der openbare wandelplaats eene hardsteenen zuil opgericht ter nagedachtenis van den protestantschen priester Menno Simonsz, te Witmarsum geboren in 1496.
Amsterdam. Een zonderlinge twist beroert de Amsterdamsche kunstwereld. Eenige kunstenaars en kenners hebben namelijk de bewering openbaar gemaakt, dat Rembrandts beroemde Nachtwacht eene Dagwacht zou zijn en de schilderij door de zon verlicht wordt. Anderen spreken zulks tegen. Vandaar een heftig geschrijf in bladen en boekjes.
- Den 18n Augustus werd in De Brakke Grond de verkooping begonnen van de kunstverzameling van baron Isendoorn à Blois van den Cannenburg. De volgende prijzen werden onder andere besteed voor etsen: Rembrandt, nr 671, 363 gl.; nr 676, 225 gl.; nr 677, 215 gl.; nr 684, 275 gl.; nr 726, 247 gl.; Ruysdael, De reizigers (1e staat), 3311 gl.; nr 775, zelfde onderwers, 550 gl.; nr 777, 242 gl.; nr 781, 787 gl.; nr 782, een ovaal landschapje 0m04 breed, 1661 gl. (al de Ruysdaelen zijn aangekocht voor het Britsch museum); D. Stoop, nr 824, 343 gl.; een A. Verboom, 201 gl.; een id., 300 gl.; een J. De Visscher, 140 gl.; een S. De Vliegher, 211 gl.; 6 etsen door A. Waterloo, 605 gl. Voor de ets van eene schelp, zoo groot als eene kinderhand, afkomstig van Rembrandt, betaalde men 215 gl. Een door denzelfden meester geëtst portret van Bonus werd opgejaagd tot 375 gl. omdat de hand in dit exemplaar zichtbaar bijgewerkt was, waaraan het stuk zijne zeldzaamheid ontleent, en voor een etsje ter grootte van een paar vingers, ook van Rembrandt, betaalde een Fransch liefhebber ruim 100 gl., terwijl een exemplaar der zoogenaamde honderdguldensprent voor niet minder dan 625 gl. werd toegewezen. Bijzonder meldenswaardig is de prijs van 3010 gl. voor welken het Britsch museum eene ets van Ruysdael bekwam. - Voor oude teekeningen werd onder andere betaald: van Battem, 191 gl.; H. van Avercamp, 110 gl.; A. Van Borssum, 130 gl.; W. Buytenwech, 105 gl.; A. Cuyp (landschap), 253 gl.; J. Van Goyen, 94 gl.; van der Helst, 198 gl.; een stadsgezicht van Ph. Koninck, 155 gl.; een maanlicht op ijs van H. Meijer, 110 gl.; W. Van Mieris, Het oordeel van Paris,
111 gl.; eenige P. Molijns, 133 gl.; een A. van der Neer, 127 gl.; eene kleine maar schoone potloodteekening van P. Potter die in de vorige eeuw voor omtrent 300 gl. verkocht werd, bekwam de heer Langerhuizen voor 440 gl.; drie onbeduidende kleine schetskrabbels van Rembrandt gingen tot 226 gl.; een Roghman gold 99 gl.; een Ruysdael, 115 gl.; een A. van de Velde, jachttafereel, 539 gl.; eene zinnebeeldige voorstelling van A. Van de Venne, 210 gl.; eenige paarden van Wouwerman, 66 gl.; een waterverfschilderingje van J. De Wit, 92 gl. Het Britsch en Fransch museum hebben veel gekocht, alsmede prins Jérôme Napoleon, Rothschild en de Nederlandsche verzamelaars Langerhuizen, Schöffer, Bredius, Bunte enz. - Het Nederlandsche rijksmuseum kocht voor 2200 gl. eene schoone en zeer groote schilderij uit de oud-Vlaamsche school, uitgevoerd in den trant van Jan Van Eyck. Het stuk was ongeteekend.
- De maatschappij Arti et Amicitiae is voornemens in April 1880 eene tentoonstelling van kunstwerken in vroegere eeuwen uit edele metalen vervaardigd te openen. Ook buitenlandsche kunstvoorwerpen zullen toegelaten worden. De tentoonstelling zal bestaan uit; 1o kunstvoorwerpen vóór 1800 uit goud en zilver vervaardigd, 2o voorwerpen en gedrukte stukken betreffende de goud- en zilversmidsgilden, 3o portretten van en herinneringen aan goud- en zilversmeden uit vroegere eeuwen.
- Bij F. Muller en co is verschenen een catalogus van door dr. A. Van der Willigen Pz. bijeengebrachte portretten van genees-, natuur- en wiskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Deze verzameling telt 1516 nummers en bevat veel merkwaardigs. Achter elke afbeelding is de prijs vermeld, waarvoor zij te koop is. Bij deze verzameling is eene andere gevoegd, bijna 200 nummers groot, van wanschapenen, dwergen, reuzen, sterke en dikke mannen, menschen die 100 jaar werden, dweepers, moordenaars en gifmengers!
- Prins Frederik van Sleeswijk-Holstein zal weldra uitgeven een leven van Akbar, den Indischen vorst, in Nederland gekend door den roman van Limburg Brouwer.
Leiden. Het gedenkteeken van Leidens ontzet (zie blz. 42) zal in 1880 ingehuldigd en geplaatst worden in de Hoogstraat. De heer Koelman heeft het model van zijn beeld van burgemeester Van de Werff in pleister laten gieten; het zal anderhalf maal levensgroot zijn. Het half verheven beeldwerk van het gedenkteeken is reeds in brons gegoten bij de firma Enthoven te 's-Gravenhage.
Groningen. Deze stad zal van 22 tot 27 September het lustrum harer hoogeschool vieren. Aan muziekuitvoeringen, die te dezer gelegenheid zullen plaats hebben, zal de Antwerpsche zangeres mej. Ad. Biemans deelnemen.
Parijs. Eene na 1830 aan Paul Delaroche bestelde groote schilderij, voorstellende de overweldigers van de Bastille die de sleutels dezer staatsgevangenis overbrengen naar het stadhuis, zal gehangen worden in het nieuwe Parijsche stadhuis. Dit stuk had tot verleden jaar onzichtbaar in een stadsmagazijn gestaan.
- Een nieuwsblad meldt het volgende: ‘Te Montcastin zijn de grondvesten van een Appollo-tempel ontdekt, waarvan een deel door den heiligen Benedictus herschapen was in twee katholieke kapellen.’
- Volgens wordt gemeld is de oorspronkelijke muziek van de mis die Mehul voor de kroning van den eersten Napoleon schreef, te Presburg teruggevonden door den heer Neyrat en zou zij gedrukt worden.
- In de school van schoone kunsten zijn de geschilderde ramen voor de hoofdkerk van Orleans tentoongesteld geweest, welke ingezonden werden naar aanleiding van den te dien einde uitgeschreven prijskamp. Het onderwerp, voor de afbeeldingen op de ramen voorgeschreven, was het leven van Joanna d'Arc. De prijs werd behaald door Lorin. Grooten bijval verwierf ook het eerste raam van den inzender Chevignard, waarop Joanna die stemmen hoort in den hemel, afgebeeld is. Ook de ramen van Ottin worden zeer geroemd. (Ondertusschen is de bekende kunstcriticus C. Blanc tegen de uitwijzing van den wedstrijd in verzet gekomen; met meer anderen wordt door hem beweerd, dat de prijs aan Chevignard toekomt).
- De inschrijvingen ter oprichting van een standbeeld voor mgr. Dupanloup bedragen tot dusver ruim 62,000 fr. Zie blz. 15.
- Volgens wordt gemeld, is de heer E. Thomas, onderwijzer aan de hoogeschool te Parijs, door den Franschen minister van onderwijs belast met eene zending naar Leiden, Dresden en Munchen, ten einde aldaar de handschriften van Virgilius te bestudeeren.
- Den 10n Augustus is te Creuzot het standbeeld ingehuldigd van den heer Schneider, door wien de groote ijzergieterijen aldaar werden opgericht. Het beeld werd vervaardigd door Chapu. (Zie onzen jaargang 1878, blz. 84.)
Londen. De naald van Kleopatra, die op de nieuwe Thameskade werd geplaatst, is schoon gemaakt door Henry Browning die haar daarna heeft bestreken met een smeer van zijne eigene vinding, waardoor de verwerende invloed van water en lucht wordt voorkomen. (Zie de Vlaamsche School van 1878, blz. 148.)