Sterfgevallen.
Victor DE DONCKER, geboren te Brussel den 19n Mei 1827, stierf te Elsene den 23n Juni. Deze uitstekende teekenaar, wiens naam men onder ontelbare hout- en steensneden lezen kan, evenals op bankaandeelbrieven, voor welke hij de modelteekeningen leverde, begon zijne loopbaan als plaatsnijder op hout, onder de leiding van Ed. Vermorcken en had tot dan geene teekenlessen genoten dan aan het atheneum te Brussel, waarvan hij leerling was. In 1849 begon hij, bij de uitgave van het Volksmuseum, zich meer uitsluitend op de teekening en op de steensnede toe te leggen; hij werkte voor de meeste uitgevers in België en voor vele uit den vreemde. Hij was getrouwd met Catharina Hahn. Den 26n Juni, ten 3 ure, werd hij te Elsene begraven,
Baron Philip Kervyn van VOLKAERSBEKE is op Vrijdag 15 Juli 's namiddags, op zijn kasteel te Nazareth, waar hij burgemeester was, schielijk overleden. Hij schreef verscheidene geschied- en letterkundige werken, was oud-schepen der stad Gent, oud-lid der kamer van volksvertegenwoordigers, eerevoorzitter van het Davids-Fonds te Gent, ridder der Leopoldsorde en der Eikenkroon. Baron Kervyn was sedert 1850 medeopsteller van het tijdschrift Messager des sciences historiques en bestuurder sedert 1873 na het overlijden van Aug. Van Lokeren. Tusschen de bijdragen van zijne hand tellen wij: Joyeuse entrée de Maximilien I à Gand en 1508; Rapport sur l'état des monuments historiques de la ville de Gand; Félix Bogaerts; Victor Gaillard; La châsse de St.-Macaire; Gérard van der Meeren; Les Pourbus; Le baron J. de Saint-Genois; Aug. Van Lokeren; La Capitulation de Gand en 1709; Vichte; Les pensions et émoluments de Viglius; Les reliques de Reims dans les Pays-Bas au XVIe siècle; Un service en damassé de Flandre; Une pièce inédite relative à la revolte des Gantois sous Charles V., enz. Daarenboven liet hij nog drukken: Documents historiques inédits concernant les troubles des Pays-Bas, 1577-1584; Histoire généalogique et héraldique de quelques familles de Flandre; Les Borluut du XVIe siècle; Les Bibliophiles flamands, leur histoires et leurs travaux; Correspondance et Biographie de François de la Noue surnommé Bras-defer; Verslag van 't magistraat van Gent nopens de godsdienstige beroerten aldaar. Zijn voornaamste werk is: Les églises de Gand, 2 groote 8o-deelen, waarin de bouwkundige
en kunstmerkwaardigheden der stad Gent zijn aangeteekend. Verder wordt als een verdienstelijk werk van hem aangewezen: Le songe d'un antiquaire de Gand.
Ferdinand LAUFBERGER, schilder en bestuurder der kunstnijverheidsschool, aan het Oostenrijksche museum, geboren te Mariaschein in Bohemen op 16 Februari 1829, is den 16n Juli overleden te Weenen. Tusschen zijne bijzonderste werken vermeldt men eene fries in het nieuw raadhuis te Weenen voorstellende: Minnezangers uit den tijd van Babenbergers Leopold den roemrijke; ook in de hoogeschool was hij werkzaam en eene groote menigte sgrafitto's werden in den laatsten tijd in verschillende Oostenrijksche en Duitsche steden, naar zijne ontwerpen uitgevoerd.
Karl HERMANN, den 29n Januari 1813 te Coblenz geboren, is den 23n Augustus overleden te Mainz, in welke stad hij sedert 1848 woonde. Hij voerde aldaar onder andere met Lasinsky en Settegast de prachtvolle muurschilderingen in den dom uit, voorstellende: De vlucht naar Egypte, het huwelijk te Kana, de kruisiging van Christus, enz. Hij schilderde ook vele portretten.
Felix-Jan-Jozef Van der TAELEN, letterkundige, geboren te Leuven den 6n October 1810, is te Antwerpen schielijk overleden op Zaterdag 27 Augustus. Rustend opziener en ontvanger der tol- en accijnsrechten, besteedde hij zijnen tijd aan de beoefening der letterkunde en vooral aan de Academie voor Oudheidkunde, te Antwerpen, waarvan hij, vooral in de laatste jaren, een der ieverigste leden was. Behalve het door ons op blz. 116 vermelde werk, liet hij nog verschijnen: 1o Les Pays-Bas dans les temps anciens. - La Belgique. - L'inquisition. Bruxelles, C. Muquardt, 1866. 96 blz. in 8o; 2o La campagne de Louvain en 1831; 3o Rapports sur la bibliothèque de l'académie d'archéologie; 4o Notice sur le comte Th. T'Serclaes de Wommersom 1880; 5o Notice sur M.W.F.J. Van Genechten. 1880.
Jan Van den ACKER, gewezen orkestmeester van het nationaal tooneel te Antwerpen, is den 28sten Augustus overleden te Rotterdam, waar hij, na vooraf eenige jaren te Parijs te hebben gewoond, orkestmeester van eenen schouwburg was. Hij bereikte den ouderdom van slechts ongeveer 45 jaren. Hij deed zich zeer gunstig kennen als toonzetter, schreef de muziek voor de zangspelen Een avontuur van keizer Karel en de Zinnelooze van Oostende, alsmede voor vele blijspelen, dramas met zang en liederen en cantaten, tusschen welke laatste genoemd worden De Bloemenkroon, Waakt over mijn Belgenland, Madeliefje, De raad eener moeder, van Paul Billiet, Le travail, van N. Destanberg. Couplets au Roi, van A. Cleese, Het Canailje, van H. Van Offel enz.