Kroniek.
Antwerpen. De volgende schilderijen van het museum zijn aangewezen om hersteld te worden: nr 529, onbekende Vlaamsche meester uit de xve eeuw, Schuttersfeest in de xve eeuw, nr 495, D. Vinckeboons (1578-1629), Vlaamsche kermis. Onder eerstgenoemd stun, waarvan de voorstelling en oorsprong nog niet goed opgehelderd zijn, stond ten tijde van Papebrochius, toen het zich in het lokaal der gilde van den Ouden Voetboog bevond, het volgende te lezen:
Dit. tafiereel. gaf. Peter. de. Gammerele.
Hier. ter. deser. stede.
Godt. verleent. syn, sele.
Den. eeuwighe. vrede. m.cccc.xciii.
Volgens wijlen L. Torfs zou men wellicht voor Gammerele moeten lezen Gammeriel, wat alsdan zou rijmen op ziel; Torfs houdt Gammerele of Gammeriel voor een Duitscher. Volgens ridder L. de Burbure zou het oorspronkelijk stuk geschilderd zijn ter herinnering van het beroemde koningsfeest van 1422 dat in den tuin van het hertogelijk kasteel te Leuven, plaats had en zou de schilderij des museums maar eene kopie wezen. L. Torfs daarentegen denkt, dat het oorspronkelijk stuk voor den Ouden Voetboog van Antwerpen is geschilderd, al had het koningsfeest dan ook te Leuven plaats.
- Museum van oudheden. Door den heer J.D. Winckelmann (zie blz. 12) zijn aan het museum de volgende voorwerpen geschonken: een bed uit de xvie eeuw, een buffet of aanrechttafel uit dezelfde eeuw, een stoel uit de xviiie eeuw, verscheidene potten, andere kleine voorwerpen en eene verzameling schelpen en marmersoorten.
- Het museum Plantijn-Moretus heeft van den heer Maurits De Vries, handelaar in goud en juweelen te Antwerpen, ten geschenke ontvangen eene ijzeren vuurplaat uit de xviie eeuw, voerende het wapenschild van eenen abt van Sint-Huibrecht.
Gent. Van de Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen door Frans de Potter en Jan Broeckaert zijn verschenen het 24e en 25e deel, bevattende het slot der beschrijving van Beveren, de beschrijvingen der gemeenten Burcht, Daknam, Doel, Elversele, Exaarde, St-Gillis, Haasdonk, Kalloo, Kemzeke, Kieldrecht, De Klinge en Kruibeke. Hiermede is de belangrijke geschiedenis van het land van Waas volledig; zij is met ongemeene zorg bewerkt en zal dan ook eene eervolle plaats innemen tusschen onze vaderlandsche geschiedboeken; bijdragen voor hun veelomvattenden arbeid vonden de onvermoeibare schrijvers in de rijksarchieven van Brussel en Gent, in de archieven der gewestelijke gemeenten en te Rijssel, in kerkarchieven en in die van de voormalige Rozenbergabdij te Waasmunster, in de bisschoppelijke archieven van Gent en Doornik, in het archief van den Oudheidkundigen Kring van het Land van Waas, in de familiearchieven van den burggraaf Vilain XIIII, van den baron de Neve te Waasmunster, van den ridder de Schoutheete van Tervarent te St.-Nicolaas, van den heer de Maere-Limnander en elders.
Luik. De bekladders van Van de Weyers beeld te Leuven hebben navolgers gevonden in baldadigen te dezer stede, die het opschrift van het beeld van den aardkundige Dumont uitgeschilderd en daarvoor in de plaats gesteld hebben: Asinus asinorum.