in de Fransche taal, aan welke vereischte niet was voldaan.
Brussel. Koninklijke academie van België. De klasse der letteren schrijft over 1881 de volgende prijsvragen uit: 1. Geschiedenis van het openbare geldwezen in België sedert 1830, met waardeering ook in hare gevolgen van de betrekkelijke wetgeving en bestuursmaatregelen; 2. Waardeering van den invloed der Nederlandsche dichtkunst op de Duitsche en omgekeerd in de middeleeuwen; 3. Geschiedenis van het schepenschap in de Belgische provinciën en het prinsdom Luik, met terugblik op zijnen oorsprong, zijn karakter, zijne inrichting, zijnen invloed en zijne hervormingen tot aan het einde van het oud regeeringstelsel; 4. Verhandeling over den oorsprong en de ontwikkeling der partij van de Malcontenten en haren staatkundigen invloed; 5. Verhandeling over a) den staatkundigen invloed dien Frankrijk op het land van Luik trachtte uit te oefenen sedert Lodewijk tot het einde der regeering van Lodewijk XIV, b) de houding der landsvorsten gedurende ditzelfde tijdperk. De prijs voor de tweede vraag is 600 fr.; voor elke andere vraag 1000 fr.
- Paleis van schoone kunsten (zie 1877, bladz. 11). Op de voetzuilen aan den voorgevel moeten groepen van ten minste drie figuren geplaatst worden, voorstellende kunstonderwijs en kunstbelooning; de uitvoering van de eerste groep is opgedragen aan den beeldhouwer C. Van der Stappen; van de tweede aan P. De Vigne; elke groep, zij zullen in brons zijn, kost 60,000 fr. Op de vier kolommen van graniet moeten zooveel beelden komen voorstellende de muziek, de beeldhouwkunst, de schilderkunst en de bouwkunst; deze worden uitgevoerd door: W. De Groot, W. Geefs, E. Melot en L. Samain, ieder voor 19,000 fr. K. Brunin en Th. Vinçotte zijn gelast met de uitvoering der marmeren paneelen boven de achtervensters, voorstellende de nijverheidskunst en de toonkust, ieder voor 23,000 fr. Drie bronzen borstbeelden die boven de ingangpoorten moeten geplaatst worden zijn ter uitvoering opgedragen aan de heeren Bouré, J. Cuypers en A. Van Rasbourg, ieder voor 5000 fr.; zij moeten voorstellen Rubens, Van Ruysbroeck en Jan Van Boulogne, De modellen dezer werken moeten voltooid, in brons geschilderd en geplaatst zijn vóór 15 Juni 1880, om tentoongesteld te blijven gedurende de feesten van het lands-jubilé, waarna zij, al dan niet gewijzigd, volgens noodig blijkt, in handen van den gieter zullen gesteld worden. De in brons te gieten beelden moeten zes maanden later geplaatst zijn. Voorts blijven uit te voeren (geschat op 55,000 fr.) beeldhouwkundige sieraden zooals leeuwenkoppen, naamcijfers, de lijsten der borstbeelden, kronen, palmtakken, kransen enz. Vóór de poortkolommen, zullen 4 bronzen candelabres geplaatst worden, met wier uitvoering de bouwmeester A. Balat gelast is; de uitgaaf hiervoor is geschat op 50,000 fr.
- Het staatsbestuur heeft aan den te Parijs gevestigden Belgischen kunstschilder Alfred Stevens een tafereel voor het hedendaagsch museum te Brussel besteld mits 40,000 fr. Het stuk zal voorstellen De weduwe en hare kinderen, levensgroot afgebeeld.
- Het door ons in 1876, blz. 49, vermelde nieuw gemeentehuis te Anderlecht, gebouwd onder de leiding van den bekwamen bouwkundige J. Van Ysendyck, is ingehuldigd op 13 Juli jl.
- De jury van den grooten prijskamp voor toonzetting heeft met 4 tegen 3 stemmen beslist den 1en prijs niet toe te kennen; de 2e prijs is bij verdeeling toegewezen met 5 tegen 2 stemmen aan den heer Dupuis, van Luik, en met 4 tegen 3 stemmen aan den heer De Pauw, van Brussel. (Zie blz. 114.)
- Onlangs had in de hoofdstad eene zeer belangrijke tentoonstelling van kunstwerken met verloting plaats, ingericht door de Fransche maatschappij van weldadigheid. De eerste prijs bestond in eene schilderij van Madou of 10,000 fr. Juffrouw E. Van Beke, van Dendermonde, won het stuk met nr 42,717 en verkoos de 10,000 fr.
- Mev. Anna Slimbroeck-De Peuter heeft bij De Hou een drama in 3 bedrijven en een voorspel laten verschijnen getiteld: Martha de zinnelooze.
- Den 23n September zal te Brussel het internationaal congres der Amerikanisten worden geopend, onder het beschermheerschap van Z.M. den koning en het eerevoorzitterschap van Z.K.H. den graaf van Vlaanderen.
Brugge. Uit het verslag, den 13n Juli voorgedragen op de algemeene vergadering der Breidel-commissie, blijkt, dat deze commissie tot dusver fr. 19,575,08 heeft ingezameld ten behoeve van het in Brugge op te richten gedenkteeken. welk geschat is 100,000 fr. te zullen kosten. Wanneer de commissie 30,000 fr. zal hebben bijeengebracht, zal zij zich wenden tot het rijk, de provincie en de stad ter verkrijging van hulpgelden om de vereischte som verder aan te vullen. (Zie over hetzelfde onderwerp onzen jaargang 1877, blz. 131.)
Nieupoort. Het vers van den heer Fr. De Meyere is bekroond in den prijskamp voor den tekst eener cantate tot hulde aan het onderwijs, uitgeschreven door het Willemsfonds (zie blz. 108). Voor het op muziek zetten van het gedicht is thans een prijs van 200 fr. uitgeloofd. De tekst van het stuk en het programma zijn verkrijgbaar bij den heer P.F. De Swarte, voorzitter van het Willemsfonds te Nieupoort, aan wien de muziekstukken vóór 1 December 1879 moeten toegezonden worden, zonder onderteekend te zijn; bij te voegen een verzegeld briefje, naam en adres bevattende en als opschrift eene op het muziekstuk herhaalde kenspreuk voerende. Voor het bijwonen van drie algemeene repetitiën en het geleiden van de uitvoering zal de bekroonde 100 fr. ontvangen.
Doornik. Den 24n Augustus is alhier in tegenwoordigheid van den koning en de koningin en den graaf en de gravin van Vlaanderen eene prachtige nieuwe statie ingehuldigd, gebouwd onder de leiding van den verdienstelijken bouwmeester H. Beyaert. De stad was te dezer gelegenheid prachtig versierd. De vanwege het gemeentebestuur aangebrachte versieringen waren uitgevoerd volgens het plan van den heer L. Legendre, bestuurder der academie; de stadswagen in den ommegang en de eereboog der Lieve-Vrouwebrug vestigden aller aandacht. Terzelfder tijd als de statie werd eene fraaie gemeenteschool, gebouwd naar het plan van den bouwmeester Janlet, ingehuldigd. De heer Leenders, bestuurder der muziekschool, verwierf veel bijval met de uitvoering zijner gelegenheidscantate.