Kroniek.
Antwerpen. Van den Brandens bekroonde Geschiedenis der Antwerpsche schilderschool zal weldra volledig in druk verschenen zijn. Wij vestigen andermaal de aandacht der vrienden en beoefenaars van Vlaamsche kunst en letterkunde op dit belangrijk boek, waaruit wij, als proeve van bewerking, op bladzijde 74 en volgende het beknopt doch zaakrijk levensbericht van den schilder Frans Snijders hebben overgenomen. Het werk is op goed papier met nieuwe letter en in een gemakkelijk formaat gedrukt bij J.E. Buschmann. Ofschoon het meer dan 800 blz. beslaat, kost het volledig nauwelijks 10 franken. Wij bevelen het onzen lezers ten sterkste aan.
- De kunstdrijver Albrecht Jacobs heeft eene prachtige ciborie voltooid voor de kerk van Aartselaar.
- In het handelsgesticht Sint-Ignatius worden sedert 8 Mei door den heer J.I. De Beucker natuurkundige lessen gegeven, die ook door niet-leerlingen kunnen bijgewoond worden.
Mechelen. 30 Mei heeft de inhuldiging plaats gehad, in het bijwezen van den aartsbisschop mgr. Dechamps, van het door ons op blz. 47 beschreven gedenkteeken van mgr. Scheppers.
Brussel. Koninklijke academie van België. Den 11n Mei had de jaarlijksche plechtige zitting plaats, onder voorzitterschap van Hendrik Conscience, die te dezer gelegenheid eene merkwaardige Fransche redevoering hield over de geschiedenis der Vlaamsche beweging, getiteld: Histoire et tendances de la littérature flamande. Hij wierp eenen terugblik op den oorsprong der Dietsche taal; ging haar na onder de regeering van Gwyde van Dampierre en in den Burgondischen tijd, alswanneer de landsvorsten de taal van hun volk niet kenden. Na de Vlaamsche beweging sedert 1830 te hebben geschetst, stelde spreker de vraag: of na een volksbestaan van 51 jaren, de Vlamingen zich minder vaderlandslievend hebben getoond dan de Walen? Hij betuigde dat zij als broeders willen samenblijven, maar hunne rechten eischen met die standvastigheid welke zij beërfden van hunne vaderen. Hij besloot met het troostrijke woord, waarop evenwel nog al wat af te dingen zou zijn, dat, door alle eeuwen heen, het recht dan toch eindelijk zegeviert. De uitmuntende redenaar werd warm toegejuicht. Na hem hield de heer L. Hymans eene voordracht, getiteld: Du mouvement littéraire en Belgique. Vervolgens ontving Hendrik Conscience uit de handen van den heer minister van binnenlandsche zaken Rolin-Jaequemyns het diploma zijner benoeming tot groot-officier der Leopoldsorde. De zitting liep af met de bekroning van twee Vlaamsche schrijvers, Frans De Potter, van Gent, voor zijne verhandeling Over het schependom, en Alfons De Decker, van Antwerpen, voor zijne Geschiedenis der malcontenten. De redevoering van H. Conscience is verschenen in de beide talen en verkrijgbaar voor ft. 1.00.
- De koninklijke academie van België heeft een van de door den heer de Keyn gestichte prijzen, groot 1000 fr., toegekend aan het werk getiteld Aanvankelijke lessen in de theoretische rekenkunde, door F. Schoonjans, leeraar aan de rijksnormaalschool te Lier en te Antwerpen.
- 54 gedichten (19 Vlaamsche en 35 Fransche) zijn ontvangen voor den door het staatsbestuur uitgeschreven cantatenprijskamp.
- Bij koninklijke besluiten van 14 Mei zijn de volgende benoemingen of bevorderingen in de Leopoldsorde gedaan tusschen toonzetters: grootofficier: A. Gevaert; commandeur: Peter Benoit; officier: A. Dupont, ridder L. de Burbure en Ed. Lassen; ridder: E. Blauwaert, E. Calabresi, E. Carmanne, F. Chiaromonte, G. De Deken, J. Glimes J. Crognièz (bijgenaamd Quélus), E. Hutoy. L. Jouret, A. Koister, M. Leenders, N. Nihoul, F. Schidlik, O. Stoumon en J. Guillaume.
- In onzen vorigen jaargang (blz. 177) hebben wij gemeld, dat uit het museum Wiertz eene schets ontvreemd was. In de eerste dagen der maand Mei van het loopende jaar, bemerkte men in hetzelfde museum de verdwijning van een ander schilderwerk, namelijk het stuk getiteld: Een Longchamps op de villa Borghese. Den 30n Mei berichtten de nieuwsbladen dat deze schilderij teruggevonden werd bij den kunstkooper Deruelle, in de Plantenstraat, te Brussel, die verklaarde er 15 fr. voor betaald te hebben aan iemand die Joris Disiere zou heeten en sedert dien aangehouden is.
- De vijfjaarlijksche prijs van zedelijke en politieke wetenschappen, voor het tijdperk 1876-1880, is toegekend aan den heer Emiel De Laveleye, leeraar aan de hoogeschool van Luik, voor zijn werk getiteld: De la propriété et de ses formes primitives (2e édition).