Van Trigts Melanchton scheen ons wat zwart (gekocht door den heer L.V. Ledeboer te Rotterdam); zijn Erasmus in zijne laatste dagen (de hoofdfiguur schijnt wat kort) is aangekocht voor het museum Boymans. Loffelijke melding voor Petemoei van Zandvoord, van H.E. Vinke te Haarlem. J.B. Witkamps Parisina doet zich zoo uitnemend voor, dat wij bij de beschouwing den wensch uitdrukten, dit puikstuk te zien koopen voor een Nederlandsch museum. Onder andere zijn nog van de volgende kunstbeoefenaren stukken tentoongesteld: Tschaggeny, Dell'Acqua, Portielje, P. Vervloet, V, Tydgat, Musin, Weber, Stroobant, F. Van Luppen, Gabriël, Roelofs, De Haas, Montgomery, Abri, J. Plumot, Romein, Unterbergen, Storm van Gravesande, Walkiers, Verhoeven-Bal, Van Imschout, J. Jacobs, Tyck, Le Veaux, Lefever, Lemmens, H. Van Seben, Sebes, Testas de Famars, Van Dijck, Dommershuizen, De Keghel, Poittevin-De la Croix, Visser, Verstraeten, A. Wittkamp, De Nayer, Claris, Vandeuren, Comein, P. Beulens, De Beul, Baetes, Van den Bussche, Maus, Madiol, Dewit, Maswiens, Ludwig, Meurs, Moerman, Permeke, Rooseboom, Geerts, E. Hambresin, Valkenaar, Scribe, Van Hove, Mev. Kind, A. Paulus, Wappers, Payen, Ronner, Putzeys, Furschenbroek, Van der Linden, de Vigne, Jamar en Oyens.
Leiden. 28 Juni opende de Victoria Regia in den stedelijken kruidtuin hare eerste bloem, bij eene blad-middellijn van 1m77. Dit is 10 dagen vroeger dan de vroegste datum, dien men in deze inrichting nog aanteekende. (Zie onze blz. 90.)
- De Maatschappij der Nederlandsche letterkunde heeft onder anderen tot buitenlandsch lid benoemd de heer A.J. Cosijn, hoofdopsteller van De Vlaamsche Kunstbode te Antwerpen,
Utrecht. Te dezer stede, nabij het Vossegat, aan den Minstroom, prijkt een in Holland beroemde treurrozenboom, toebehoorende aan den heer J. Van Spellen. De kroon van dezen reusachtigen boom beslaat nu een omtrek van 45 meters. Op eenen meter oppervlakte zijn ongeveer 600 knoppen geteld; dat geeft voor geheel den boom omtrent 30,000 bloemen en knoppen.
Groningen. In deze stad is verschenen een werk van 156 blz. welk niet in den handel is en voor de staat- en staathuishoudkundige geschiedenis van Holland belangrijk wordt genoemd, onder den titel: Het leven en werken van mr. Isaäc Antoni van Roijen, geboren te Vledder den 28n Maart 1800, overleden te Zwolle den 14n Januari 1868, verhaald aan zijne kinderen en kindskinderen.
Parijs. De Fransche academie heeft den prijs Monthyon van 25,000 fr. toegekend aan den roman van Hector Malot: Sans famille.
- Sedert 7 Juni is de jaarlijksche tentoonstelling van schilderijen enz. van 8 tot 11 ure 's avonds geopend en met 200 electrische pitten verlicht.
- Om de weduwe en dochter van den verdienstelijken blind en daarna zinneloos geworden schilder Mouchot uit de armoede te trekken, hadden een aantal Parijsche kunstenaars hun schilderijen geschonken, wel voorziende dat zij die ten hunnen bate zouden verkocht hebben. Deze verkooping heeft niet minder dan 151,071 fr. opgebracht. Onder andere betaalde men voor een stukje van Meissonier, De legerstaf, 18,200 fr., voor Gerome's Arnaute, 7000 fr., voor een zeegezicht (waterverf) van Heilbuth, 4950 fr., voor eene schets van Victor Hugo's portret door Bonnat, 3605 fr.,voor Katjes van Lambert, 3150 fr., voor Colombine van Madrazo, 3100 fr., voor De serenade van Leloir, 2000 fr. Van Mouchot zelf werden twee stukken verkocht: Venetië's Groot Kanaal, voor 3450 fr., en Vastenavond te Venetië, voor 1920 fr.
- In het Trocadero (zie 1878, bl. 157) gaat een museum voor bouw- en beeldhouwkunde geopend worden; het zal afgietsels van geschiedkundige bouw- en beeldhouwwerken alsook lichtteekeningen bevatten.
- Er wordt gemeld, dat de heer Weckerlin in het archief van de Italiaansche opera de onuitgegevene muziek van een zangspel van Haydn in 3 bedrijven, getiteld Vera Costenza met het jaartal 1785 heeft aangetroffen.
- De toonzetter Gounod heeft de muziek van zijn zangspel Le Tribut de Zamora aan den uitgever Choudens verkocht voor 100,000 fr., betaalbaar als volgt: 50,000 fr. op den dag der eerste, 25,000 fr. op den dag der 50ste en 25,000 fr. op den dag der 75ste vertooning.
- Volgens wordt gemeld, is er middel gevonden om het vlas zoo te veranderen dat het voor zijde kan doorgaan. Daartoe zou het garen van vlas, na scheikundig bewerkt te zijn, ondergedompeld worden in een vocht, waarin afval van zijde is opgelost. Hierdoor zou de vlasvezel overtrokken worden met een zijdeachtig omhulsel en geheel het voorkomen van zijde verkrijgen, zoowel wat fijnheid en glans als de rekbaarheid betreft. Is dit bericht overeenkomstig de waarheid, dan zal er een groote ommekeer plaats hebben in de zijdenijverheid.
- De Fransche academie heeft den prijs Jean Reynaud van 10,000 fr. toegekend aan de Bornier, den schrijver van La fille de Roland.
- Volgens wordt gemeld, gaat tusschen Brussel en Parijs het telegrafisch toestel van Edison, in Amerika en Engeland reeds veelvuldig gebruikt, toepasselijk gemaakt worden. Door middel van dit toestel kunnen vier berichten tegelijk, twee van tegenovergestelde zijden, over denzelfden draad verzonden worden.
- In de stad Ham is een bronzen standbeeld van generaal Foy opgericht. (Geb. te Ham 1775, overl. te Parijs 1825.)
Nancy. 3 Augustus wordt in deze stad een standbeeld van A. Thiers onthuld. (Zie onzen jaargg. 1877, blz. 176.)
- Mev. Thiers heeft aan het museum van Nancy het geschilderd portret haars echtgenoots geschonken.
Munchen. Dr. E. Förster heeft de handschriftelijke nalatenschap van den uitstekenden Duitschen schrijver Jean Paul Richter (geboren in 1763 te Wunsiedel, overleden in 1825 te Baireuth waar in 1841 zijn standbeeld werd opgericht), overgedragen aan het Germaansche museum, onder voorbehoud van eigendomsrecht.
Geneve. In deze stad, die Rudolf Töpffer in 1796 zag geboren worden (hij overleed in 1846), gaat ter eere van den schrijver van de bekende meesterlijke verhalen, een gedenkteeken opgericht worden. Het bronzen borstbeeld op geel marmeren voetstuk wordt vervaardigd door Töpffers tweeden zoon, die beeldhouwer te Parijs is.
Saigon. De hoofdkerk dezer gemeente in Cochinchina is onlangs van een prachtigen beiaard voorzien; de klokketoren of belfort is gansch van ijzer omdat het hout aldaar niet tegen de knaagdieren bestand is. Beiaard en klokken hebben ongeveer 200,000 fr. gekost. In den beiaard zijn klokken van 6,705, 4,483, 3,183, 2,357, 1,625 en 1,149 kilos zwaarte.