Strand te Mariakerke en de Rupel (verkocht); het water mist doorschijn en de schildering is nog al decoratief; J.A. Heyermans, Troef, welgetroffene kaartspelsters en Nare toestand (verkocht); L. Herbo, eene Spaansche vrouw (verkocht); R. Hirth-du Frènes, Garnaalvangst en Het album, goed geteekende stukken maar te conventioneel als kleur; J. Janssens, De beek (verkocht) en Morgen; E. Lamoriniere, Wintergezicht te Calmpthout en Zicht te Putte, beide met veel talent bewerkt; E F. Leemans, Einde van den dag, fijn van toon en vol waarheid; J. Lemmens, drie nette stillevens en bloemenschildering; L. Maillard, De studie, een welgelukt tafereel; F. Matthaei, Avond in de Kempen en Zicht te Waasmunster; Ed. Moerenhout, twee zeer verdienstelijke maanlichten, waarvan De watermolen verkocht; J.L. Montgomery, Binnenschuit op de Schelde en Zeekusten; J.L. Moerman, Jonge meisjes, zeer verdienstelijk, en Gezicht op Antwerpen, twee fraaie stukken; P. Neuckens, Armoede en Winterdagen, beide verkocht, ofschoon het eerste eigenaardigheid mist; J. Nauwens, malsch geschilderde Vruchten die gereedelijk een kooper vonden; J. Portielje vader, Lezing (verkocht) en Zelfvoldoening; G. Portielje, Oordeel van Salomo (verkocht); L. Pulinckx, Te Niel en Op de Schelde (verkocht); E. Quitton, Stilleven (verkocht) en Vruchten en bloemen, volgens gewoonte keurig geschilderd; A. Serrure, Aan onze meesters; E. Siberdt, welgelijkende
portretstukken; Jan Stobbaerts, Aan de boorden der Schelde en Weide achter de hoeve, flink geschilderd; F. Van der Wee, Vruchten; P. Van Havermaet, drie portretten, waartusschen dat van den heer E. Boks als een meesterstuk mag worden geroemd; J. Van Oudenhoven, Op haren koop; F. Van Kuyk, drie goede studiën op het buitenleven, waarvan de Arenleesters verkocht is; H. Verdonck, Eenzaamheid (verkocht) en Tempeest (verkocht); P. Verhaert, Uitspanning, een fijn getoetste jonge man die de guitaar bespeelt; A.J. Verhoeven-Ball, Bloemtuil (verkocht) en De kinderen van den jager; K. Verlat, Op heeter daad betrapt of de stelende ekster, was vooral door de meesterlijke bewerking het puikgewrocht der tentoonstelling te noemen; het is thans in bezit van den heer E. Van den Wijngaert (zie 1879, blz. 172); M. Vermeiren, een besteld op koper gegraveerd portret; Th. Verstraete, twee landschappen, in Juli en in November, eenigszins wild doch breed geschilderd; Juli is verkocht; F. Vinck, Vogelvanger, Vertrouweling en De voorstelling, verdienstelijk, maar onvoldoende voor hem; het eerste stuk is verkocht; J. Wagner, Eene slechte ontvangst; E Wolters, De Schelde bij Vlissingen en Visscherssloep; R. Fabri, een uitstekend bewerkt marmeren phantasieborstbeeld dat verkocht is, en een portretmedaillon in pleister; F. Joris, zeer verdienstelijke pleisteren groep, getiteld: Mon cavalier, voorstellend een meisje dat den arm geeft aan een polichinel, en een marmeren borstbeeldje, minder gelukkig; A. Van Beurden, een goed borstbeeld dat een kooper vond.
- Dit jaar heeft in de koninklijke academie van schoone kunsten de groote wedstrijd voor schilderkunst plaats. Zooals men weet bekomt de bekroonde vier jaren lang eene geldelijke toelage van 5000 fr. De opening van den voorbereidenden wedstrijd zal plaats hebben op 5 April aanstaande, des middags. De vragen tot inschrijving moeten gezonden worden vóór 20 Maart 1880, 's middags, ten bureele der academie.
- In de zaal Verlat is ten voordeele van den arme der stad eene tentoonstelling geopend van 32 zeer belangrijke schilderijen en studiën, in Spanje en Marokko geschilderd door den jeugdigen en veelbelovenden Emiel Claus (zie 1879, blz. 141) en van eenige stukken van Jan Van Beers, waartusschen het bijzonderste, De samenkomst in het bosch van Boulogne, als hoogst verdienstelijk te roemen is. Inkomprijs 50 centiemen; open van 10 tot 4 ure.
- Driejarige tentoonstelling van 1879. Het staatsbestuur verleende gouden eermetalen aan, te weten: Antwerpen: C. Cap, E. Carpentier, Is. Meyers, J. Stobbaerts, P. Van der Ouderaa en P. Van Havermaet; Brussel: Baron, F. Verhas en mev. H. Ronner; Gent: Pauli en L. Tijdgadt; Luik: L. Mignon; Bordeaux: L. Chabry; Parijs: H. Santin-Latour.
- Museum van oude meesters. Otto Venius' schilderijen nr 481, Liefdadigheid van den heiligen Nicolaas, 482, De heilige Nicolaas zijne geloovigen van den hongersnood reddende, en de schilderij van Rogier Van der Weyden den oude nr 396, De boodschap des engels, worden hersteld door Felix Sacré.
- Museum van hedendaagsche meesters. Van 11 tot 18 Januari was tentoongesteld de laatste verplichte afzending van den reeds uitmuntenden plaatsnijder F. Lauwers, primus van Rome in 1874, bestaande uit de teekening en de gravuur op koper alsook een afdruk der plaat van een prachtig portret van Leonardo da Vinci, naar het geschilderd stuk uit het museum Degli Uffizi te Florence.
- De veelbelovende jonge schilder Lodewijk Van Engelen heeft drie welgelijkende portretten voltooid, die van den heer notaris Oyen en zijne gade te Boom, en dit van den geneesheer V. Desguin te Antwerpen.
- De heer baron van de Werve en van Schilde, ook als bevorderaar van kunst en wetenschap gunstig bekend, is benoemd tot commandeur der orde van Gregorius den Groote.
- De bouwmeester J.J. Winders is benoemd tot ridder der orde van Karel III van Spanje.
Brussel. Voor de toekenning van den vijfjaarlijkschen prijs van Vlaamsche letterkunde (zie vorigen jaarg., blz. 195) zijn bij koninklijk besluit benoemd de heeren J. De Vigne, P. Génard, J.F.J. Heremans, G.D. Minnaert, M. Rooses, E. Van Driessche en P. Willems.
- Voor de toewijzing van den driejaarlijkschen prijs van Nederlandsche tooneelletterkunde zijn benoemd de heeren P. Gassée, E. Hiel, J.F.J. Heremans, D. Sleeckx en J. van Beers.
- Bij de behandeling der begrooting van binnenlandsche zaken heeft de heer volksvertegenwoordiger Edw. Coremans aan den heer minister gevraagd, wat hij voornemens was te doen ter ondersteuning der uitgave van het Nederlandsch Woordenboek? De beer Rolin-Jaequemijns beloofde een hulpgeld te zullen verleenen, maar verklaarde te wachten op de beslissing die de Nederlandsche regeering harerzijds dienaangaande zou nemen. De Nederlandsche regeering (die de ondersteuning der uitgaaf had gestaakt) heeft een hulpgeld van 3000 gl. toegestaan.
- Bij ministerieel besluit van 15 December is een prijskamp geopend tusschen de Belgische schrijvers, voor het vervaardigen van een Vlaamsch en een Fransch gedicht, waarin de bijzonderste feiten worden aangehaald, tusschen 1830 en 1880 in België voorgekomen. Prijs 2500 fr. De handschriften (ongeteekend en vergezeld van een gesloten brief die des schrijvers adres bevat) in te zenden vóór 1 Juli aan den voorzitter der commissie van de vaderlandsche feesten van 1880. Buitendien is een prijs van 1000 fr. uitgeloofd voor een korten Vlaamschen en Franschen vaderlandschen lierzang die gedrukt en tusschen het volk zal uitgedeeld worden. De stukken in te zenden aan voormeld adres en op de aangehaalde wijze, vóór 1 Mei.
- Tijdens de aanstaande jubelfeesten zullen vertooningen gegeven worden in het Vlaamsch en in het Fransch; de op te voeren stukken zullen gedrukt of ongedrukt mogen zijn. Schrijvers die hunne stukken in aanmerking wenschen te zien