- Volgens wordt gemeld zou Julius Allix, voormalig lid der Parijsche commune, met vrijgeleide te Parijs, eene nieuwe en kostelooze, voor iedere nijverheid bruikbare beweegkracht hebben uitgevonden. Daardoor in beweging gebrachte toestellen zullen tentoongesteld worden in de Bouloistraat 22, waar Allix ook voordrachten zal houden om zijne uitvinding, welke volgens hem het gebruik van stoom geheel ter zijde zal doen stellen, toe te lichten. (Zie, in verband hiermede, blz. 70.)
- De uitgaven voor kunst hebben in het jaar 1879 in Frankrijk bedragen 8,940,500 fr., verdeeld als volgt: voor het kunstonderwijs te Parijs 333,210 fr., voor de Fransche schilderacademie te Rome 146,200 fr., voor de school van sieraadschilders 86,500 fr., voor het kunstonderwijs in de departementen 98.000 fr., voor vaderlandsche gedenkteekenen 480,000 fr., voor kopieën naar oude beroemde schilderijen 30.140 fr., voor oorspronkelijke schilderijen 137,000 fr., voor beeldhouwwerk 50,000 fr., voor staalgravuren 45,000 fr., voor het vervaardigen van stempels van medailles 35,000 fr., voor de tentoonstelling van schilderijen te Parijs 502,300 fr., voor het conservatorium te Parijs en in de departementen 276,000 fr., hulpgeld aan de Opera 800,000 fr., aan de Opera Comique 240,000 fr., aan den Théâtre lyrique 200,000 fr., aan den Théâtre français 240,000 fr. en aan de concerten Pasdeloup 20,000 fr.
- Volgens wordt gemeld, heeft de schilder Meiesonier aangenomen om in twee jaar tijds twee panoramadoeken te vervaardigen, 5 meters hoog en 7 meters breed, de onderwerpen te zijner keuze, voor twee millioen franken.
- De jury van de tentoonstelling heeft het groot eeremetaal toegekend aan de schilderij van Morot, De barmhartige Samaritaan, voorgesteld in de gedaante van eenen grijsaard die een bergpad afkomt, terwijl hij op den ezel, die naast hem loopt, eenen gewonde ondersteunt, die in zwijm ligt. Voor de beeldhouwkunst werd het eeremetaal toegewezen aan het standbeeld van mgr. Loriot, door Thomas; de dusgenaamde tentoonstellingsprijs bekwam Suchetet. Poveretto, zijnde het bronzen beeldje van een Italiaanschen jongen fluitspeler, door de Vasselot, is voor staatsrekening gekocht.
Rijssel. De kunstschilder Dumaresq schildert een panorama van den Slag van Bapaume, mits 80,000 fr. zuiver geld, dit wil zeggen dat doek, verf, werkhuishuur en de helpers die den schilder ter zijde staan buitendien nog betaald worden door de bestellers van het werk.
Londen. Op de volgende wijze is het den Schotschen scheikundige Hannay gelukt diamant te maken. Hij nam een buisvormig vat van het beste smeedijzer, 20 Engelsche duim lang en 4 duim in middellijn, met eene holte van 1/2 duim middellijn, zoodat de wanden 1 3/4 duim dik waren. Die buis vulde hij met een mengsel van 90% overgehaalde beenolie, 10% zuivere paraffine en 4 gram lithium; vervolgens smolt hij hare opening dicht, en stelde haar gedurende 14 uren aan gloeihitte bloot, waarna hij haar langzaam liet afkoelen. Toen hij haar opende, ontsnapte er eene massa gas, en vond hij in het vaste achterblijfsel van ijzer- en lithiums-verbindingen een aantal zeer kleine koolstof-kristallen, die al de eigenschappen vertoonden van den diamant. De scheikundige werking, waarop deze uitkomst berust, wordt als volgt verklaard: been-olie en paraffine zijn koolhydraten: verbindingen van koolstof en waterstof; bij de felle hitte worden die vloeistoffen ontleed; de waterstof verbindt zich met het lithium, en de vrijgewordene koolstof zet zich, onder de geweldige spanning van het gas, gedeeltelijk in kristalvorm aan de wanden af.