voorgedragen om bekroond te worden de schilders E. Broermann met zijn Arme Lazarus en L. Frédéric met Afsterven van den heiligen Franciscus van Assisen. Het provinciaal bestuur moet beslissen. In het Park, langs de zijde der Hertogelijkestraat, is het door T. Vinçotte vervaardigde gedenkteeken van den beeldhouwer N. Godecharle geplaatst: een wit marmeren beeld, de Faam, die den sluier wegneemt van eene afbeelding van het fronton van het Paleis der Natie, welke zich aan hare voeten bevindt. (Het is door dit werk dat de beeldhouwer Godecharle zich voornamelijk deed kennen.) Het door J. Baes geteekend arduinen voetstuk van het gedenkteeken is met Godecharle's portret versierd. (Zie blz. 104 en onze vroegere berichten hem betreffende.)
- Bij koninklijk besluit van 3 November is België's hoofddichteres, mev. Van Ackere-Doolaeghe, het ridderkruis der Leopoldsorde verleend. Het portret der beroemde vrouw staat in ons tijdschrift jaargang 1879, blz. 181.
- Het door Karel Bogaerd ingezonden gedicht, getiteld Scheppingslied, voor den prijskamp van toonzetting, is bekroond Nadat het stuk door J. Antheunis in het Fransch was vertaald, heeft de muzikale primus S. Dupuis het op muziek gezet. (Zie blz. 62 en 145.)
- In de Brusselsche bladen wordt het volgende gelezen: ‘Een Afrikaansche neger, William Renner, geboortig van Sierra-Leone (West-Afrika), heeft aan de Brusselsche hoogeschool de drie examens voor het doctoraat in geneeskunde met de grootste onderscheiding afgelegd. Hij is voornemens onmiddellijk naar Afrika te vertrekken om er zijn beroep uit te oefenen aan de Goudkust.’
- De half verhevene beeldwerken van T. Vinçotte, de Muziek, en de Kunst toepasselijk gemaakt op de nijverheid, tegen den gevel van het Paleis der Schoone Kunsten, zijn voltooid en ontbloot.
- Vrijdag avond, 18 November, ten 11 ure 8 m., heeft eene vrij hevige aardbeving zich te Brussel en op verschillende punten des lands doen gevoelen, te beginnen van de omstreken van Doornik tot aan de Duitsche grenzen. De schokken waren het gevoeligste in het Luikerland en vooral in de Ardennen, waar zij elkander opvolgden met eene minuut tusschenruimte. Ook in een gedeelte van Holland en Duitschland is dit natuurwonder waargenomen. De aardschokken, die op enkele plaatsen (ook in België) namelijk pottegoed van kassen of schabben op den grond deden storten, gingen gepaard met een tamelijk hevig dof gerucht. In sommige streken werd dit natuurverschijnsel in verband gebracht met het voorspeld vergaan der wereld. (Zie onze blz. 96 )
- Het conservatorium heeft van den heer Karel Wilmotte, te Antwerpen, die eene rijke verzameling van violen bezit, eene viool van Andreas Guarnerius, gedagteekond 1670, ten geschenke ontvangen.
Gent. Den 20n November is op het kerkhof van Sleidinghe een gedenkteeken ter nagedachtenis van wijlen P. De Baets ingehuldigd. (Zie 1876, blz. 14.)
Brugge. Onder de leiding van den heer René Buyck, provincialen bouwmeester, bijgestaan door den heer Karel De Rym, den ieverigen opziener der werken, is de zaal der getuigen in het hof van assisen bijna geheel hersteld. Het was vroeger de folterzaal en op den vloer zijn nog de haken zichtbaar, waaraan de pijnbank vastgemaakt werd. De oude schouw voert het gebeeldhouwde wapen van 't Vrije, met den dwarsbalk; het schild dekt den distel, waarvan de wortel van onder en de drie bloemen boven uitkomen, bestrikt met een lint dat het jaartal 1523 voert. De ruitvormige haardtegels zijn versierd met kronen, leeuwen en voormeld jaartal. Het beschot in eikenhout is oorspronkelijk, maar hersteld door den heer Edw. De Jonghe, onder de leiding van den heer Buyck; het slot- en ijzerwerk is van den gunstig gekenden smid De Vooght; de glasruitjes van H. Dobbelare; de lichtkroon is gemaakt bij Drijepondt-Brans; de muur- en sieraadschilderingen werden uitgevoerd onder toezicht van den heer Tulpinck.
- Bij Karel Van de Vyvere-Petyt zijn een aantal nieuwe godsdienstige beeldekens van ojivalen stijl in kleurendruk en verguld verschenen, die aanbeveling verdienen, niet alleen omdat ze prachtig zijn, maar ook betrekkelijk goedkoop (per 1000 kosten zij slechts 85 fr.), te weten: heiligen Vincent Ferreru, Jan van Keulen, Raymund van Penafort, Hyacinthus, Lodewijk Bertrand, Peter van Verona, Agnes à Monte Pulciano, Catherina de Riccis, O.-L.-Vrouw van den berg Carmeli en O.-L.-Vrouw van den Rozenkrans.
Dixmude. Den 8sten November heeft de gemeenteraad het volgende voorstel van de raadsleden Feys-Kesteloot en De Breyne-Du Bois aangenomen: ‘1o Dat er in den gevel van het huis, waar onze befaamde dichteres mevrouw Van Ackere-Doolaeghe geboren is, door de zorgen van de stadsregeering een steen zal geplaatst worden, voor opschrift dragende: In dit huis is geboren, den 26n October 1803, de dichteres Maria Doolaeghe, vrouw Van Ackere; 2o Dat de benaming van Mosselstraat zal veranderd worden in die van: Doolaeghestraat.’ Na het eindigen der zitting zijn de raadsleden mev. Van Ackere-Doolaeghe gaan gelukwenschen over hare benoeming in de Leopoldsorde, en hebben haar tevens kennis gegeven van de beslissingen ten haren opzichte door den gemeenteraad genomen.
IJperen. Een der groote koffers van het stedelijk archief bevatte ordeloos door elkaar geworpen, een groot getal dusgenaamde schepenakten of scabinale protocollen, alle op perkament geschreven. Deze stukken zijn uitgezocht en gerangschikt geworden; hun getal beloopt niet minder dan 7455. Het oudste stuk is van het jaar 1249: de jongste zijn van 1291. Zij bevatten vele belangrijke bijzonderheden nopens de zeden, gebruiken en levenswijze in de xiiie eeuw; zij doen ook zien hoe uitgebreid de handelsbetrekkingen waren die het toenmaals zoo bloeiend IJperen onderhield met het buitenland en namelijk met Frankrijk, Spanje, Italië, Duitschland enz. Dat in de betrekkelijk korte tijdruimte van 42 jaren, tusschen 1249 en 1291 verloopen, 7455 schepenakten werden verleden, mag zeker wel verbazend worden genoemd.
Luik. In 1879-1880 telde de hoogeschool 1100 leerlingen: 172 studeerden in de wijsbegeerten en letteren, 218 in de rechten, 266 in de wetenschappen, 171 in de geneeskunst, 273 bestemden zich voor de bijzondere scholen.
Dinant. Er gaat eene algemeene inschrijving geopend worden, ten einde eene openbare plaats dezer stad te versieren met de beeldhouwkundige groep: Zegepraal van het licht, door A. Wiertz, overeenkomstig den wensch van den meester. De heer Petit de Thozee, gouverneur der provincie Namen, is voorzitter der inrichtingscommissie.
Bergen. Ter gelegenheid van de 300ste verjaring van het stichten van de drukkerij te Bergen (Henegouwen), is de Oudheidkundige Kring van plan, eene tentoonstelling te openen van de beste drukwerken die in Bergen van de pers gekomen zijn sedert 3 eeuwen, waaronder als bijzonder zeldzaam een vlugschrift vermeld wordt, getiteld Renard découvert.
- Alfred Busiau, gewezen primus der stedelijke academie en die van de stad eene reisbeurs geniet, heeft eene zijner schilderijen, die op de tentoonstelling van Parijs toegelaten was