Kroniek.
Antwerpen. De beeldhouwer Frans Joris is door de bestiering der godshuizen gelast met het maken van twee beelden in witte steen, voorstellende de Dankbaarheid en de Liefdadigheid, bestemd ter versiering van den gevel van het nieuwe meisjesweezenhuis welk in de Albert-Grisarstraat wordt gebouwd volgens het in 1876 bekroonde plan van den bouwmeester Ern. Dieltiens. (Zie onzen jaargg. 1876, blz. 56.) Voor de twee beelden zal 5000 fr. betaald worden. De steen wordt geleverd door de bestiering der godshuizen.
- Jan Ducaju's tooneelwerken, De hand Gods en De familie De Vries, dramas, Eene vrouw die kan zwijgen, Blauwe schenen, Sinte-Greef of de Graaf van half-vasten, Alles is maar een gedacht, Welkom hier, wanneer vertrekt ge? en Twee oorvegen, blijspelen, en Gustaaf en Louiza, tooneelspel, gaan uitgegeven worden in 9 afleveringen, ieder van 60 centiemen (buiten Antwerpen, 70 centiemen).
- De Antwerpsche afdeeling van het Willemsfonds gaat den heer Aug. Michiels, haren voorzitter gedurende 10 jaren, zijn borstbeeld aanbieden, gemaakt door Robert Fabri.
- De commissie die den 31n December 1879 door den Gemeenteraad werd aangesteld om het werk van Rubens in gravuur en lichtdruk bijeen te brengen, kocht in het afgeloopen jaar 53 gravuren, 40 lichtbeelden en 1 oorspronkelijke teekening van Rubens. Van de lichtbeelden werden 27 opzettelijk voor de commissie getrokken op van haar uitgaande bestelling en 13 voor rekening van uitgevers (van deze laatste komen 12 uit het werkhuis van Haufstängl, te Munchen, die voor eigene rekening lichtbeelden maakt van al de Rubensen uit de Pinacotheek). De door de commissie bestelde lichtbeelden werden genomen naar schilderijen en teekeningen uit Engelsche en Italiaansche verzamelingen, te weten: Venetië, 2 schilderijen, Florence, 2 schilderijen, onderscheidene museums en verzamelingen in Engeland, 22 schilderijen en teekeningen. Voorts zijn te Rotterdam, Brussel, Rome en Genua bestellingen gedaan en onderhandelingen in Frankrijk en Rusland aangeknoopt. (Zie onzen jaargang 1880, blz. 146.)
- In zitting van 24 September, heeft de gemeenteraad het stedelijk hulpgeld voor den Vlaamschen schouwburg van 15,000 op 20,000 fr. gebracht.
- Den 4n September is in deze stad een groot congres van Belgische onderwijzers gehouden.
- Overeenkomstig het verzoek der afdeeling beeldende kunsten van het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen (zie blz. 137), heeft de gemeenteraad den 24n September besloten tot het plaatsen van eenvoudige marmeren gedenksteenen tegen de gevels van huizen waaraan de herinnering van uitstekende mannen (of vrouwen?) verbonden is. De eerste gedenksteen zal, mits toestemming van den eigenaar, geplaatst worden ter eere van Hendrik Conscience, aan zijn geboortehuis, in de Pompstraat nr 40, den 17n October.
- De heer Somzee, consul van Costa-Rica te Brussel, heeft het gemeentebestuur beschonken met twee lichtteekeningen naar schilderijen die deel uitmaken van zijne verzameling en door hem opgegeven werden als te zijn van Quinten Matsys (een portret) en Hugo Van der Goes (de H. Maagd).
Brussel. De prijsvraag voor het plan van een burgerhuis op den buiten, uitgeschreven door de Maatschappij van Bouwkunde. te Brussel, is beantwoord geworden door de inzending van 12 ontwerpen, die tentoongesteld zijn geweest in 't lokaal Het Hert, Bogaardstraat nr 16. De 1ste prijs is bij verdeeling toegewezen aan de plannen van de heeren C.J. Rau, te Brugge, en Hanssens, te Brussel.
- De heer de Meester van Ravenstein heeft aan het oudheidkundig museum in de Hallepoort eene verzameling munten geschonken, welke geplaatst zijn in de zaal der 3e verdieping.
Brugge. De Vlaamsche Broederbond looft eenen prijs van 500 fr. en een gouden eere metaal uit voor het schrijven der geschiedenis van Brugge's handel in de middeleeuwen, onder aanwijzing der middelen om den handel te doen herleven, zoo de Maere's ontwerp voor het stichten eener zeehaven te Brugge, tot uitvoering komt. Het werk, dat minstens 150 blz. druks in octavo moet uitmaken, wordt het eigendom der maatschappij, ten ware de schrijver het voor eigene rekening mocht willen uitgeven, in welk geval 25 exemplaren aan den Broederbond af te staan zijn. Handschriften vóór 1 Juni 1882 in te zenden aan den voorzitter van den Broederbond, te Brugge.
Soignies. 18 September werd in deze stad een standbeeld van haar voormaligen burgemeester, den senator Wincqz, plechtig ingehuldigd. Het beeld is gemaakt door A. Hambresin. Mev. weduwe Wincqz woonde de plechtigheid bij. Het voetstuk van het beeld is bijzonder fraai. De teekening voor dit voetstuk werd geleverd door den bouwmeester H. Beyaert.