Kroniek.
Antwerpen. Onze medewerker de heer J. Staes houdt zich onledig met het schrijven eener nog al uitgebreide verhandeling over de ‘Antwerpsche reizigers,’ van de vroegste tijden af, voor zoo verre er berichten van hen tot ons zijn gekomen. Om dit werk zoo volledig mogelijk te kunnen doen verschijnen, ontbreken hem nog eenige inlichtingen welke hij wenschte te bekomen. Alzoo werd er in de veiling der boekenverzameling van Simon de Neuf de Burght, die plaats had te Antwerpen den 6n September 1858, een handschrift verkocht, getiteld: Reyse naer Jerusalem, gedaen anno 1656 en 1657 door Johan Dela Flie, Petro de Bisthoven en Jean Baptiste Lunden. - De heer Staes verlangt te weten waar dit handschrift zich thans bevindt, en of het hem ter inzage zou kunnen worden gegeven Schriftelijke aanwijzingen dienaangaande zullen door hem in dank worden ontvangen, aan zijn adres Edelinckstraat nr 3.
- De Antwerpsche bibliophilen hebben uitgegeven Refereinen en andere gedichten uit de xvie eeuw, verzameld en afgeschreven door Jan de Bruyne met eene voorrede van C. Ruelens. De verzameling bevat 144 Refereynen opgesteld door Nederlandsche rethorykers waartusschen: Maria de Pit, Jan de Coster alias Stoosnyder, Anna Byns, Jan A. van Molle, de Blinde, van Brussel, Cassiere, van 's-Hertogenbosch, van der Eycken, van Breda, Godtschalck, Egbert Meynert, van Amsterdam, J. Bont en Fruytiers, van Antwerpen. Een aantal zijn voorzien van kenspreuken zooals per Verbeyt den tyd, Olyftack in Antwerpen, enz.; andere voeren de jaartallen 1554 tot 1567. Een stuk is getiteld: ‘Tvelteeken der Fransoysen ao dryentachtig is dit geschiet. Janus seventhien 't Antwerpen inder ste, Maar Godt heeft ons geholpen vt dat verdriet, Doen sy riepen: tue, tue, la ville gaingné.’ Het is gericht tegen den hertog van Anjou en de Franschen, ter gelegenheid van den beruchten overval op Antwerpen van 16 Januari 1583. Het boek bevat meer andere gelegenheidsstukken, namelijk: Antwerpen, Olyftack, Violieren, Leliken van Calvarien, Goudblomme; Breda, Oraengieboom of Oranje-bloem; 's-Hertogenbosch, Moyses doornen; Brussel, Maria cransken, Zoute-leeuw, Moysesbosch; Gent, Barbaristen; Aarschot, Terwen bloeysel; Mechelen, Lisblomme; Lier, Jenettenwyn (bloem); Westerhey, Lavender bloeme; Waasmunster, Sonder erch, zijnde dit de leuze van De Korenbloem. De meeste dichters zijn onbekend; van Cassiere bezit de koninklijke bibliotheek te Brussel onder nr 21,657 een handschrift getiteld:
Een present van Jonste, Vrientschap en Trouwe, T'present is eenen bijbel, Spel van Sinne ghespeelt den 21 January ao 1568, op d'Olyftacx camer, op een tacxken. Het bevat 414 verzen en is geteekend: Waer is de waerheyt? Cassiere composuit, ao 1559.
- De heer J.F. Bosschaerts, prefect van het atheneum, is ridder der Leopoldsorde benoemd.
- Het tafereel Eene kostbare vracht van K. Verlat, door ons op blz. 147 vermeld als Het kostbare pand, is door de liefdadige dames van het kindergasthuis aangekocht en dokter P.G. Roselt aangeboden ter gelegenheid van zijn 25 jarige kostelooze bediening als geneesheer van dit gesticht.
- De kunstschilder Jac. Fr. De Wit is benoemd als bestuurder van de stedelijke teekenschool te Thienen.
- De Quinten-Massys-gilde heeft op hare teekenschool 125 leerlingen.
- Bij den muziekuitgever Possoz, Meir nr 33, zijn zes nieuwe volksliedjes van den gunstig gekenden toonzetter Alfons Janssens benevens de muziek op het liedje Als grootmoeder trouwde verschenen.
- 23 November is onder aanvoering van de maatschappij Het Vlaamsche Volk op de begraafplaats van het Kiel ingehuldigd een gedenkteeken op het graf van den toonzetter Gummarus Rijssens. Te dezer gelegenheid werden drie redevoeringen uitgesproken door de heeren J. Van Herendael, Jos. Moreel en A. De Weerdt. Het gedenkteeken, uitgevoerd door de beeldhouwers Edw. Mareels en Jan Gerrits, is zeer smaakvol en keurig bewerkt.
- Aangekondigd om in December te verschijnen: Onze Dichters, eene halve eeuw Vlaamsche poëzie (1830-1880), naar tijdsorde gerangschikt, met biographische en bibliographische aanteekeningen, eene bloemlezing en eene inleiding door Th. Coopman en V, A. Dela Montagne. Het werk, versierd met 10 portretten op Hollandsch papier, der voornaamste dichters, uitgevoerd door Jos. Steynen, zal gedrukt worden op 200 exemplaren en verschijnen in 10 maandelijksche afleveringen van 30 bladzijden. De prijs per aflevering is 1 frank. Men schrijft in bij de heeren Th. Coopman, Vooruitgangstraat, 246, te Brussel, of bij L. Dela Montagne, Wijngaardstraat, te Antwerpen.
Mechelen. Het gemeentebestuur heeft drie oude schilderijen van het stedelijk museum doen verdoeken: het portret van kardinaal Granvelle en twee zeestukken van Bonaventura Peeters.
Brussel. De kunstschilder J. Stallaert is gelast met de schildering van een zolderstuk voor de trap van het rijksmuseum mits 30,000 fr.
- 1059 studenten zijn voor het schooljaar 1878-79 bij de hoogeschool ingeschreven.
- De kunstschilder E. Slingeneyer is gelast met de uitvoering eener groote schilderij, voorstellende de Eedaflegging van Leopold I, voor de groote zaal van het paleis der academiën, ter vervanging van het door denzelfden kunstenaar geschilderde stuk. (Zie 1861, 63; 1862, 7, 119.)
Leuven. Op 12 November bracht C. Gounod een bezoek aan deze stad; hij bezichtigde het nieuw studentenhuis, vergezeld van ridder Van Elewyck; de studenten die een stuk aanleerden van den toonzetter Riga brachten eene geestdriftige hulde aan den Franschen toondichter. Den 15n November werd plechtig ingehuldigd het nieuw studentenlokaal, gebouwd ouder de leiding van den hoogleeraar Helleputte, in ojivalen stijl der xiiie eeuw; het is 24 meters lang, 12 breed en 18 hoog; de buitengevel met zijne dubbele rij vensters doet zich zeer goed voor; de indeeling is zeer doelmatig en afwisselend. Op voormelden dag des morgens, lieten de studenten in de Sint-Michielskerk een nieuw vaandel wijden, uitgevoerd door J. Lambrechts; des middags had een Te Deum in de St.- Pieterskerk plaats; ten 3 ure was er feestmaal in de gothieke zaal van het nieuw studentenhuis.
- Verschenen: La Semaine des Etudiants, een niet staatkundig weekblad, dat handelen zal over de belangen van de hoogeschool en de studenten.
Gent. In de maatschappij Concordia gaat eene bestendige kunsttentoonstelling ingericht worden. Wij hopen dat zij moge gelukken. (In Antwerpen heeft eene dergelijke instelling gedurende jaren bestaan; te niet gegaan, werd zij, eenige jaren later, heringericht door eene vereeniging van kunstbeoefenaren; aan de leden werden sterkwaterplaten uitgereikt; ook deze inricht ng hield geen stand.)
Sint-Nicolaas. Het Album van het Journal des beaux-arts over 1878 is te Brussel verschenen onder de jaartallen 1878-1879. De heer A. Siret stuit zooals wij op de groote moeielijkheid om in ons land tegen gematigde prijzen platen gedrukt te krijgen, ofschoon de stad Antwerpen en het staatsbestuur zeer aanzienlijke kosten deden om bij de Antwerpsche academie van schoone kunsten eene degelijke plaatdrukkerij in te richten,