Sterfgevallen.
Jozef A. STALINS, sieraadschilder en een der stichters der volksbibliotheek De Toekomst te Antwerpen, is aldaar op 14 Januari in zijn 44e jaar overleden. Zijn lijkdienst geschiedde den 17n Januari in de Augustijnenkerk; hij werd begraven op het Kiel, waar de heer C. Van Donghen namens de Toekomst eene diepgevoelde redevoering uitsprak.
Jan Jozef QUESTIAUX, voorheen goudsmid, juwelier en liefhebber-schilder, destijds leerling van G. Wappers, weduwenaar van Isabella Ceulemans, is te Antwerpen overleden den 24n Januari, 74 jaren en 10 maanden oud. Tafereelen van zijne hand prijkten op de driejarige tentoonstellingen van 1828, 1829, 1840, 1862, 1865 enz.
Julius LAFRANCE, de uitstekende Fransche beeldhouwer, is den 26n Januari overleden, nauwelijks 39 jaren oud. Na door de academie den prijs Maillé-Latour-Landry toegewezen te zijn, was hij in 1870 primus in den dusgenaamden prijskamp van Rome; op de internationale tentoonstellingen te Parijs in 1874 en 1878 bekwam hij het eeremetaal 1ste klasse. Hij was ridder van het Legioen van Eer. Zijne voornaamste werken zijn: Sint-Jan als kind, Achilles, De gewapende voorzichtigheid en het Gerecht, welke laatste beelden het Florapaviljoen der Tuileriën versieren, een zilveren beeld van O.-L. Vrouw van Lourdes 1m10 hoog in de bibliotheek der bullen van het Vaticaan, een standbeeld van Frederik Sauvage, den uitvinder der schroef, voor de stad Boulogne aan zee, een heilige Bernardus, een onvoltooide Goede herder voor een klooster bij Rijssel, voorts borstbeelden van Pujet, Lefevre, Ballu, Mathieu Molé, mej. Alice Lody, het zinnebeeld van Hongarië dat te Parijs tegen den gevel van het gebouw der wereldtentoonstelling van 1878 prijkte. Hij maakte vele modellen voor zilversmeden enz., waartusschen beroemd is een tafelmiddelstuk voor den heer Christofle te Parijs. Op de laatste driejarige Gentsche tentoonstelling prijkte van hem een medaillon voorstellende: De Heilige Maagd, Jezus en Joannes Baptista.
Prosper Leopold EVERARD, kunstkooper te Londen, die ook een huis te Parijs bezat en in België zijn geboorteland algemeen gekend was, vooral bij schilders en kunstliefhebbers, is 29 Januari te Londen schielijk overleden, 47 jaren oud. In Juni 1879 hield hij eene merkwaardige tentoonstelling van kunstwerken te Antwerpen, waarvan de opbrengst bestemd was voor de Antwerpsche wiegscholen, gevolgd door eene verkooping. (Zie onzen jaargang 1879, blz. 122.) Zijn lijkdienst heeft plaats gehad den 3n Februari in de Fransche O.-L.-Vrouwekerk, Leicester Square, te Londen.
Nicolaas Jacobus LEMMENS, eerste orgelist van wijlen Z.M. Leopold I, oud-leeraar van orgel aan de muziek-conservatoriums van Brussel en Londen, bestuurder en stichter der bloeiende kerkelijke muziekschool te Mechelen (zie 1878, blz. 132), is den 30n Januari overleden op het kasteel van Linterpoort onder Sempst bij Mechelen, in den ouderdom van 59 jaren. Hij was in 1823 geboren te Zoerle-Parwys, waar zijn vader, die hem het eerste kunstonderricht gaf, koster en orgelist was. Door toedoen van H. de Brouckere, alsdan gouverneur van de provincie, kwam de knaap, toen hij reeds orgelist was te Diest, aan het conservatorium te Brussel en behaalde den tweeden dusgenaamden prijs van Rome. Fetis, wiens leerling hij was, zond hem naar Duitschland, waar hij bij den beroemden Hesse, te Breslau, zijne studiën voltrok. Lemmens is steller van eene beroemde orgelmethode en van magistrale samenstellingen die zijnen naam wereldberoemd hebben gemaakt. Hij bespeelde uitmuntend de piano. Zijne begeleidingen voor Gregoriaanschen zang zijn onovertroffen. Hij laat een groot werk over kerkmuziek achter. De echtgenoote van den overledene, mev. Helena Sherrington, is, zooals wij in 1880, blz 168, hebben aangeteekend, bestuurster van de zangklasse aan het koninklijk muziekconservatorium te Brussel. Hunne twee dochters, Mary en Ella, hebben reeds naam gemaakt; haar optreden te Parijs en te Londen werd vertraagd door haars vaders tweejarige ziekte. De overledene laat een groot vermogen na. (Zie onzen jaargang 1879, blz. 11, 138 en 179.)
Leopold DOUBLE, oudheidkundige en kunstliefhebber te Parijs, vooral gekend om zijne merkwaardige verzamelingen kunstvoorwerpen in de stijlen Lodewijk XV en Lodewijk XVI, is den 3n Februari begraven. Uit zijne nalatenschap bekwam het museum van den Louvre een tafereel van Gonzales Coques, waarop leden der familie van Aremberg afgebeeld zijn.
K. STEUR, letterkundige, geboren te Kortrijk, oud rechter in de burgerlijke rechtbank van Gent, is aldaar overleden in 't begin van Februari, 86 jaren oud. Hij was lid van de koninklijke academie van België sedert 1829 en werd door de geleerde vergadering van 1827 tot 1835 drie malen bekroond. In de Bulletins der academie vindt men van hem verslagen over ingezondene prijs- en andere verhandelingen, en hij gaf, buiten de academie, een aantal werken uit die echter weinig bekendheid verwierven.