Kroniek.
Antwerpen. Blz. 26 hebben wij gemeld, dat door den gemeenteraad besloten was het museum van schoone kunsten voortaan drie dagen in de week kosteloos open te stellen. Te rekenen van 1 Januari 1879 zal het dagelijks kosteloos kunnen bezocht worden. Het intree-geld bracht gemiddeld ieder jaar 12,000 fr. op die ten bate van het museum kwamen. Het rijk en de stad zullen het museum, wegens het verlies van deze som, jaarlijks ieder 6000 fr. vergoeden. Het museum van oudheden en het huis van Plantijn zullen ook alle dagen kosteloos kunnen bezichtigd worden.
- Van onzen beroemden Hendrik Conscience is een nieuw werk verschenen, getiteld: De schat van Felix Roobeek, versierd met platen van Edw. Dujardin, een vervolg op De oom van Felix Roobeek, zooals de naam genoegzaam te kennen geeft.
- De laatste openbare examens der stedelijke muziekschool zijn op de beste wijze afgeloopen en strekken over 't algemeen zoowel leerlingen als meesters en bestuurder tot eer. Tusschen de meestbelovende leerlingen noemt men juff. Nolternies en den heer Britt (piano), de heeren Odufré (fluit), Platteau en Steegmans (hobo), Rousseau (basviool) enz. De examens werden besloten (onder de leiding van den heer bestuurder Peter Benoit) met de voordracht door de heeren Fesinger en Van den Eynden van een door Em. Hiel overgezet stuk uit de Freischutz van Weber; de opvoering van twee zangspelen: Iets vergeten, woorden van V.A. De la Montagne, muziek van J. Blockx (uitvoerders: de heeren Fesinger en Van den Eynden, juffr. M. Thomas en L. Hens); De Wonderdokter, woorden van E. Van der Ven, muziek van Jos. Bosiers (uitvoerders: de heeren Fesinger, J. Doré, De Lantsheere en Neperus en voornoemde juffrouwen). Het publiek heeft voor de examens veel belangstelling getoond; bij de vertooning der twee zangspelen was de zaal van den Vlaamschen schouwburg te klein.
- Een jong Franschman, de heer Emiel Pagan, die met eenen luchtbal op ontdekking van de Noordpool wil uitgaan en voor dit ontwerp belangstelling tracht op te wekken en gelden te verzamelen, komt met dit doel voordrachten houden te Antwerpen, na zulks onlangs te hebben gedaan in Brussel waar hij weinig bijval vanwege het publiek aantrof, terwijl verscheidene dagbladen zijn plan geheel onrijp en niet practisch noemden. Pagan zou met een vaartuig den 82n of 83n graad noorderbreedte trachten te bereiken; vandaar zou hij, bij gunstigen wind, in eenen luchtbal opstijgen; aan de pool (als hij die zou bereiken) zou hij nederdalen, de noodige waarnemingen doen en vervolgens in eene kleine slede, getrokken door honden (hiertoe in den luchtbal medegenomen) den terugtocht naar het schip aanvaarden over het drijfijs heen (de weg berekend op ongeveer 250 mijlen). Hij zou voor deze terugreis 500 kilos levensmiddelen medevoeren en des noods ook de honden, wier gewicht hij op 100 kilos schat, slachten en eten. Emiel Pagan van zich zelve sprekende noemt zich eigenaardig genoeg een ‘kampioen van de beschaving en de ontwikkeling des menschdoms die in eenen luchtbal tot den 90n graad wil vliegen om de oplossing te vinden van het groot wetenschappelijk vraagstuk der xixe eeuw.’ (Zie in verband met wat voorgaat onze blz. 92, onder Parijs.)
- Verschenen bij de wed. De Backer, Zirkstraat 35, het prospectus van eene Levensbeschrijving van Adam Van Noort en Jacob Jordaens, door P. Génard. Het belangrijke werk zal volledig zijn met 4 of 5 afleveringen van 80 centiemen ieder.
Brussel. Aan de hoogeschool is een leergang van Arabische taal en letterkunde gesticht.
- Professor A. Schoy is bij koninklijk besluit van 27 September benoemd tot briefwisselend lid der commissie van monumenten voor Brabant, ter vervanging van wijlen den heer Lavergne.
Leuven. Op de veiling der bibliotheek van wijlen den advocaat P.M. Lints, den 27n Juni ll. gehouden, heeft het gemeentebestuur aangekocht eene geschrevene Cronycke der stadt Leuven... vergadert bij Guilielmus Leunkens, J.U.L., anno 1755, Het werk beslaat 745 bladzijden geschrift en is bijgehouden tot in 1767. G. Leunkens was licentiaat in de beide rechten, leeraar aan de hoogeschool, voorzitter van het college Winkeli, kanunnik van St.-Pieters. Hij stierf den 5n April 1773. De kroniek levert inzonderheid veel belang op voor de geschiedenis van Leuven in de xviiie eeuw.
Kortrijk. Het stadsbestuur is in onderhandeling met den heer F. Nicolié, den gunstig gekenden schilderijhersteller te Antwerpen, wien men de herstelling verlangt op te dragen van De Keysers groote schilderij De slag der Gulden Sporen.