Kroniek.
Antwerpen. Aan den kunstschilder P. Van der Ouderaa is 100,000 fr. aangeboden om een panorama te schilderen voor de stad Hoei; voor de studie van het onderwerp, aan Konstantinopel ontleend, zou de schilder zich naar Turkije's hoofdstad hebben te begeven.
- Bij den muziekhandelaar Possoz is verschenen een Huwelijkszang van Frans Dodd, muziek voor piano van Fl. Tillemans. Het stuk wordt als zeer verdienstelijk geroemd.
- Museum der oude meesters. Balthazar Van den Bossche's schilderij: Ontvangst van den hoofdman der Kolveniersgilde, Jan Baptist del Calmpo, eerste burgemeester van Antwerpen, 1707-1710, nr 379, gaat hersteld worden. (Zie 1868, blz. 196.) De groote schilderij van Ferd. De Braekeleer, uitgevoerd in 1837, thans nr 48, voorstellende De Spaansche furie, gaat herstellingen ondergaan. De vernis was reeds in 1868 als deerlijk uitgeslagen opgegeven in ons tijdschrift.
Brussel. Die in de hoofdstad komt, mag niet nalaten een bezoek af te leggen in de bestendige tentoonstelling voor werken van kunst, welke, zooals wij hebben gemeld op blz. 49, in het Zuiderpaleis (op den boulevard van Henegouwen) is gevestigd. Zij bevat, onder andere, schilderijen van Artan, Asselberghs, Bakalowitz, Baron, Bouvier, E. Breton, Castellani, Courbet, Carl Daubigny, De Knyff, Heremans, Madrazo, Hans Makart, Meunier, Oyens, Papperitz, J. Portaels, Robie, Rouvier, J. Van Beers enz.
- Het staatsblad van 14 Juli behelst de statuten van de met een kapitaal van 250,000 fr. voor den tijd van 30 jaren bij akte van 25 Juni gestichte Naamlooze Maatschappij der Geschiedkundige Panoramas, te Antwerpen, door de heeren: P.J. Van der Ouderaa en G.J.A. Van Luppen, kunstschilders; J.A. Hientz, koopman te St.-Nicolaas, J.F. Stordiau, bouwkundige, F.J. Gons, kuustschilder, A.J. Stalins, glasschilder, A.J.J.A. De Laet en F.J. Dodd, kooplieden, allen te Antwerpen. De maatschappij zal voor verscheidene steden van België en het buitenland panoramas doen maken. Het eerste (zooals wij op blz. 78 meldden) wordt geschilderd door P. Van der Ouderaa en J. Van Luppen, en zal voorstellen: de Slag der Gulden Sporen.
Gent. In den laatsten tijd deed het stedelijk museum de volgende aanwinsten: Ed. Richter, te Parijs, schonk aan het museum zijne schilderij getiteld Judith, welke op de Brusselsche tentoonstelling van 1878 onder nr 789 voorkwam; van den Gentschen kunstschilder Lodewijk Tijdgadt werd eene schilderij aangekocht die eene gebeurtenis uit den Oosterschen oorlog voorstelt; voorts werd een landschap aangekocht van wijlen Felix De Baerdemaecker (zie onzen vorigen jaargang, blz. 31). Aan de schilderijen van Rafaël Coxie, voorstellende het Laatste oordeel, werden door den schilder Roegiers herstellingen verricht. Gereinigd en op nieuw ingelijst werden de volgende schilderijen: Christus stervend aan het kruis, van Seger Jacob Van Helmont, Landschap, van Lucas Achtschelling, De marteling van den H. Blasius, door Gaspar De Craeyer en de H. Nicolaas, van Godefridus Maes.
- De commissie voor het aannemen der stukken voor de aanstaande driejarige tentoonstelling, welke hare werkzaamheden begonnen is, is als volgt samengesteld: voor Antwerpen, V. Lagye en J. Van Luppen; Brussel, J. Quinaux en Jh. Gerard; Gent, L. Tydgadt en F. Van Loo; Luik, J. Nisen; voor Holland, W. Roelofs; voor Frankrijk, E. Richter.
IJperen. Baron Van Ketule heeft het stadsarchief begiftigd met ongeveer 300 oorkonden uit de xiiie, xive en xve eeuw, betreffende liefdadige stedelijke inrichtingen, waaronder de aloude St.-Nicolaasgilde.
Luik. A. Chauvin, sedert 22 jaren bestuurder van de academie, heeft zijn ontslag gegeven en zal waarschijnlijk vervangen worden door C. Soubre, sedert 30 jaren als leeraar aan het gesticht verbonden.
Namen. De kunstverzameling op het stadhuis is vermeerderd met eene schilderij van Joseph Stevens, getiteld: Verveling, aangekocht voor 2000 fr., waarvan het rijk er 1000 betaalde. Van den heer Jan Cambij, te Namen, werd voor 3000 fr. aangekocht het borstbeeld van Nicolaas Bosret, de maker van het vaderlandsch lied van Namen. Het staatsbestuur beschonk de verzameling met het pleisteren model van het beeldwerk van de Tombaij, voorstellende De gemartelde der gevloekte dalen; de heer Mathieu, van Parijs, schonk het bronzen borstbeeld van zijnen vader, den uitstekenden vervaardiger van heelkundige werktuigen.
Dinant. In deze stad die den grooten kunstschilder Wiertz zag geboren worden, is een museum geopend welk bestaat uit schilderijen, schetsen, letterkundige werken en handschriften van Wiertz, alle geschonken door den heer Potvin, wien ze bij uitersten wil vermaakt werden door den schilder. Het museum dat in het stadhuis gevestigd is en dagelijks kan bezichtigd worden van 2 tot 4 ure, bevat buitendien een aantal lichtteekeningen, alsmede ettelijke voorwerpen die aan Wiertz hebben toebehoord. Het stadsbestuur heeft alsnog van den heer Potvin eene schilderij van Wiertz ontvangen, getiteld: In den hemel zien wij elkander weer, met opdracht die te plaatsen in de thans hersteld wordende hoofdkerk. Het stuk is gehangen in de linkerkruisbeuk der kerk.