Kroniek.
Antwerpen. Het museum van oudheden op het Steen is met eenige akelige voorwerpen vermeerderd, afkomstig uit de bewaarplaats van het paleis van justitie, te weten: een kapblok met kapmes, vroeger gebruikt om bij terechtstellingen aan veroordeelden de hand af te houwen, ijzers waarmede brandmerken werden gezet en die namelijk voorzien zijn aan hun uiteinde van het wapen der stad en de letters d a (dwangarbeid) en t f (travaux forcés), een rood hemd waarmede zekere veroordeelden naar het schavot werden geleid enz.
- De erfgenamen van wijlen den heer L. Veydt (zie 1877, blz. 192), gewezen secretaris van het bestuur der koninklijke academie, schepen en volksvertegenwoordiger, hebben aan de stad een eigenhandigen brief van P.P. Rubens geschonken, gedagteekend 3 Juli 1625. Deze brief bevat belangwekkende bijzonderheden over Rubens' betrekkingen en de staatkundige aangelegenheden van dien tijd.
Brussel. Den 16n Juli is door Z.M. den koning besloten dat eene kaart van België's bodem zal gemaakt worden, op de schaal van 1/20,000, onder toezicht van eene commissie bestaande uit de heeren Adam, majoor van den staf, bestuurder bij het krijgsdepot, Briart, ingenieur te Mariemont, Cornet, mijn-ingeneur te Cuesmes, Dewalque, hoogleeraar te Luik, Dupont, bestuurder van het koninklijk museum van natuurlijke geschiedenis, Hennequin, kapitein van den staf, hoofd van de aardkundige afdeeling bij het krijgsdepot, Jochams, hoofdopziener over de mijnen, La Vallée-Poussin, hoogleeraar te Leuven, Malaise, leeraar bij de landbouwschool te Gembloers. Al wat de opnemingen en opmetingen betreft zal bezorgd worden door het personeel van het koninklijk museum van natuurlijke geschiedenis, niet dien verstande evenwel dat aardkundigen, niet behoorende tot gezegd personeel, mits aanvraag bij de commissie, ook opnemingen en opmetingen zullen kunnen doen, welke, als het plaats heeft, onder hunnen naam zullen uitgegeven worden. Voorders zal de eigenlijke kaart vervaardigd worden door het dusgenaamde krijgsdepot, zijnde een personeel van wetenschappelijk gevormde officieren en beambten, verbonden aan het ministerie van oorlog. De algemeene kaart van België, opgemaakt en uitgegeven door het krijgsdepot, nu eenige jaren geleden, is eene met roem bekende landkaart, nauwkeurig en duidelijk samengesteld en hoogst keurig bewerkt. Zij beslaat 4 bladen en kost in den handel slechts 12 fr. Als, gelijk te verwachten is, aan de ontworpene aardkundige kaart, die ons de gesteldheid van België's bodem tot op de grootst mogelijke diepte moet doen kennen, al de noodige zorg wordt gewijd, ook wat de uitgebreidheid der waarnemingen betreft, zoo zal daarmede een voor de wetenschap en wellicht ook voor de nijverheid en den landbouw belangrijk werk worden verkregen.
- Het plan had bestaan Vlaanderens kunstroem, de dusgenaamde Rubenscantate van J. de Geyter en P. Benoit (zie onzen jaargang 1877, blz. 78 en 158), in de hoofdstad uit te voeren bij de viering van het zilveren bruiloftsfeest van HH. MM. den koning en de koningin. Er zal evenwel (jammer genoeg voor de Brusselaren) aan dit voornemen geen gevolg gegeven worden, waarom weten wij niet; maar er wordt verondersteld dat een bezwaarschrift, te dezer gelegenheid aan het gemeentebestuur ingediend, niet zonder invloed bij deze zaak zal geweest zijn. Dit bezwaarschrift (waarin namelijk Peter Benoit werd afgeschilderd als een stelselmatig vijand en openlijk tegenstrever van het conservatorium te Brussel) was onderteekend met de namen van een groot getal muzikanten der hoofdstad, zooals August en Joseph Dupont, Leo Jouret, Van Volxem, Neumans, Fischer, Duhem en anderen, doch er is gebleken dat al de onder het stuk gestelde handteekens valsch zijn. Er is deswegens eene aanklacht ingediend bij den procureur des konings.
- De koningsprijs voor het beste werk van vaderlandsche geschiedenis, is toegewezen aan Les libertés communales en Belgique, van A. Wauters, archivaris der stad Brussel.
- Binnen kort zal, naar de plannen van den heer De Curte, in het nieuwe koningspark te Laeken, de eerste steen worden gelegd van het uit vrijwillige inschrijvingen bekostigd gedenkteeken van Leopold I. Het zal een 50-tal meters hoog zijn. 's Konings standbeeld zal geplaatst worden onder eene soort van koepeldak welk op negen zuilen draagt (een dergelijk gedenkteeken werd in Engeland opgericht ter eere van den prinsgemaal Albert). Daar het gedenkteeken van op verren afstand zichtbaar zal zijn, zoo wordt er verwacht dat het prachtig werken zal. Er is nog niet beslist uit welke materialen het zal gemaakt worden. Er wordt gesproken van Franschen en Gobertangschen steen en ook van blauw arduin van Escozijn. (Zie onzenjaargang 1876, blz. 97.)
- Bij de kamers is eene som van 12,813 fr. aangevraagd door het ministerie, ten einde het museum van de Hallepoort te vergrooten, door het in gebruik nemen van de huizen nr 117-118 van den Waterloo-boulevard, zullende hiermede plaats gevonden worden voor het uitstallen van honderde merkwaardigheden die thans in den hoek liggen op de zolders van het museum.
- Door de kamers is aan het staatsbestuur 40,000 fr. toegestaan ter bekostiging van het uitzenden van Belgische werklieden naar de Parijsche wereldtentoonstelling.
Gent. Volgens wordt gemeld zou een Gentsche kunstliefhebber, de heer Rogiers, de hand hebben gelegd op de koperplaten van 11 gravuren naar Callot, op eene van dewelke zou gelezen worden: Varie figure Cobbi di Jacopo Callot, fatto in firenze l'anno 1652 Michaele Haye Excurdit. (Zie over M. Haye onzen vorigen jaargang, blz. 171.)
Brugge. Er wordt met lof gewaagd van de op last des gemeenteraads verrichte herstellingen aan het metsel- en beeldhouwwerk van het gewelf der griffie in de Blinde-Ezelstraat en gewenscht dat de herstelling van geheel de griffie op dezelfde wijze moge geschieden.