Buitenland
Amsterdam. In deze stad hebben de heeren J.A. Alberdingk Thijm, H. Binger, C. Boissevain, Adriaan Bom, A.J. de Bull, E.C.E. Colinet, W.J. Hofdijk, F. Philippeau, prof. dr. A. Pierson, H.J. Schimmel, H. de Veer en J.L. Wertheim zich tot eene commissie vereenigd, om te trachten in een album handschriften van Nederlandsche letterkundigen en kunstenaars met toepasselijke bijschriften of teekeningen te verzamelen, welk album Hendrik Conscience zou aangeboden worden ter gelegenheid van de verschijning van zijn 100ste werk.
Rotterdam. Julius Verne, de schrijver der Wonderreizen, lag op 12 Juni met zijne eigene stoomboot in deze stad voor het Park ten anker; de befaamde Fransche wetenschappelijke romanschrijver wil Holland, Denemarken, Zweden en Noorwegen bezoeken.
Groningen. In deze stad is op eenen huiszolder eene schilderij gevonden, die, na reiniging, moet erkend zijn voor een oud Italiaansch meesterstuk, voorstellende De boetvaardige Magdalena, voerende de letters D.C.
Gouda. Aangekondigd als bijvoegsel op de bestaande handen leerboeken over natuurkunde, enz. bij G.B. van Goor zonen: De Electrische Verlichting, het tegenwoordig standpunt harer ontwikkeling, door Bernstein, in 't Nederlandsch overgebracht door J.R.F. Nievergeld met 16 houtsneden. Sedert twee jaar ongeveer is de electrische verlichting zoozeer toegenomen, dat zij met recht de algemeene aandacht tot zich trekt. De beschouwingen echter, die omtrent voortbrenging en gebruik van electrisch licht worden gemaakt, zijn dikwijls zeer onjuist en leveren het bewijs, hoe gering nog de kennis is omtrent de natuurwetten, die hierbij in toepassing worden gebracht. Aan alwie zich op eene gemakkelijke wijze op de hoogte willen stellen van den tegenwoordigen stand der electrische verlichting, wordt de lezing van dit boekje aanbevolen.
Volendam. Cornelis De Boer, ter hoogte van deze plaats visschende, heeft in zijn net eenen klomp opgehaald die 450 als aaneengegroeide zilverstukken bevatte, meest dukatons en Spaansche matten van de jaren 1660 tot 1680, benevens vele spijkers, overblijfselen van metalen tellooren, den stamper van eenen vijzel enz., waarschijnlijk afkomstig van een 200 jaren geleden aldaar verongelukt schip.
Parijs. Op de verkooping der boekerij van graaf Ganay werden onder andere de volgende prijzen besteed: Rabelais, uitgave van 1711, in 5 deelen, 14,000 fr.; Rabelais, het 3e en 4e boek van Pantagruel, oorspronkelijke uitgaaf, 14,600 fr.; Molière, 1675, 6 deelen, 2750 fr.; Daphnis et Chloé, 1718, band van Pasdeloup, 2950 fr.; Manon Lescaut, 1753, 2 deelen, 3450 fr.; de beroemde Evangélaire de Charlemagne, einde der xe eeuw, 31,000 fr.
- Dagbladen van 13 Juni melden dat in de veiling der bibliotheek van Ambrosius Firmin-Didot, een afschrift van Flavius Josephus' De bello Judaico, op fijn perkament en in de eerste helft der xiie eeuw in het Benedictijnerklooster te St.-Truiden gemaakt, voor 11,000 fr. is toegewezen aan den hertog van Aumale.
- Omtrent 15 Juni was uit het museum van den Louvre eene kleine schilderij, De kaartspelers, van A. Lenain, gestolen. Een paar dagen later werd het stuk goed ingepakt (van wege den onbekenden berouwhebbenden dief) in het museum terug besteld.
- Op de Parijsche tentoonstelling die den 15n Juni gesloten werd, bevond zich onder nr 2369 eene portretschilderij waarop twee jonge meisjes afgebeeld waren. Dit stuk was het werk van eene jonge schilderes, Francisca Vieux, geboren te Bléré (Indre-et-Loire), waar zij vier jaren geleden nog koewachtster was. Hare meesters waren F. Lafon en F.J. Barrias.
Rouaan. In het stedelijk museum hebben onbekende boosdoeners drie schilderijen aan flarden gesneden, namelijk een der figuren van Stamboel, van Ziem, en De ciderdrinkers, van G. Morin; het derde stuk wordt niet genoemd; zij hebben buitendien een miniatuurportret van Olivier Merson uit zijne lijst genomen en gestolen.
Nimes. Op de stedelijke kunsttentoonstelling werd de gouden schildermedaille bij herhaling toegekend aan F. en A. Musin, de zilveren vergulde aan J. Carabain, wiens Via Mazzanti voor het museum is aangekocht, en een eerediploma aan den beeldhouwer A. Nelson.
Londen. Op eene verkooping van schilderijen, die den 18n Juni te Londen plaats had, werden onder andere verkocht: Kippen van Adriaan van Utrecht, 126 p. st.; G. Dou, portret van de moeder van den schilder, met een nautilus-beker in de hand, 241 p. st.; portret van zijn vader, in 't zwart en met eene muts op, 126 p. st.; D. Teniers, een landschap met een boer die eene koe begeleidt en met twee vrouwen spreekt, 127 p. st.; P. Wouwermans, een heuvelachtig landschap, 178 p. st.; Christus de sleutels overhandigend aan St.-Pieter in tegenwoordigheid van vier apostelen, 724 p. st.; Van Tol, De vioolspeler, 110 p. st.; A. Cuyp, een heuvelachtig landschap, 472 p. st.; een zonnig landschap met een jachtstoet, 735 p. st.; Rembrandt, de Fransche kroonveldheer de Bourbon, 850 p. st.; J. Van der Cappelle, stille zee met een oorlogschip en vischschuiten voor anker, 556 p. st.; J. Ruisdael, de ingang van een dorp, 441 p. st.; N. Berchem, een Italiaansch landschap met figuren op eenen weg, 162 p. st.
Frankfort. Te Prauerheim is, volgens een dagbladbericht, bij het omploegen van eenen akker eene steenen lijkkist gevonden, 8 voet lang, 3 voet breed en 1/2 voet hoog, die het lijk van een Romeinschen veldheer in volle wapenrusting bevatte.
Biberach. In deze Wurtembergsche stad is een door Scheerer, van Stuttgart, gemaakt standbeeld van den beroemden Duitschen dichter Christoph Martin Wieland ingehuldigd. Te Oberholzheim, nabij Biberach, in 1733 geboren, overleed hij in 1813 te Weimar, waar in 1855 een standbeeld voor hem werd opgericht.
Reggio. In deze stad wil men een monumentalen telescoop oprichten ter eere van den sterrekundige pater Secchi.
Bern. In deze stad zal eene internationale school voor ontdekkingsreizigers opgericht worden. Na het eerste studiejaar zal eene reis van 3 of 4 maanden langs de kusten van de Middellandsche zee gedaan en voornamelijk Italië, Spanje, Marocco, Algiers, Tunis en Tripoli bezocht worden.