Kroniek.
Antwerpen. De volgende stukken van het museum der oude meesters
juli-kolom.
gaan hersteld worden: door F. Sacré,
Zwanen en honden, van F. Snyders (zie onzen
jaarg. 1865, blz. 9) en de vleugelschilderij op wier middenstuk
is afgebeeld door Marten De Vos,
St. Lucas die Onze - Lieve-Vrouw afmaalt en waarvan de linkervleugel door
Otto van
Veen voorstelt den
Heiligen Paulus. voor den stadhouder Felix te Cesarea, en de rechtervleugel
De prediking van St.-Lucas door Marten Pepijn die ook de buitenkanten der beide vleugeldeuren schilderde, rechts
Sint-Jan en Matheus, links
Marcus en Lucas. Deze stukken zijn afkomstig van het altaar der Sint-Lucasgilde in de Antwerpsche Lieve-Vrouwekerk. De heilige van het middenstuk is het portret van M. De Vos en O.-L.-Vrouw dat zijner gade; hij voltooide en schonk het aan de gilde in 1602. Na 1753 prijkten de vleugeldeuren in eene zaal der oude academie. De herstelling dezer stukken is opgedragen aan A. Piron.
- De kunstschilder L. Hendrix en de letterkundigen advocaat Th. Van Lerius en P. Génard stadsarchivaris zijn tot ridders der orde van Gregorius den Groote benoemd.
Mechelen. In de benedenzalen van het oude aartsbisschoppelijk huis zal van stadswege een museum van oudheden worden ingericht, waarvoor reeds ettelijke stukken zijn gekocht en bijeengebracht.
Lier. Van de 34 stukken voor den Bergmannprijskamp bij het Willemsfonds ontvangen, werd geen enkel bekronenswaardig geoordeeld. (Zie onzen jaargg. 1877, blz. 135.)
Brussel. De heer stadsarchivaris A. Wauters heeft een met platen versierd belangrijk werk uitgegeven over de tapijtfabrieken en tapijtwerkers te Brussel. De schrijver betoogt daarin, dat de Gobelin-tapijten in Nederland hunnen oorsprongen gevonden hebben; vooral te Brussel is hunne geschiedenis nauw verwant met die der schilderkunst. (Zie ook over Tapijtfabrieken, onzen jaarg. 1873, blz. 113.)
Gent. Verschenen bij I.S. Van Doosselaere: het Jaarboek van het Willemsfonds voor 1879 met bijdragen van P. Geireg at T. Coopman, V. Van de Weghe, F. Smit Kleine, G. Antheunis, J. Stinissen, Th. Sevens, L. Delpire, E. Verschaffelt en anderen.
- Verschenen bij Dullé-Plus: Benjamin Franklin, een levensbeeld door J. Micheels, 120 blz.
Brugge. De Vlaamsche broederbond schrijft eenen prijskamp uit voor een dichtstuk ter verheerlijking van Jan Breydel en Pieter de Coninck. Het moet de daden van heldenmoed en burgerdeugd der twee beroemde Bruggelingen vermelden, zal minstens 250 en niet meer dan 300 dichtregelen groot en in de algemeen aangenomen spelling geschreven zijn. Voor den vorm van het gedicht wordt alle vrijheid gelaten. De stukken vóór 1 Februari 1879 vrachtvrij te bestellen aan den voorzitter, voorzien van eene kenspreuk welke herhaald zal zijn op een gesloten brief waarin naam en woning des mededinger zijn opgegeven. Prijzen: 1ste, een verguld eermetaalen 100 fr., 2e, een verguld eermetaal. De stukken blijven het eigendom van den bond en zullen ten voordeele van Breydels gedenkteeken uitgegeven worden, Voorzitter de heer A. Du Bois-Pickery, secretaris, de heer H. Willems.