Kroniek.
Antwerpen. Naar aanleiding van de door ons op blz. 90 vermelde beslissing des gemeenteraads, is de Blauwe Toren den 10n November voor afbraak verkocht. Hij werd, mits 2055 fr. toegewezen aan de hoogste bieders, J. Huygens en Giele, die reeds met den moker zijn beginnen te werken op 8 December. De heer G. Van Meerbeeck, leerling van den bouwmeester F. Baeckelmans, heeft den toren opgemeten.
- Nijverheidsschool. De heer K. De Plijn is benoemd als hulpteekenmeester ter vervanging van den heer A. Verbaet.
- Verbond voor Kunsten, Letteren en Wetenschappen. Op 8 December hield de gunstig gekende pianist Jos. Bosiers eene uitvoering van klassieke muziek met medewerking der heeren Van Broecke en P. De Pooter. Het programma bevatte stukken van Haydn, Van Beethoven, Golterman, Chopin, Mendelssohn en Schumann, die inderdaad meesterlijk werden vertolkt.
- De oudheidkundige academie van België looft voor 1880 de volgende prijzen uit: 1. 500 fr., voor een werk betreffende de oudheidskundige geschiedenis der provincie Namen. De keus van het ontwerp is vrij; 2. 500 fr., voor eene studie over de Belgische aardrijkskundigen der xvie eeuw en over den invloed, dien zij uitgeoefend hebben op de aardrijkskunde en het verveerdigen van landkaarten in dat tijdvak; 3. 500 fr.. gesticht door baron van de Werve van Schilde, voor eene geschiedenis van Nicolaas Rockox de jonge, burgemeester van Antwerpen in de xviie eeuw. De werken moeten vrachtvrij gezonden worden aan den heer L. Delgeur secretaris, te Antwerpen, Leopoldstraat, 15, vóór 1 December 1880, en in het Vlaamsch of in 't Fransch opgesteld zijn.
- O.-L.-Vrouwekerk. De hoop, door ons uitgedrukt, blz. 90, dat het aan 't kerkbestuur mocht gelukken het glasraam van aartshertog Philips den Schoone hersteld te krijgen, gaat verwezenlijkt worden. De uitgaaf is geschat op 8000 fr.; de kerkfabriek zal 4000 fr. geven, het rijk 2000, de provincie 198, en de stad 500 fr. De teekening zal uitgevoerd worden door den kunstschilder P. Van der Ouderaa en het glasraam door de heeren Stalins en Janssens die de andere herstelden.
- Grooten bijval verwerft in Duitschland onze uitstekende Vlaamsche zanger Emiel Blauwaert, met de liederen van Peter Benoit, De Mol, Huberti, Gevaert en andere Vlaamsche toonzetters, welke hij, onder andere, telkens ten aanhoore van een talrijk en uitgelezen publiek voorgedragen heeft te Hamburg, Bremen, Lubeck en te Leipzig in het Gewanthaus. De muziek onzer Vlaamsche meesters schijnt den Duitschers zeer naar den zin te zijn.
- Uitslag van de prijsvraag, uitgeschreven door de Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, tot het bekomen van ontwerpen voor een huis voor eenen handelaar in oudheden op den hoek van twee straten gelegen: 1e prijs, E. Celis (Burgerhout), tweede 1e prijs, A. Arnou (Antwerpen), 2e prijs, H. Smits; eervolle melding, K. Janssens. De mededingers moesten minder dan 25 jaren oud zijn, Rechters waren de heeren P.P. Stoop, L. Van Opstal, E. Dieltiens, J. Stordiau, J. Ryssens en F. Hompus. De stukken waren van 21 tot 28 December tentoongesteld in de zaal Venusstraat.
Brussel. 15 November had in de zaal der Harmonie de inhuldiging plaats van het borstbeeld van K.L. Hanssens, stichter dezer vereeniging. wiens afbeeldsel wij in 1877, blz. 61, mededeelden; het borstbeeld is uitgevoerd door den beeldhouwer De Haen. Het programma van het feest was samengesteld uit werken van den meester; de heer secretaris J. Dumon deed Hanssens' verdiensten uitschijnen en de heer Peter Benoit hield een prachtige redevoering in Nederlandsche taal en bracht eene warme hulde aan den heer Gevaert, den tegen woordigen bestuurder der Harmonie.
- Vlaamsche schrijvers die hunne werken in aanmerking wenschen te zien komen voor den vijfjaarlijkschen prijs, moeten daarvan vóór 1 Januari 1880 een exemplaar (in België of in Holland gedrukt) overleggen aan het departement van binnenlandsche zaken.
- Dagbladen vermelden dat de prins van Wallis 300,000 fr. zou hebben aangeboden voor het altaarstuk der kerk van Saventhem, geschilderd door Antoon Van Dyck, voorstellende den heiligen Martinus. Wij gelooven er niets van, maar wellicht zou dit gerucht kunnen leiden om het stuk te doen verkoopen voor het rijksmuseum te Brussel. (Zie blz. 138 en 123.) Onbegrijpelijkis het, dat ernstige bladen te dezer gelegenheid de oude liefdevertellingen herhalen die Van Dyck tot de uitvoering van dit stuk zou aanleiding hebben gegeven, ofschoon het lang bewezen is dat er geene letter van waar is. Men weet dat eene dergelijke schilderij van Rubens op het kasteel te Windsor prijkt.
- Ter gelegenheid van 's lands jubelfeest in 1880 zullen ettelijke gedenkpenningen worden vervaardigd. Reeds moeten er besteld zijn aan den penningsnijder Wiener, te Brussel, en aan den penningsnijder Victor Lemaire, te Gent.
- Volgens wordt gemeld, is aan den beeldhouwer Bouré, die het hoofd van wijlen Joseph Poelaert in pleister afgegoten had, opgedragen het borstbeeld van den betreurden bouwmeester te maken, welk zou bijgezet worden in het paleis van justitie. (Zie onze blz. 180.) n.b. In onze aanteekeningen over J. Poelaert vergaten wij te vermelden, dat hij in 1816 te Brussel het eerste levenslicht aanschouwde, eenen metsersbaas tot vader had en in het huis stierf dat hem zag geboren worden en waaruit eenige jaren geleden zijne ouders naar hunne laatste rustplaats werden overgebracht.
- De minister van openbare werken heeft de beeldhouwwerken voor de hoofdgevels van het paleis der academiën besteld aan Van Rasburg (de schoone kunsten), Herman (de letterkunde), Sterck (de wetenschappen), Braeckeveldt (de geneeskunst).
- De heer minister van binnenlandsche zaken heeft de volgende toonzetters gelast met de uitvoering der cantaten. die gedurende de feesten van 1880 zullen uitgevoerd worden. E, Lassen zal de cantate maken voor het staatkundig feest van het Oefeningsplein; Radoux is gelast met de cantate die zal gezongen worden bij de inhuldiging van het gedenkteeken van Leopold I, te Laeken. P. Benoit de cantate voor de opening der Nijverheidstentoonteliing; Fischer den godsdienstigen lofzang De heer Waelput, en anderen zullen insgelijks gelast worden met het opstellen van belangrijke stukken,
- Bij den afkoop der schilderij van Quinten Massys (zie blz. 123 en 138) was er bedongen, dat het staatsbestuur er eene kopie zou van leveren aan de St.-Pieterskerk te Leuven. De kerkfabriek heeft mits eene toegift van 7000 fr. het staatsbestuur van die gehoudenheid ontslagen.
- Op het stadhuis is het voorlaatste muurtapijt geplaatst in de dusgenaamde gothieke zaal; het is gewijd aan eene voorstelling nopens de metsersgilde. De teekeningen dezer tapijten, vervaardigd in de Mechelsche fabriek Bracquenié en co, zijn zooals men weet, het werk van den kunstschilder W. Geets. (Zie 1877, blz. 135.)
- Hoogleeraar E. Van Bemmel heeft ter koninklijke bibliotheek een handschrift neergelegd van wijlen den leeraar A. Baron, als geschenk van den onlangs overleden advocaat De Ronne. Het is eene comische opera, grootendeels ontleend aan het werk van Frederik Soulié getiteld: Le rève de Villebois, het handschrift is voorzien van een versierden titel, platen;