Het festival Charles Gounod te Antwerpen.
Het zoo lang verwachte en zeer besproken festival Gounod heeft plaats gehad op 4 November jl., den patroondag des meesters. Het werd ingericht door de Koninklijke Harmonie en door de Antwerpsche Muziekmaatschappij en liep af op eene voortreffelijke wijze. Het kunstminnend Antwerpen was er bij tegenwoordig: nooit zagen wij de overgroote zaal der Harmonie zoo proppend vol als bij de openbare algemeene (en betaalde) repetitie en bij het festival. De heeren inrichters, gekozen in het bestuur der beide maatschappijen, hebben eer verworven met hunne onderneming; de medewerkers tot het welgelukken der uitvoering, zijnde de heeren Peter Benoit, Alfons Lemaire, Gustaaf Huberti en Hendrik Possoz, hadden al het hunne bijgedragen om eene puike uitvoering voor te bereiden; solisten, koren en orkest waren op de hoogte hunner taak. De solisten waren: Mej. Adolfina Biemans, Mev. de Give-Ledelier, Mev. Schnitzler-Selb, de heeren Duchesne van Parijs en John Bonhivers. Als pianisten traden op: Mejuffers Grisar, Van Hal, Van Hollebeke en Mevrouwen Kreglinger en Schnitzler-Selb.
Het programma was samengesteld als volgt: 1e Deel. 1. Marche religieuse voor orkest; - 2. Messe solennelle du Sacré Coeur de Jésus, voor solos, koren en orkest; - 3. Méditations adaptées au 1r prélude de Bach, solo voor viool, koren en orkest. - 2e Deel: 1. Entr'aete de Philémon et Baucis, bacchantendans voor orkest; - 2. Par une belle nuit, nocturno voor 2 vrouwenstemmen met orkest; - A une jeune fille, melodie met orkest; - 3. Andante cantabile, voor orkest, opzettelijk geschreven voor het festival en opgedragen aan den heer F. Van Hal, voorzitter van het inrichtingscomiteit; - Marche funèbre d'une marionnette, voor orkest; - 4 Le vallon, mélodie door Gounod zelf begeleid op de piano; - 5. Derde bedrijf van Sapho, solos, koren en orkest; - 6. Slot van het 1e bedrijf van Sapho, solos, koren en orkest.
Al deze werken werden puik uitgevoerd en verwierven den meest verdienden bijval. Gounod bestuurde zelf en was het voorwerp van geestdriftige eerbewijzen. Verscheidene prachtige geschenken werden den grootsten toondichter van het huidige Frankrijk aangeboden, zooals zijne beeltenis kosteloos en meesterlijk geschilderd door Karel Verlat en een kunstig vervaardigd koffertje, een op perkament geschreven adres bevattende door al de uitvoerders van het feest geteekend. Het adres aan Gounod opgedragen was gezet uit letters der Plantijnsche drukkerij, en aan den binnenkant van het koffertje was eene stalen plaat waarin het gezicht van Antwerpen en een doelmatig opschrift tusschen zinnebeeldig muziek- en kunstgerei was ingebeten.
De beide inrichtende maatschappijen hebben Gounod tot haar eerelid uitgeroepen en de gemeenteraad heeft met algemeenheid van stemmen besloten den naam van den uitstekenden meester te geven aan eene der straten van Antwerpen.
Ook aan den kunstschilder K. Verlat hebben de beide voornoemde maatschappijen het eerelidmaatschap opgedragen.