- Volgens dagbladen berichten is het museum van natuurlijke geschiedenis in bezit gekomen van eenen thans weer geheel opgestelden boomstam uit den voortijd, van 3 meters omvang en 1 1/2 meter lengte, broksgewijs opgehaald uit de steenkolenmijnen van Besseges (Gard).
Londen. Volgens een dagblad zou einde Februari, op eenen koopdag te Londen, 700 pond sterl. besteed zijn voor een exemplaar van den ‘eersten bijbel die met losse letteren gedrukt werd.’
- Van Mei-September zal in het South-Kensington-museum eene tentoonstelling worden gehouden van uit Spanje en Portugal afkomstige sieraden van Spaansch-moorschen oorsprong, ijzerwerken, wapenrustingen, goud- en zilverwerken, juweelen en edelgesteenten, meubelen, hout- en ivoor-snijwerk, altaarstukken, porselein en fijne geweven stoffen, in vorige eeuwen gemaakt.
Metz. Nabij de spoorwegstandplaats zijn een aantal Romeinsche overblijfsels ontdekt, benevens drie geraamten, welke door den hoogleeraar Schaffhausen, van Bonn, worden beschouwd als zijnde het eene dat van een beschaafden Duitscher, het tweede dat van een onbeschaafden Duitscher en het derde van Laplandschen oorsprong.... Men vond 35 schotels, 4 metalen voorwerpen, 3 geldstukken en 2 grafsteenen met opschriften. De plek, waar de opdelving geschiedde, schijnt de oude grafplaats van Metz te zijn onder de Romeinen.
Dresden. Het museum is vermeerderd met eene schilderij van Velasquez, voorstellende personen van het hof van Philips IV, uitgedoscht als goden en godinnen, waaronder de koningin als Diana.
Edemissen. In deze provincie van Hannover is het boren naar petroleum dermate gelukt, dat de landdrost te Lüneburg ambtelijk heeft bekend gemaakt dat aan de plaats waar zich de oliebronnen bevinden de naam Oelheim gegeven is. Zooals wij reeds in 1878, blz. 195, meldden, had men te Oedesse bij Peine insgelijks petroleumwellen ontdekt. Het boren naar aardolie wordt ook elders in Hannover bewerkstelligd.
Wiesbaden. Dagbladen melden dat in deze stad eene olieverfschilderij van Albrecht Durer teruggevonden is, 3 voet hoog en 2 breed, voorstellende den Zaligmaker met de doornenkroon, Caiphas en een der moordenaren. Rechts van boven zouden zich des schilders naamletters en het jaartal 1506 bevinden.
Jochenstein. In deze Beiersche gemeente zijn in een bosch, onder eenen steen van 1m50 omvang, gevonden 6 hoofdringen, 4 armbanden, elk gedraaid uit 9 draden, benevens twee strijdbijlen, alles van brons.
Weenen. Volgens wordt gemeld, heeft het klooster der H. Elisabeth te Klagenfurth aan prins Rudolf de huwelijksringen vereerd van keizerin Maria Theresia en keizer Frans I, welke kostbare geschiedkundige kleinoden destijds door aartshertogin Maria Anna, zuster van keizer Joseph II, bij laatste wilsbeschikking aan dat klooster vermaakt waren. (Zie, in verband hiermede, onzen jaargang 1880, blz. 187.)
Rome. De dagbladen van December 1880 melden dat de eerw heer Le Louet, op twee honderd stappen buiten de St.-Pancratiuspoort, onderaardsche gewelfde begraafplaatsen heeft ontdekt, die hij gedeeltelijk bezocht heeft; zij bevatten twaalf kapellen, waarvan de meeste met muurschilderingen versierd zijn en strekken zich uit onder de Via Aurelia en de villa Pamphilii.
Pisa. De Gazzetta meldt dat het marmeren beeld van San Giovannino (toegeschreven aan Michel Angelo) voor 140,000 lire verkocht is en naar Berlijn gaat.
Messina. Op de naburige landgoederen van graaf Amigo gedijen de sedert 1879 geplante theeboomen, uitmuntend; hunne bladeren schijnen zoo goed te zijn als de Chineesche. Een Chinees bestuurt de aanplanting en wat er bij behoort.
Zurich. Bij het afdreggen der rivier Limmat, zijn onder andere opgehaald, 50 goudstukken van Brabant, zwaarden en het geraamte van een hert, waarvan nu het geslacht is uitgestorven in Zwitserland. Ook werden de zuilen ontbloot eener Romeinsche brug welke eens over de rivier lag.